Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Et frø i dag, en forsker i morgen


I TISSETELTET. Lille Mikkjel Andreas på snart tre år undrer seg over livets små mysterier. FOTO: KIERAN KOLLE

 

MOLEKYLER TIL FOLKET. Hjerneføde er kanskje hva man forventer å finne på Mood? FOTO: KIERAN KOLLE

COLAEKSPLOSJON. Gry Lien Aastveit viser hva som skjer når man slipper en mentos i colaen. Familien Husebø/Grepperud er imponert. FOTO: KIERAN KOLLE

DEN SOM LETER FINNER. Søstrene Margit (8) og Agnes Oline (5) utforsker de sorte hullene. FOTO: KIERAN KOLLE

TANNFÉDETEKTIV. Andreas Rabanal er på jakt etter vhem som stjal eplet hans, og tar tannbanken til hjelp. FOTO: KIERAN KOLLE

INNSLAG. Jon Finsaas kom bare for «å sjå på det som skjer», men falt for fristelsen for å prøve brusraketten. FOTO: KIERAN KOLLE
HVA ER FORSKNINGSDAGENE?
Forskningsdagene er en nasjonal, årlig festival, som i år avholdes for 12. gang.

Festivalen er Norges største arena for gratis, allmenn formidling av forskning.

Festivalen går av stabelen 22. september- 1. oktober, og i Bergen var Kunnskapsfesten 23. september det største arrangementet.

Arrangørene er Norges forskningsråd i samarbeid med universiteter, høgskoler, forskningsinstitutter, biblioteker, muséer og næringsliv.

Andre arrangementer under dagene er et bredt utvalg foredrag, byvandringer, geologisk vandring, nattåpent akvarium, ulike seminarer og en egen buss med studenter som reiser rundt i fylket og holder foredrag.

Etikkpuslespill, tannfe-detektivvirksomhet, colaeksplosjoner, tissetelt og fiskelus på is. Forskningsdagene sår frø for fremtidens forskning.

Tekst: PIA MARTINE WOLD

Kunnskapsfest. På en tidlig, fiskeluktende septemberlørdag i byen, råder kjølig høstvind og schizofrent bergensregn. Klokken er snart elleve, og sentrum er stort sett befolket av pensjonister, turister og pensjonist-turister. Turistene tar en pause imellom de evige videoopptakene, og pakker seg fornøyd inn i nyinnkjøpte turistlusekofter. En gammel dame river sydvesten opp av lommen med rutinerte hender, og haster fort forbi. Men på Vågsallmenningen tar korpsmusikken til, og den gamle damen stopper opp. Noe er på gang. De lusekoftekledde vender nysgjerrige øyne mot plassen, der det som ser ut som et asfaltcamping-crew har slått seg ned. Bergen by har våknet, og for kunnskapshungrige skal denne dagen markere starten på et flere dager langt fråtseri, der ingen skal gå sultne - ingen spørsmål skal forbli ubesvarte. Forskningsdagene er i gang, og skal administrerende direktør i Norges forskningsråd, Arvid Hallén, få rett i sine antakelser, skal den nasjonale dugnaden få folket til å forstå at forskning er både nyttig - og gøy.

– Det er veldig mye vi ikke forstår ennå, og vi trenger kunnskap - vi trenger den fordi vi er søkende og nysgjerrige, og vi fordi vi trenger svar, misjonerer Hallén i sin offisielle åpningstale.

Denne asfaltcampingplassen av telt skal altså fostre både spørsmål og svar, gjennom å «se, berøre, føle og lære» - som dagens motto oppfordrer til. Nysgjerrigheten må næres, og Studvest entrer det første teltet. Kunnskapsfesten har startet.

Puslespillrekruttering. En rødkledd kunnskapsmisjonær ved første stasjon rekker oss et puslespill. Hver stasjon har sin egen puslebrikke med et etisk dilemma som forskerne gleder seg til å diskutere med oss, får vi vite. Blir problemer med inkontinens bagatellisert? Er det rett at alle barn skal gå til tannlegen selv om de ikke vil? Skal vi overvåke fisken? Hva er rettferdig? Vil vi bli perfekte? For den nysgjerrige kan spørsmål aldri bli for mange, og intet bli for dumt. For, som Hallén nettopp sa: Barn og unge må begeistres. Når unge skal rekrutteres til forskningens tjeneste, er det kun fantasien som setter grenser for hvilke midler man tyr til. Vi skjønner at denne festen ikke er til ære for oss. Kunnskapsfestens hedersgjester er barna, og det er dem vi må følge dersom denne festen skal ta av.

Skrekkblandet fryd. På første stasjon er Margit og lillesøster Agnes Oline godt i gang med å utforske sanseegenskapene sine. Mamma og pappa Sandvik er selv forskere, og synes det er viktig at døtrene lærer at forskning er gøy. Og riktig nok - små never roter ivrige rundt i de mystiske sorte hullene og forsøker å gjenkjenne gjenstandene. Er det actionman eller et gummi-insekt? Brannalarm eller appelsinpresse? Kaffekrus eller lyspære? Like ved skytes en rynkete, skjelvende hånd ned i et sort hull, og kommer dem i forkjøpet.

– Det errr en lyspærrre! utbryter stolt en eldre frue, på klingende erkebergensk, før hun vralter videre.

Det er tydeligvis ikke bare barna som hygger seg.

Om hvorvidt lakselusene har det særlig hyggelig, der de spreller rundt under doktorgradsstipendiat Lars Hamres mikroskoplys, er en annen sak. Men de tjener en god sak, der de jobber i turnus fra isbad til lys og varme.

– Vi jobber med å utvikle en vaksine mot lakselus, forteller en engasjert Hamre til barna som har flokket seg rundt ham, i skrekkblandet fryd for det ekle nærbildet av den monsterliknende lakselusen på PCen foran dem.

Hvilke tenner er tyvens? Utenfor teltet skimter vi en vandrende tann, og lakselusene taper oppmerksomheten for denne gang. Den forvokste tannen viser seg å ikke være en vrangforestilling fremkalt av forskningsoverdose, men selveste tannfeen, i studentforsker Andreas Rabanals skikkelse. Han er på utkikk etter tyven som har stjålet eplet hans, og bedriver detektivvirksomhet i beste CSI-stil.

– Bittmerker i eplet kan avsløre hvem som har tatt det, og inne på Mood har vi en tannbank der barna selv kan leke detektiver, røper Rabanal.

Han vil skape interesse rundt odontologi, og tannfe-detektivbyrået er ment å få barn til å tenke over hvorfor det er viktig å gå til tannlegen. Om barna ikke nødvendigvis forlater Vågsallmenningen med en iver etter en time i tannlegestolen, skjønner vi at detektivbyrået i det minste gjør stor suksess, i det vi ankommer Mood på en løper av bobleplast. Det kryr av små detektiver som flokker seg rundt tannfe-assistent Gry Kibsgaard, som ser ut til å ha pedagogikken på greip. Lille Silja Kavli på snart sju er i alle fall henført av tennenes mange mysterier.

Smågutter i tisseteltet. Henført er i alle fall småguttene i tisseteltet like utenfor. Hvorfor urin er så spennende kan vi bare spekulere i, men det har vel noe å gjøre med klientellets gjennomsnittsalder på 3-4 år. Torstein Mossefinn, Mikkjel Andreas Aksnes og Einar Morvik Berger er alle midt i målgruppen, og følger nøye med når uro-terapeut Jannicke Frugård tålmodig forklarer hvor tisset kommer fra og hvor det renner ned. Store øyne i små fjes vitner om et takknemlig publikum.

Vi så, vi berørte, vi følte, vi lærte. Utenfor teltet har solen tittet frem, og lyser opp for små og store festdeltakere på asfaltcampingplassen. Det er bare midt på dagen, og fortsatt lenge igjen til festen er over. Gigantiske såpebobler blåses, brusflasker skytes opp i luften, sorte hull utforskes, bestemødre løfter seg selv opp etter hendene, småguttene dilter fremdeles rundt i tisseteltet, og tannfeen leter ennå etter epletyven. Alle de etiske puslespillbitene er kanskje ikke på plass, men at det er lurt å overvåke fisken, og at urin er undervurdert, kan vi trygt slå fast. Kunnskapsfestens motto, «se, berør, føl og lær», har definitivt levd opp til forventningene. Man må søke for å få svar, og etter de undrende barneblikkene å dømme, kan nok fremtidens forskning høste frukter av frøene som ble sådd hos de små denne lørdagen.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN