Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Kakkmaddaby:Larm

En dag i livet som Kakk


KREISI MADDAFAKKAS. «Helmelicious» og «Svubbsyboy» skaper stemning nede blant publikum. FOTO: CHRIS ANDRÉ AADLAND

 

HOTELLKOS. – Jeg har ingenting imot å dele en dobbeltseng med Stian, sier Pål. FOTO: CHRIS ANDRÉ AADLAND

BERGENSVÆR. Minusgrader og sur vind preger de x antall gåturene til og fra hotellet i Oslo. FOTO: CHRIS ANDRÉ AADLAND

PASSER PÅ. Kristoffer vokter godt på skarptrommen sin, og spurte flere ganger i løpet av dagen om hvor den var. FOTO: CHRIS ANDRÉ AADLAND

MØH. Møh er det kvinnelige kjønnsorgan på Ballabang. Statuen fascinerer guttene i Kakkmaddafakka nok til at de stopper opp. FOTO: CHRIS ANDRÉ AADLAND

SYNGER MED. Axel og Pål kan alle tekstene til A-laget, og har ingen problemer med å synge med til strofer som: «Eg ser du ristar skikkelig, deg vil eg stikke pikken i!» FOTO: CHRIS ANDRÉ AADLAND

BRANSJETREFF. Axel, Kristoffer og Stian er spente før de skal ut på scenen og overbevise alle de fremmøtte delegatene. FOTO: CHRIS ANDRÉ AADLAND

VANNVOGN. Jonas backstage på Tilt. Det er ingen tvil om at dette er en ungdomskonsert. FOTO: CHRIS ANDRÉ AADLAND

KJØR OSS OPP. Kristoffer gjør sitt for å få publikum til å bråke mer. FOTO: CHRIS ANDRÉ AADLAND

SHAKE THAT ASS. Axel får en privat dans av «Bubbsyboy», mens «Helmelicious» koser seg i bakgrunnen. FOTO: CHRIS ANDRÉ AADLAND

SCHMEKKFULLT. Et kvarter før konserten startet var det omtrent bare The New Wine som hadde kommet seg til teltet. Fra første tone var salen full. FOTO: CHRIS ANDRÉ AADLAND

LETTBEINT UNDERHOLDNING. Pål hadde ingen problemer med å bryte tyngdekraftens lover. Han svevde på scenen. FOTO: CHRIS ANDRÉ AADLAND
KAKKMADDAFAKKA
Bandet består av: Axel «Axemax» Vindenes på vokal og gitar, Pål «Big P» Vindenes på cello, Stian «Sti in the Li» Sævig på bass, Jonas «Mr. Jones» Nielsen på tangenter og Kristoffer «Doof» van der Pas på trommer. I tillegg består Kakkmaddachoir av: Lars Helmik «Helmelicious» Raaheim-Olsen, Martin «Bubbsyboy» Sande og Sverre «Svubbsyboy» Sande.
Tidligere har de også med seg blåsere på scenen.
De har gitt ut albumet: «Down to earth», og én EP: «Already your favorite EP».
Slipper ny plate til sommeren, og skal straks på en måned lang Europaturné.

BY:LARM
Årlig norsk musikkonferanse og -festival.
Har de siste årene blitt avholdt i Oslo, men ble fra 1998 til 2007 aldri arrangert i Oslo. Ledelsen ville aldri arrangere det i Oslo, men da de var på randen av konkurrs måtte de flytte det hovedstaden. Siden har det gått mye bedre med økonomien.
Er Skandinavias største musikkongress.
Ingrid Olava ble tildelt årets Statoil-stipend på 800 000 kroner.

Studvest fikk følge guttene i Kakkmaddafakkas opp- og nedturer gjennom en hel dag under årets by:Larm.

Tekst: KRISTOFFER ANTONIO SKINLO

– Ååå! Så sykt irriterende!

– Well, at least you made the best out of it.

Klokken har passert godt over midnatt, og guttene i Kakkmaddafakka har akkurat levert sin tredje konsert på to dager. Dagens andre. En ødelagt bass, slitne bandmedlemmer, ute er det sur vind og minusgrader.

– Nå vil jeg bare tilbake til hotellet og legge meg, sier pianist Jonas Nielsen.

«Drøh sø / Eg va så jæla ute i går / No e eg inne / Eg va så jæla ute i går / Oåo å!»

ALKOLÅS

Studvest får være flue på veggen når Kakkmaddafakka ankommer Oslo Plaza og by:Larm-sirkuset, etter en natt med tilhørende konsert i Ås. Reisefølget består av vokalist Axel Vindenes, bassist Stian Sævig, cellist Pål Vindenes, pianist Jonas Nielsen, trommeslager Kristoffer van der Pas, kameramannen Han Derre Pål Rønnevik som skal lage dokumentar fra Oslo-turen, samt de fungerende managerne på turen David Holmes og Mark Lane.

Dagen starter med utdeling av rom og reglement.

– Now, who wants to sleep together? spør David og Mark, herremennene som driver Vamoose hjemme i Bergen. David serverer guttene i Kakkmaddafakka titt og ofte, og vet å advare mot en potensiell katastrofe.

– And guys don’t touch the mini-bar. It’s electronic, and if you touch anything it will be charged straight from my credit-card, sier David, uten å få nevneverdig sympati fra bandet.

– Jammen, hvor skal vi sette vår øl da?

KATT I TRYNET

– Where the fuck are you?

Axel snakker i telefonen. Bandet skal spise middag i by:Larm-teltet, men David har ennå ikke møtt opp til avtalt tid, som var klokken 1655. Nå er klokken 1715. Axel forteller at David nok en gang har brutt en avtale, mens Jonas mener derimot at Axel gjør det oftere enn David. Uenigheten ender til slutt med at Jonas og Axel begynner å diskutere antall brutte avtaler og hvorvidt Axel eller David er den tregeste, og det fører til at kamphanene i begge stiger frem.

– Jeg gleder meg så sykt til den dagen meg og deg skal sloss, Jonas. Jeg hadde knust deg, sier Axel.

– Det er en dårlig påstand! svarer Jonas.

Det kan virke som om de begge har drømt om dette lenge, da guttene tilsynelatende har planen klar for hvordan slosskampen skal utarte seg.

– Jeg skal knuse knærne dine! sier Jonas.

– Jeg skal feste en katt i trynet ditt, og få den til å klore deg. Og så skal jeg kaste egg på deg, før jeg knuser ballene dine, kommer det fra Axel, mens han gjør en klorende gest i retning ansiktet til Jonas. Rundt dem står resten av bandet og ler. Vel vitende om at Jonas er veldig allergisk mot både katter og egg.

Deretter eskalerer det til at guttene begynner å demonstrere hvordan de vil slå hverandre, og Axel legger seg ned på gulvet for å vise en teknikk.

– Jeg skal presse ansiktet ditt ned, og så slår jeg deg med albuen. I en bevegelse. Det funker dritbra. Jeg har sett det på TV, sier Axel, før han går og slår til en stol på samme måte. Etter «gemyttene» roer seg, kryper dog Axel til korset.

– Det er nok Jonas og Kristoffer som er de sterkeste i bandet. Ganske klart.

ENTOURAGE

Flokken sprader ut i snøen i retning matteltet for å nyte en bedre fiskemiddag. Bandet, kameramannen, samt David og Mark. En forholdsvis stor gjeng, og Axel virker å være fornøyd.

­– This is a good entourage!

Og gjengen vokser. I det du trer inn i by:Larm-teltet, er det som å være i Bergen. Kakkmaddafakka treffer fort bekjente. A-laget, Forza, Casiokids, Engelen, Mikal Telle, Erlend Øye og Razika er blant dem som får i seg næring i form av baccalao, blåskjell, fiskeburgere eller øl.

Bergensbordet, som jentene i Razika kaller det, er fullt av gode historier og vennskapelig prat. Den heftigste diskusjonen handler om at bandene som spiller på by:Larm ikke får gratis øl, noe guttene i Kakkmaddafakka ikke er nevneverdig fornøyde med. Girson fra A-laget, som også er makkeren til Lars Vaular, tror det har vært med på å redde økonomien til by:Larm.

– For å si det slik, da vi spilte på Quarten med Lars i sommer, forsto man hvorfor de har gått konkurs et par ganger. Vi hadde gratis drikke backstage, grovt regnet, for kanskje 200 000 kroner. Jack, vodka, champagne, øl. Alt. Det var slik at folk tok to super av en øl, og så tok seg en ny øl, for den forrige var blitt lunken eller dau, forteller Girson.

KRISTEN SAMLING

Etter en konsert med A-laget, hvor Axel og Pål-ene har danset, sunget og brautet med, er det tid for guttene å chille i loungen i teltet. Bandets eget tremannskor, Kakkmaddachoir, har dukket opp, og har også fått selskap av Erlend Øye.

På en stor rund, hårete hvit pute forteller bassist Stian om bandets faste ritualer før de går på scenen.

– Vi pleier å varme opp stemmene våre med å synge kristne salmer. «Hvem har skapt alle blomstene», «Måne og sol», «Dine hender er fulle av blomster» og «Sommer kommer». Alle synes det bare er morsomt, unntatt Kristoffer. Han liker ikke å gjøre det. Og etter allsangen har jeg en peptalk med bandet, forteller Stian.

Den noe utradisjonelle oppvarmingen er kanskje et av tegnene på Kakkmaddafakkas uforutsigbarhet. De har for lengst fått rykte på seg for å være et av Bergens beste liveband, og har sjelden problemer med å engasjere publikum. Den ungdommelige energien og barnslige humoren gjør at det sjelden er et kjedelig øyeblikk med bandet. Faktisk er det å være med Kakkmaddafakka en hel dag såpass inspirerende og livlig at noen av de kjedeligste øyeblikkene finner sted når Norge tar OL-gull i skiskyting.

DRITBRA

Dagens første konsert er like rundt hjørnet. En ungdomskonsert på utestedet Tilt. Uten øl-servering. Et sted som om natten er en symbiose av øl og pinball-spill. Men ikke nå. Når bandet ankommer, har jentene i Razika akkurat spilt seg ferdige.

– Hva skal vi gjøre med de nye band-t-skjortene våre?

– Selge dem? spør Jonas.

Backstage-arealet, en liten krok i et lager med tre tepper som vegger, viser tydelig at dette er en ungdomskonsert. Kjeks, druer, vannflasker, brød med tilhørende pålegg, og enda flere vannflasker er det som tilbys artistene. Ingen øl her heller. Det som derimot finnes der er visittkortet til bandet som spiller før Kakkmaddafakka: Polkabjørn & Kleine Heine. På kortet står blant annet følgende:

«Ring og bestill en privat jodlekonsert med Polkabjørn & Kleine Heine. Under by:Larm vil frivillige og publikum få muligheten til å bestille jodling, begravelsessanger, strupesang og opera. Musikerne vil akseptere gaver i form av mat og drikke.»

Etter nærmere 25 minutter med jodlende oppvarmere som blant annet fremførte sveitsiske tidløse hits fra det blide 40-tallet, er det klart for kveldens første Kakkmaddafakka-konsert. Lokalet er mer eller mindre smekkfullt av smårips, så vel som noen voksne. Bandet drar i gang første låt. Lang intro. Cello, bass, piano og trommer. Lengre intro. Publikum elsker det, og bandet koser seg. Men vel to minutter ut i introen, skjønner man at noe ikke er helt etter planen. For da begynner bandet å rope på vokalist Axel som ennå ikke har kommet på scenen. Men han kommer. Ett, to, tre, firr!

«I wanna do something! / What do you wanna do? / I wanna do something special with you!»

Konserten går strålende, og de har publikum i sin hule hånd, til tross for at de bare spiller nye sanger. Publikum lar seg kanskje mest sjarmere av bassist Stian, som smiler og blunker til alle de fnisende småjentene gjennom hele konserten. Så er det klart for avslutningslåten. Sangen heter nemlig «Drøh sø», noe som stammer fra Ballabang. Et språk noen av guttene var med på å utvikle og bruke da de gikk på Gimle ungdomskole. Drøh betyr drikke, og sø betyr syk. Drikkesyk. Altså fyllesyk. Axel beskriver låten som en sang om «søndagsaktiviteter» til det unge, men neppe så naive publikum.

Tilbake i backstage-området diskuterer man hvordan konserten gikk, og Axel forklarer sin noe halsende entré på konserten.

– Jeg måtte på do og drite, men det var kø, og hun før meg var kanskje inne i ti minutter. Jeg sto og banket på døren og sa at jeg egentlig skulle være på scenen. Selv gjorde jeg meg ferdig på to minutter.

GI MEG NOE BASS

Noen små timer etter ungdomskonserten er unnagjort, må guttene gjøre seg klare for en ny konsert. Denne gangen i by:Larm-teltet på Youngstorget, som er hovedscenen under arrangementet. Det er nesten folketomt, og Axel har tidligere påpekt at det kan bli hardt å spille samtidig som Ungdomskulen og Katzenjammer.

Bak scenen, i noe som later til å være et uendelig mørke, begynner korguttene å skifte. De følte seg litt rustne under den første konserten, og gjør seg tidlig klare for å øve. De tar jobben sin meget seriøst, og under ungdomskonserten var det noen bevegelser som ikke var i takt. Det må rettes opp i.

– Jeg har ikke gjort dette på over en måned, påpeker korgutt Sverre.

Resten av bandet holder på å gjøre seg klare, og det strømmer stadig flere folk inn i salen. Guttene slutter å bekymre seg, ettersom det er bortimot fullt de få minuttene før konserten starter. Salmene uteblir, men peptalken tar Stian ansvar for. Gjengen samles i ring.

– Ok, gutter. Gleder vi oss?

– Ja… kommer det stille fra resten av ringen. Svaret er ikke godt nok.

– Jeg sa, GLEDER VI OSS?

– JAA!

– Det har begynt å komme en del folk, og vi har en fantastisk lydmann her i dag. Vi må bare kose oss og trøkke skikkelig til, sier en blodalvorlig Stian.

– I feel like we’re about to play a basketball game, sier Mark, som er tidligere Ulriken Eagles-spiller, til latter fra de andre.

– Watch out for number 15, he’s a good blocker, svarer Jonas.

Bandet drar i gang setlisten, og tar kjapt kontroll over de fremmøtte. Alt går knirkefritt første halvdel av konserten, inntil instrumentalen. Midt i låten begynner Axel å introdusere bandmedlemmene. Kristoffer van der Paz! Trommesolo. Dr. Jones! Pianosolo. Sti in the Li! Intet annet enn sprakete lyd og mild latter fra publikum. Big P! Cellosolo, med overgang til refrenget. Da forsvinner Stian backstage. Han må ha ny bass. Det viser seg at det har blitt sølt vann på batteriene på bassen, og den er dermed ubrukelig. Dermed må bandet fortsette uten ham, og spiller hele neste låt uten bassist. David stormer ut av lokalet og får låne en bass.

– I borrowed it from some guy in another band, and he wasn't really happy about it.

Men før avslutningsnummeret kommer Stian inn igjen, til øredøvende applaus. Bandet drar i gang «Drøh sø», med latinsk pianospill som høres ut om det spilles med et glass vodka eller to for mye i blodet. Sangen tar publikum med storm, og den kunne fått selv Vladimir Putin til å danse på bordet i bar overkropp. Sangen er stort sett en opptempo gladlåt, med en rolig del før det smeller på slutten:

«Now Mario’s calling / He’s asking me out / I know that he’s talking , but it feels like he shouts / Some American band, and a touring DJ / I say «thanks for the guest list, but not today » / For eg e så jæla drøh s ø / Eg va så jæla ute i går / No e eg inne / Eg va så jæla ute i går / Oåo å!»

Konserten avsluttes. Publikum har danset seg så svette at regjeringen kunne fått god hjelp til å fylle landets tomme svømmebassenger. Den tredje konserten på to dager. Dagens andre. Nå skal bandet bare feste. I hvert fall dem som orker det. I morgen venter en ny dag som drøh sø.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN