Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Reportasje.

Kampen mot hverdagslivet


OPPDRAG 3. Få ti ukjente personer til å hoppe foran kamera mens du tar bilde av dem. Hva skjedde? Vi fikk seks personer til å hoppe, men til gjengjeld var de kledd i refleksvester. Hvordan føltes det? Gøy at de utfordret oss tilbake. FOTO: BRYNJAR VIK

 

OPPDRAG 1. Spill stein, saks, papir med en fremmed. Hva skjedde? Ei jente ble med og vant. Hvordan føltes det? Morsomt, vi men burde ha valgt papir. FOTO: BRYNJAR VIK

OPPDRAG 2. Spør en gammel dame eller mann om meningen med livet. Spør et lite barn om det samme. Hva skjedde? Mannen klarte ikke svare. Gutten kom med kloke ord. Hvordan føltes det? Litt rart, men det var ikke så flaut som forventet. FOTO: BRYNJAR VIK

OPPDRAG 5. Ta ti armhevinger på nærmeste McDonald`s restaurant. Hva skjedde? Folk stirret. Hvordan føltes det? Ok, men det var skittent på gulvet. FOTO: BRYNJAR VIK

OPPDRAG 6. Kjøp et skrapelodd. Gå på kafé og bestill en kaffe. Tilby å betale ved å dele gevinsten på loddet du skal til å skrape. Hva skjedde? Betjeningen ville ikke ta i mot flax-loddet som betaling. Hvordan føltes det? Litt overraskende. FOTO: BRYNJAR VIK
Det er lørdag formiddag. Det regner. Det ser ut til å bli nok en alminnelig dag. Men det var før Studvests utsendte tok fatt på Oppdraget.

Tekst: STINE BRITT RØSHOL

BAKGRUNN

Dagene har en tendens til å gjenta seg. Det man gjorde forrige uke gjør man også den neste, med få variasjoner. Det rutinemessige og ensidige fører fort til at tiden går unna uten at man egentlig lever livet. Det har nå kommet en bok som skal få has på dette problemet: «Oppdraget – boken som forandrer livet ditt». Her endres den gamle klisjéen «I dag er første dag i resten av ditt liv» til «Dette er første dag av OPPDRAGET. I morgen vil ingenting være det samme». Boken inneholder rundt to hundre ulike oppdrag, og for å få et mindre forutsigbart liv skal du utføre ett av dem hver dag. Anette, Stine og Brynjar fra Studvest bestemte seg for å prøve ut noen av forslagene i boken, for å se om livet virkelig ville forandre seg.

DETTE SKJEDDE

Studvests utsendte møtes på biblioteket og begynner med det samme å bla etter utfordringer. Vårt første oppdrag blir å spille «stein, saks, papir» med en fremmed. Etter å ha lusket mellom reolene finner vi en ung jente som lattermildt blir med på leken. Den andre utvalgte er en voksen dame som sitter fordypet i et tidsskrift. Hun sender oss mistenksomme blikk og rister bare på hodet av spørsmålet.

Neste oppdrag går ut på å finne en eldre mann eller kvinne og spørre hva som er meningen med livet. Etterpå skal man spørre et lite barn om det samme. Den eldre herren blir paff idet spørsmålet inntreffer

– Meningen med livet? Det er masse, masse. Jeg har ikke tid til å svare, for da bruker jeg opp Internett-tiden min.

En dame får et kompliment for hårbøylen sin, men i stedet for å takke får vi et forskrekket blikk og en god dose irettesettelse idet kamera-blitsen går av. Her bestemmer vi oss for å fortsette turen mot et mindre formelt og mer folksomt område.

Fotgjengerfeltene krysses ved å gå baklengs på oppfordring fra guiden vår, og på veien kan vi ta for oss andre del av oppdrag nummer to. Gutten vi spør heter Jonas Dado, og han har vise ord å komme med:

– Du skal leve livet og nyte det!

På Festplassen støter vi på en gjeng iført gule refleksvester. Norges Lastebileier Forbund og Statens Vegvesen demonstrerer trafikksikkerhet. «Morsomme fotoobjekter» tenker vi og spør om de vil hoppe foran kamera. De ser en smule skeptiske ut, men lover til slutt å stille opp dersom vi blir med på demonstrasjonene deres. Anette og Brynjar setter seg i en bil som plutselig begynner å rotere for å simulere et bilkrasj. Hengende opp-ned må de krabbet seg ut av «bilvraket».

– Dette er det morsomste jeg har vært med på på lenge, utbryter Anette med tårer i øynene.

Nå er det på tide å sjekke folks medlidenhet. Oppdraget sier at vi skal ramle et sted hvor noen kan se oss. I trappen på kjøpesenteret Sundt, er det fint å snuble. Klask, sier det idet Anette går i bakken. Hun blir liggende, men responsen uteblir. Mannen som sitter nærmest heter Arild Nergård. Han mener at han så et smil, så han tok ikke fallet seriøst. Dårlig skuespill av oss med andre ord.

Vi tusler videre. Boken utfordrer oss til å ta ti armhevinger på nærmeste McDonalds restaurant. Stine går ned på knærne på det klissete gulvet. Assosiasjoner til russetiden inntreffer, og oppdraget blir utført uten videre problemer. En gjeng ungdommer sender vantro blikk og himler med øynene.

I siste oppdrag for dagen skal vi kjøpe et skrapelodd, gå på kafé og bestill en kaffe. Deretter skal vi tilby å betale ved å dele gevinsten på loddet. Vi gjør en vri på oppgaven og tilbyr å betale med skrapeloddet i stedet for å dele gevinsten. Vi blir betjent av Yngve Jøsevold som nokså hissig nekter å ta imot den alternative betalingen.

KONKLUSJON

Nordmenn er kjent for å være et forknytt folk som lever etter budene til Jante. Vi tar ikke kontakt med fremmede uten grunn. Derfor blir folk ofte forskrekket, sinte eller lattermilde dersom de opplever noe utenom det vanlige. Men idet man er igang med å gjøre noe annerledes får man en kribling i kroppen, og utførelsen kan best beskrives som et kick. Så ring noen i Svelvik, send et brev til din navnesøster/-bror, få en fremmed til å klø deg på ryggen eller del ut komplimenter på gaten. Om livet ditt ikke forandrer seg helt, vil iallefall hverdagen fortone seg herlig uforutsigbart.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN