Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

TURNÉBUSS. Jannicke Helland og Asgeir Steinsland Hansen reiser rundt med Kunnskapsekspressen Einstein. FOTO: FINN ARNE MELHUS

Einstein on tour


 

STINKENDE PYNT. Denne vaniljeluktende kvinnen ser kanskje fristende ut, men ikke la deg lure! FOTO: FINN ARNE MELHUS

BLODPRØVE. Tina Rosvold har nettopp stukket eleven Trine til blods. Hun skal snart få vite hemoglobinnivået sitt. FOTO: FINN ARNE MELHUS

PRAKTISK TEST. Bioingeniør Tina bruker elevene aktivt i presentasjonen sin. FOTO: FINN ARNE MELHUS
Hva skjer egentlig bak fasaden til en turnébuss som kaller seg Einstein? Studvest ble med ut på veien for å finne det ut.

Tekst: ROLF FRØYLAND

– Kan vi ikke ha en quiz-lek?

Vi har sittet på bussen en halvtime når NHH-studentene Kjetil Annfinsen og Janne Flovik Olsen roper ut ønske om quiz. Jaja, tenker vi. Hva annet kunne man forvente i en buss ved navn «Kunnskapsekspressen Einstein»?

Dette er Forskningsdagenes egen turnébuss, en 16-seters Maxi Taxi-lignende sak innleid av Gaia. Den er kanskje ikke like glamorøs som vi hadde håpet på, men det er jo en turnébuss, tross alt.

Deltakerne i prosjektet er sju bachelorstudenter fra Høgskolen i Bergen (HiB), Universitetet i Bergen (UiB) og Norges Handelshøyskole (NHH). De fremfører individuelle foredrag basert på studieretningene sine.

HJERNETRIM OG FAGLIG EKSPERTISE

I løpet av uka har studentene besøkt videregående skoler i hele fylket. Dette er siste dag på programmet, og turen går til Kvinnherad og Husnes videregående skole. Det er en reise på over tre timer hver vei. Da må ting gjøres for å få tiden til å gå. Det er duket for quiz-show.

– Du kan spør om hva som helst. Gjerne innenfor nyhetsbildet, smiler Kjetil.

Spørsmålene hagler rundt i bussen. Noen spør fra spørsmålssidene i Se & Hør, mens andre drar inn spørsmål fra fagområdet sitt. Det er i hvert fall ikke noe galt med engasjementet.

Ute skinner sola, og vi får virkelig sett Norge fra sin beste side. Vi kjører forbi store fjell og dype daler, vannrike elver og kraftige fossefall. På den ene fjellsiden har det nylig gått et jordras. Kjetil blir nysgjerrig på hvordan slikt oppstår, og henvender seg fremover i bussen, til geologistudentene.

– Det kommer ras fordi porene i jordmassene utvider seg av alt vannet. Da minker friksjonen og det skapes bevegelse, forklarer Atle Jørgen Sande. Sammen med Turid Knudsen representerer han UiB og geologifaget.

– Det er veldig greit å ha med geologer på tur. Da kan de forklare slike ting for oss, smiler sykepleier Hege Grindheim.

Ikke lenge etterpå ser vi en diger steinblokk liggende like ved veien. Atle må igjen hente frem sin lærdom, og sier at dette er resultat av en frostsprengning, hvor vannet fryser til is og utvider seg.

Vi er overbevist.

STINKENDE, MEN KOSELIG

– Å, fyttihælvette! Er det meningen vi skal spy ut denne bussen? sier Kjetil idet han setter seg i bussen igjen etter mat- og tissepausen. Han er tydelig ikke fornøyd.

I speilet er det blitt hengt opp en glinsende wonderbaumkvinne med vaniljelukt – eller stank, rettere sagt. Janne ler.

– Jeg prøvde bare å gjøre det koselig.

Turid bytter plass for å unngå de verste luktstrømningene.

IDÉ FRA NTNU

Helt fremme ved den eimende vaniljekvinnen sitter Asgeir Steinsland Hansen. Han er studentkoordinator for «Kunnskapsekspressen Einstein» og var i fjor med å få prosjektet til Bergen.

– Vi fikk ideen fra NTNU i Trondheim for to år siden og testet det ut her i fjor. Det var et meget vellykket prosjekt, derfor ønsket vi å utvide hele greia i år ved å dra inn studenter fra UiB og NHH i tillegg til våre egne fra Høgskolen, sier Asgeir og forklarer videre:

– Vi har i år en større bredde i programmet, og vi er veldig fornøyd med de deltakerne vi har fått. Studentene som deltar har måttet gå gjennom vår egen kvalitetssikring med presentasjoner og generalprøve. Vi har bare fått god respons fra de skolene vi har besøkt til nå.

Men ikke alle skolene har vært like flinke med mottakelsen.

– Jo lengre ut i periferien vi kommer, jo bedre tar de imot oss. Skolene virker mer blaserte desto nærmere vi kommer byen, sier Asgeir.

Han forteller at målet med prosjektet er å skape interesse og vise at forskning kan være så mye mer enn bare «tørr-forskning». De vil også fortelle elevene om hvordan det er å være student.

VARME I TRØYA

Etter en kort ferjeoverfart er lukta forsvunnet. Det samme har den glinsende kvinnesilhuetten fra speilet.

– Jeg la merke til at bussjåføren smilte lurt da vi kom opp fra salongen, sier Janne mistenksomt.

– Jeg tror det var han som fjernet den.

Takk, bussjåfør, tenker vi.

Bakover i bussen har quizen roet seg ned. NHH-studenten Janne ønsker seg mer utfordringer og tråler gjennom Aftenposten på jakt etter Sudoku.

– Nei! Det er jo bare vanskelighetsgrad 1 på denne Sudokuen! sier hun oppgitt da hun finner frem til tallspillet. Men oppgaven skal uansett løses.

Vi ruller inn på skoleplassen mellom en horde av mopeder. Det blir bestemt at studentene fra samme skole skal holde foredragene sine i lag. Vi henger oss på geologistudentene Atle og Turid.

– Dette er det 12. eller 13. foredraget vi holder, så nå er vi forholdsvis rolige, sier en avslappet Atle mens han rigger til utstyret.

– Det var mye verre første gang. Da fikk jeg store problemer med både prosjektoren og lerretet. Må innrømme jeg var litt stresset da, sier Turid.

Inne i forelesningssalen er det møtt opp sju elever og en lærer. Elevene er fra studieretningene formgivingsfag og allmenn. De stirrer forventningsfullt ned mot studentene.

– Er det noen som vet hva geologi er? spør Turid. Det er tydelig viktig for henne å skape en tidlig dialog med publikum. Turid forklarer elevene om hvordan en vulkan fungerer og hvilke krefter den har, mens Atle snakker om klimaendringer og hvilke konsekvenser det fører med seg.

Etter foredraget tusler en noe usikker jente bort til dem. Hun syntes geologi virker interessant, men er redd for matematikken.

AKTIVISERER ELEVENE

Noen klasserom bortenfor står HiBs representanter og snakker. Her har mellom 20 og 30 avgangselever funnet veien. Men bare én av dem er gutt.

Sykepleierstudentene Jannicke og Hege deler ut egenproduserte brosjyrer. Det handler om kjønnssykdommer.

Flere av elevene blir dratt frem. Noen får være jenter, mens andre må spille gutter. Stereoanlegget blir slått på, og «vil du værra me mæ hjæm» uler ut høyttalerne. Elevene får beskjed om å håndhilse på minst tre personer av det andre kjønnet.

– Vi prøver å visualisere hvor fort kjønnssykdommer kan smitte, der håndhilsenene symboliserer seksuell omgang. Det er lettere å se hvordan det fungerer når du får gjøre noe i praksis. Dessuten løser litt fnising opp stemningen, sier Jannicke Helland.

– Tidligere i uken hadde vi med oss kondomer som vi delte ut, men er nå gått tom. Jeg har en mistanke om at Kjetil har forsynt seg grådig, humrer Hege.

Etter sykepleierne er ferdige, overtar Tina Rosvold. Hun studerer til å bli bioingeniør og har fokusert foredraget rundt blodprøver. Også hun bruker elevene aktivt, og får frem ei frivillig jente hun stikker i fingeren. Noen ørsmå bloddråper pipler ut. Her skal hemoglobinnivået testes.

– Dette var spennende, de klarte å gjøre det interessant. Dessuten var hun dama utrulig kul, sier blodgiveren Trine, og legger til at det er kjekkere å høre på unge folk enn gamle.

Læreren Jeanette Kvinge er meget entusiastisk over tiltaket.

– Elevene sluker det som blir sagt. Det viser at prosjektet er engasjerende. Og så er det kjempeflott at studentene tar seg tid til å besøke oss her i Kvinnherad, sier hun.

LÆRERIKT OG UTFORDRENDE

Tilbake i bussen er det en sliten, men fornøyd gjeng som setter kursen hjemover.

– Det har vært utrolig lærerikt, og jeg tror jeg er blitt en bedre student av dette, sier Tina.

Atle mener den største utfordringen var å tilpasse seg ulike forsamlinger, og gjøre det interessant for hver enkelt tilhører.

Det var ikke alltid like lett, ifølge geologikollega Turid.

– På det siste foredraget i dag var det først noen som spilte kort, deretter satt et par og råklinte på andre rad. Da er det ikke særlig gøy for oss som skal presentere noe. Men stort sett har det gått veldig bra, forteller hun.

BEST I BLÅTT

På ferja setter flesteparten seg ned i noen slitte, røde salongstoler. Men NHH-duoen får ikke plass og går heller bort til de blå stolene.

– Vi liker mye bedre denne fargen, vi, sier Kjetil med en snobbete stemme. Det er i hvert fall ikke noe å si på selvironien her.

Selv om turneen nå er ferdig, har de fleste lagt epostadressene sine igjen på skolene, slik at elevene kan sende spørsmål.

– Vi gjør dette slik at folk som kommer på spørsmål i ettertid, eller som ikke våget å spørre oss personlig, kan kontakte oss på mail, forklarer Kjetil. Janne legger til:

– Eller hvis de syns vi var veldig attraktive.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN