Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Reportasje.

Studier bak murene


 
Ikke alle studenter sitter på lesesalen i eksamensinnspurten – noen sitter i Bergen landsfengsel.

Tekst: ØIVIND SCHØYEN

En grå, tykk og høy sementmur møter oss i det vi ankommer Bergen Landsfengsel. Vakten ønsker oss velkommen til et av Norges høysikkerhetsfengsler. Vi kommer inn i et mottak med vinduer som ser ut som de er bombesikre, og fyller ut besøkelsesskjema.

På vei fra vaktboden opp til enheten vi skal til, kan fengselsvokteren fortelle at mange innsatte studerer, men at ikke like mange tar studiene alvorlig. Vakten antar at det «er vel mest for å slippe jobbingen» mange studerer.

– Fikk dere ikke noen alarm med dere? spør fengselsvokteren overrasket idet vi kommer inn på besøksrommet.

– Dere kan selv velge om dere vil ha en vakt her, men intervjuet blir vel bedre om det ikke er en vakt til stede, vedgår vakten og forlater oss.

En kraftig og lyshåret gutt kommer inn. Fangen ønsker å være anonym, og vi skal kalle ham Anders.

Anders er en av de få innsatte ved fengselet som skal begynne på høyere utdanning til høsten. Han skal søke seg inn på statsvitenskap ved Høyskolen i Buskerud. Anders soner en 15 år lang straff for drap. Han var 16 år da han ble idømt denne straffen. I dag er han 20 og holder på å bli ferdig med videregående. Han er nylig blitt overført fra et høysikkerhetsfengsel på Østlandet.

Vaktene forteller at lange soningskøer fører til at fengsler som er bygget for høyisolasjon, slik som der Anders tidligere satt, blir brukt også på fanger som ikke nødvendigvis burde sitte der. I dag sitter han på en høysikkerhetsavdeling med relativt stor frihet, med åpne dører inn til kjøkken og fellesareal. Overgangen fra isolasjon og stengte dører til en åpnere soning har vært en utfordring, forteller Anders.

– Første gang jeg kom hit, ble jeg helt svett. Det var så mange inntrykk ettersom dørene var åpne. Jeg måtte bare legge meg ned på cella da. Bare puste. Helt sånn stressa liksom, legger han til.

Anders satt på Ringerike fengsel et par-tre år, der han først ble nektet skolegang i ett og et halvt år.

– Så fikk jeg trykt det gjennom; jeg skal ha skole, jeg har krav på det, forteller Anders.

I fengslet på Østlandet fikk han begrunnelsen at «fangesammensetningen i klassen ville bli uheldig» om han fikk studere.

– Jeg fikk vel egentlig ikke noe skikkelig begrunnelse, mener han selv.

Han beskriver den videregående undervisningen som bra, men at tilbudet stopper der.

– Skal du få gjort noe utover videregående må du sy det sammen selv, sier han.

– Mange unge innsatte og folk som er yngre enn meg får ikke nok informasjon om løpet videre, forteller Anders.

Han synes informasjonen rundt høyere utdanning kunne vært bedre.

– Er det er lettere å fokusere på studier bak murene?

– Egentlig ikke, men jeg ser nødvendigheten av det å ha kompetanse når jeg kommer ut.

Før fengselet var ikke Anders spesielt engasjert i studiene, nå har han fått et nytt syn på studier.

– Jeg føler jeg utvikler meg som person, og at jeg har vokst gjennom studiene – i mitt syn på alt, egentlig.

Får Anders det opplegget han håper på, vil han studere statvitenskap som korrespondansestudium og ta eksamen i fengsel, noe som tidligere er blitt gjort for BI-studenter.

– Hva har du tenkt å bruke utdanningen til?

– Jeg har lyst å jobbe med menneskerettigheter. Vet ikke helt hvordan. Jeg er medlem av Amnesty, men det kan være vanskelig å få arbeid med den bakgrunnen jeg har.

Det er heller ikke sikkert han får gjennomført studiet.

– Det er litt panikksituasjon, for om jeg ikke kommer inn på høyskole nå, må jeg gå ett år og bare henge. Det er tungt å bare gå å flyte i ett år. Bare dovne vekk foran formiddags-tv; Dr. Phil og gjengen. Det er mange her som gjør det, bare flyter vekk i en sånn apati, forteller han.

På cellen til Anders ligger pensumslitteratur for politisk idéhistorie, Morgenbladet, Bibelen og «Den gamle mannen og havet» av Hemingway.

– Hemingway var skikkelig macho. Han lurte ikke på mye han der, altså, sier Anders.

På vei ut av fengselet blir vi blir vist rundt i vektrommet. Anders forteller at det er kommet et rundskriv om at vektrommet skal stenges.

– Å trene med vekter hjelper meg holde meg i balanse og har vært en del av dagen min, enn så lenge. I begynnelsen var trening en utrolig bra måte å få struktur på tingene, forteller Anders.

Selv om han synes det er svært trist at vektrommet skal stenges, har han allikevel forståelse for at samfunnet helst ikke vil ha kriminelle som bygger muskler mens de sitter inne. Det finnes alternativer.

– Det er vel noe aerobic, eller noe, sier Anders, med tydelig ironi.

– Hva tenker du om hvordan det blir å slippe ut ?

– Det er vanskelig å si, men jeg ser for meg at det er vanskelig å sitte mange år i lukket fengsel. Det er et progresjonssystem, så du begynner på de mest lukkede avdelingene . Etter hvert som du får struktur på ting kommer du inn på lettere og lettere soningsavdelinger. Det er ganske fornuftig, så du gradvis tilpasser deg ting, sosiale situasjoner og sånt, forteller Anders.

Han liker ikke å tenke for langt fremover, men gleder seg til prøveløslatelse og mulighet for å besøke Bergen.

– Alle bergensere skryter av byen, uten unntak. Jeg har aldri møtt noen som skryter så mye av byen sin, det slår ikke feil, sier han og ler.

– Her i Bergen får man god oppfølging, man får hjelp med de problemene man har. Jeg tror ikke det er kultur for det i andre fengsler, legger han til.

Besøket i fengselet er over. På bussen på vei tilbake fra Bergen Landsfengsel sitter jeg foran en gjeng som er på vei fra Åsane folkehøgskole og som diskuterer universitetsstudier til høsten. De synes folkehøgskolen er en grei og myk overgang fra å bo hjemme til å bo for seg selv. De snakker om at det er litt mye dødtid på folkehøgskolen, og at de gleder seg til studietur til fjerne himmelstrøk.

De tenker mye likt om de samme tingene som Anders i forhold til studier og fremtid. Forskjellen mellom dem er små. Det er vanskelig å ikke tenke på hvor mye, og samtidig lite, som skiller den veien studentene på bussen og studenten i fengselet, har fulgt for å komme dit de er i dag. Anders kan ikke ta bussen inn til Bergen før om tidligst seks år. Hadde ting skjedd annerledes i en by på Østlandet for fire år siden, kunne det kanskje ha vært han som satt her nå.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)Det sluttet å hete Bergen landsfengsel for ganske lenge siden. Les på skiltet over porten, kjære journalist :-) Og ikke heter vi fengselsvoktere heller, forresten, det heter fengselsbetjent…


Seriøst, det er sik en fengselsutdanningssak skal skrives: ://www.studvest.no/reportasjer.php?seksjon=midten&art_id=2382


Hahahaha, e6 skjf8nne at du e nyigrejrsg, blir sykt nyigrejrsg skjf8ll ne5r folk skriv kryptisk XDDMen e6 trur ikkje e6 vil skrive det offentlig her pe5 bloggen ka som har skjedd, iallefall ikkje ff8r ei gooooooooood stund LOL, sorry D:


7zGRMo <a href="http://wsgxsdrmrkxi.com/">wsgxsdrmrkxi</a>


UMcyro , [url=http://ngipmrwcbkmr.com/]ngipmrwcbkmr[/url], [link=http://vkrrhkhdcnqg.com/]vkrrhkhdcnqg[/link], http://bgzgtxufnpts.com/


Hej! Jag vill bara säga att du är så otroligt duktig och kreativ. Älskar alla kors, dockorna är ju hur söta som helst. Jag undrar om du säljer fina verk och om du kan göra små bakverk, som cupcakes, små tårtor mm. Jag skulle så gärna vilja ha det till mina döttrar. Hittade mönster på etsy men jag kan ju inte virka:-( jag betalar självklart för det:-) kram

http://www.find-quotes-online.com/ http://www.comparedrugstores.net/


http://www.heartburnreliefonline.net/ cephalexin nexium and xanax together cfpcpk http://www.edgenericmedication.com/ sildenafil nitrate online order 993072 http://www.treatmentsguide.net/ acyclovir qgpe


http://www.edgenericmedication.com/ sildenafil 95698 http://www.cheapcarinsuronline.com/ new york car insurance :((( http://www.bestmedicinefored.com/ viagra online :-PPP  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN