Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

HØVDINGEN AV STORÅS: Intet uvanlig syn å se campere sprade rundt i Adams drakt på de underligste steder. FOTO: PIA MARTINE WOLD

Reportasje.

Festivalsommerdommen


 

GRØFTEGRAVER. Camperne på Hove måtte ta i et tak, for helga før festivalen høljet det, og gjørmedammer ble dermed et hyggelig sørlandsinnslag også i år. FOTO: PIA MARTINE WOLD

BJØRNEN SOVER. Storåsskogens lune favn ga ly til mang en sliten festivaldeltaker. FOTO: BERIT BYE

TATT AV VINDEN: Ikke helt enkelt å sette opp telt i motvind, heller ikke på Roskilde. FOTO: ÅSE HOLTE
Nakne folk, hasj, sirkus, bikini – og musikk, da. Studvest har tilbragt sommeren på festival, og gir deg høydepunktene.

STORåSFESTIVALEN

31. juli - 3. august i en skog i Meldal i Sør-Trøndelag

Høydepunkt: For mange var det nok konserten med Blondie som tok den berømte kaka. Hva angår det mye omtalte strippeshowet, var hypen et større høydepunkt enn selve avkledningen. Personlig var performanceduoen Pleasure Pains burlesk/selvskadingsshow festivalens mest spennende krydder.

Booking: Mange musikkeksperter skrøt over Storås' beste booking noensinne, men den jevne festivalpublikummer var skuffet. De store headlinerne manglet, noe festivalledelsen vedkjente seg, og tar med i betraktning til neste års festival.

Folk: Som alltid; raringer, pønkere, hippier, nakne og sigøynere over alt. Men også fullt av 17-årige blondiner, noen familier og streite tjueåringer. En fin miks hvis du vet å sette pris på den, men kanskje litt vel alternativt for noen.

Stemning: Fargerikt og urnorsk på én gang, Storås favner det meste, og man får en følelse av at alt er tillatt. Sex i skogen, stripping på scenen, nakne folk som kjøper øl i stampområdet; La alle hemninger fare!

Vær: Fra himmel til helvete. De første dagene fikk sydensol og badetemperaturer, mens det på lørdag ankom et tordenvær som skremte bort konsergjengerne. Lynet slo ned i matteltet, og Vazelina Bilopphøggers-konserten druknet i trønderregn.

Hygiene: Mange toaletter, og ikke nevneverdig kø. Både kald og varm dusj i provisorisk «prøverom» på campområdet. Velværeområdets berømte badestamper så mildt sagt smittebærende ut, men det var ikke rart, i og med at folk stort sett var nakne.

Miljø: Storås har blitt flinkere. Søppelbøtter med kildesortering mange steder på campen, og mye mindre skrot som fløt rundt. Tar pant for partytelt og møbler. Stort pluss for kortreist mat.

Pris: Relativt billig festivalpass, som kostet 1250 kroner og inkluderte camptilgang. Ordentlig, kortreist kvalitetsmat tilgjengelig over alt, men små porsjoner for pengene. Femtilapp for pilsen – greit nok.

Utenommusikalsk tilbud: Daglig sirkus med ekte indiske sigøynere, debatter, gjøgling, lounge, skaterampe, performancekunst i trærne, trillebårassistanse for ankomne festivaldeltakere, ansiktsmaling

Karakter: I fjor var en fryd, i år var litt labert. Det bikker mot en D, der rare, nakne folk trekker opp, og lite folk og glisne konserter trekker ned.

ROSKILDEFESTIVALEN

3. juli -6. juli på ett eller flere jorder rett utenfor Roskilde by, ikke langt fra København.

Høydepunkt: En middelaldrende mann med hentesveis, åpen skjorte og ikledd skinnjakke. Herlig harry. Nick Cave roket Roskilde!

Booking: Roskilde hadde også i år en god blanding av mer eller mindre kjente band. Festivalledelsen hadde satset på noen sikre publikumstrekkplaster som «Jay-z», «Band of Horses», «Radiohead», «Duffy» og «Neil Young». Av de litt mindre kjente fantes perler som «Cat Power», «Kenge Kenge» og «Seasick Steve». Nick Caves sideprosjekt «Grinderman» fikk også komme høyt opp på festivalplakaten. Et uventet men kjærkomment trekkplaster. Roskilde hadde også i år booket «The Streets» noe som virket en smule rart, da «The Streets» ikke har kommet med noe nevneverdig nytt i det siste. Ryktet sier imidlertid at sistnevnte kun ble booket som en nødløsning før «Jay-z» var sikret.

Folk: Festivalen tiltrekker seg alle slags folk og fe. Mildt sagt. Her finner du halvnakne, eller nakne, mennesker til alle døgnets tider. Rosa bjørner, indianere, hipstere, bønder, byfolk, de pur unge og foreldrene deres. Dette siste kan nok skyldes Neil Young der vi i begynnelsen av tyveårene trakk gjennomsnittsalderen betydelig nedover.

Stemning: Jeg har:

– Sett kvinne gå naken gjennom leiren for å vaske seg.

– Sett mann gå naken gjennom leiren for å vaske seg.

– Opplevd gleden ved en elektrisk fluefanger.

– Kysset en sirkusartist.

– Angret på at jeg kysset en sirkusartist/gatemusikant slik at jeg nå er dømt til å unngå alle torg i frykt i hvert fall resten av sommeren/høsten.

– Funnet fem nye måter å si «nei, jeg synes faktisk ikke det er noen kjempeidé at vi kliner akkurat nå» på til dansker.

– Brukt alle.

– Tenkt «hei! Hvor i all verden ble det av det brettet med øl!?» Mer enn én gang før det viser seg at det allerede har funnet veien ned i egen mage.

– Sunget «Barn av regnbuen.» Høyt. – Skjønt at klistremerker egentlig er en god erstatning for bh'en.

– Forklart flere at «ikke vær kjip'a» ikke er noen god oppfølger til et «æsj!» og «nei!» på spørsmålet «skal vi ha sex?».

– Funnet ut at jeg muligens er litt prippen.

– Kimset av «Bob Hund». Bob, denne er til deg, man trasher gitarer ikke hvite kampingstoler på scenen. Særlig ikke om man fra før er kledd i hvite trange byksor og hvit utringet t-skjorte.

– Blitt tilbudt hasj av mann med afro. Og selvfølgelig takket høflig, men bestemt nei.

Vær: Fint vær! Kjempefint vær! Bikinivær!

Hygiene: Personlig: Upåklagelig. Det er fullt mulig å ta seg en dusj, eller to i løpet av festivalen. Trikset, om man ikke vil stå i eviglang kø er imidlertid å tusle ut av festivalområdet litt tidlig på morgenen (les:11.00) for å benytte seg av tilbudet i den lokale idrettshallen. Problemet ser heller ut til å være at noen festivaldeltakere ikke vil vaske seg.

Miljø: «Tak for i år», sier Roskildes festivalsider på nett. Dét og det at avfallsmengden kun var halvparten av den festivalen hadde i fjor. Og det er jo bra. Roskilde har et bredt og godt fokus på miljø. All mat på festivalområdet var økologisk og frivillige pantere snappet gjerne ølboksen ut av hånden din før du nådde bunnslammet.

Pris: Roskilde gir god valuta for pengene med nesten hundre konserter over fire dager for omtrent 1700 raske skal en ikke kimse av.

Utenommusikalsk tilbud: Roskilde kan tilby skikkelig campingliv. Enten du velger et enkelt og velbrukt telt, en stor og luksuriøs campingvogn, feiger ut med hotellopphold i Roskilde by eller sover under åpen himmel. Alt ligger med andre ord til rette for allsang, grilling, fyll og fanteri dagen (og natten) lang.

Karakter: På en skala fra A til E var Roskilde i år en god A. Med pluss for upåklagelig vær.

HOVEFESTIVALEN

23. juni-27 juni på Tromøya utenfor Arendal

Høydepunkt: Hva annet enn Jay-Z-konserten? Nærmest religiøse tilstander og talløse truser på scenen markerte Toffens seierbooking i festival-Norge.

Booking: Jada. Det holdt! Indiefansen fikk sitt med Band of Horses og Vampire Weekend, oss vanlige dødelige koste oss med Duffy og Beck mens Jay-Z's samlende effekt ikke kan underdrives. Personlig var MGMT en favoritt, men de var malplasserte på hovedscenen. Neste år må Toffen jobbe mer med koordinering artist-scene.

Folk: Søte vestkantsnupper i Hunter-støvler, shorts og singlet, rockere, gothere, fjortiser, osv. Hipsterne dominerte naturligvis med sin lett utgått-på-dato-nu rave-stil, men det var faktisk en ganske representativ samling for det langstrakte land.

Stemning: Super! Glade folk, mange folk, fulle folk. Alt som seg hør og bør for en festival som brått ble enebarn sommeren 2008. Toffen gikk rundt og gliste, ja, til og med Giske koste seg med en øl eller flere. Kulden la imidlertid en massiv demper på det som kunne ha blitt tipp topp.

Vær: Brrrrr! Det var jo sol, da, men fy, for en «sommertemperatur»! Jeg observerte folk i skijakker og vintersko, så Sørlandet skuffet denne gang. Men det kunne vært verre, det kunne blitt gjørmehelvete som ifjor. Det var faktisk tørt hele festivalen, med unntak av smådrypp under tyvstarten helgen i forveien.

Hygiene: Ingen avskrekkende dokøer, i motsetning til en håpløst lang minibankkø, som egentlig ikke har noe med dette kriteriet å gjøre. Folk var veldig rene og pene, uten at det ble fullstendig Quart-jåleri for dét. På Hove bor folk stort sett i telt, og det skal jo synes litt, da. Egne friluftssminkespeil for jentene, og noe kalde dusjfasiliteter.

Miljø: Egen miljøcamp, søppelbøtter over alt, kildesortering. CO2-regnskap for festival og publikum, økomat, miljødebatt og samvittighetsfulle campere gjorde meg faktisk litt imponert. Også her er panterne ivrige, og du må holde hardt på ølglasset om du skal få med deg siste slurken.

Pris: Festivalpasset kostet 1890 kroner, det er jo ingen fæl pris, fem dager tatt i betraktning. Hva angår camping, kostet det 250 per pers for hele perioden, pluss 100 kroner per telt hvert døgn.

Utenommusikalsk tilbud: Fotball, handlegate med blant annet Koma- og Aloha Hemp-utsalg, lekepark i skogen, verdens største trommesett, fine strender og noen debatter. Helt greit, ikke overvettes spanande.

Karakter: God musikk, vakkert område, strålende campstemning, miljøbevissthet, god mat og fravær av regn gir en svak B/sterk C. Været trekker mye ned, det skal ikke være kaldt på Sørlandet.

ØYAFESTIVALEN

august- august i selveste Tigerstaden, eller Oslo om du vilDebattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)I NESTE STUDVEST: Les mer om hvor vi var i påsken 2008!


Snodig at en studentavis i Bergen ikke nevner Lost Weekend...


Kan sjølvsagt bare snakke for meg sjølv, men som leser er eg LITE interessert i kor mange ganger studvests utsendte har takka nei til klining, hasj og - på heisatur i sommar. Var det nokon som nevnte musikktilbudet på festivalane? Husker ikkje...


det som er det verste, er at vi får samme "reportasjen" år etter år etter år etter år... greit at avisen griser seg til noen billetter, men må de på liv og død trykke noen flaue saker om det et halvt år senere? Jeg gleder meg til den dagen en av journalistene faktisk prøver seg på litt klining og hasj. da blir det kanskje litt artig lesestoff. I dag er det bare " Roskilde er sølete!" - "Storås har mange rare, nakne folk!" - "Hove er hipt!". Dette er smøreturer fra ende til annen.


Må si meg enig i det "klining og hasj" skriver. Jeg var selv med i Studvest for en liten mannsalder siden og da var det på samme måte. Utvalgte journalister/redaktører fikk tak på gratis pressepass ved sommerens musikkfestivaler og skrev en intetsigende reportasje som kom på trykk et par måneder senere. Uten at etikken i dette ble diskutert nevneverdig.

Studvest-ledelsen bør ta disse innvendingene på alvor og avslutte denne tradisjonen umiddelbart. I Vær Varsom-plakaten så står det i punkt 2.4 at "Redaksjonelle medarbeidere må ikke utnytte sin stilling til å oppnå private fordeler." Det er nettopp det studvestjournalistene gjør på disse smøreturene. Dette er svært uprofesjonelt og leserne gjennomskuer det.  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN