Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

På hellig grunn


FOTO: UNKNOWN

 

FOTO: UNKNOWN

FOTO: UNKNOWN

FOTO: UNKNOWN

FOTO: UNKNOWN

FOTO: UNKNOWN

FOTO: UNKNOWN
Forrige mandag var det nyåpning av Bergens aller helligste lekestue. Et samlingspunkt hvor religion og lidenskap går hånd i hånd.

Tekst: ROLF FRØYLAND og JOHANNES SELVIK TORNES

Klokken er 20:52. Det er mandag og overskyet i Bergen. Over tribunetaket på Brann Stadion kan man skimte Ulriken som gjemmer seg beskjedent bak det lave skydekket. Det er som om det mektige fjellet har bestemt seg for å ikke stjele oppmerksomheten fra byens andre stolthet - i hvert fall ikke i kveld.

Dommer Tom Henning Øvrebø blåser tre lange signal i fløyta si. Kampen mellom Brann og Strømsgodset er historie for denne gang. Brann vant 3-1 i det som var så mye mer enn bare en fotballkamp. Det har vært åpning på Stadion. Sesongåpning og åpning av den nye arenaen. 4300 flunkende nye seter er satt opp på nordre langside. Nye losjer er også installert, sammen med Brannbørsen, Brannstuen og Brannallmenningen.

Hele 17.175 tilskuere har funnet veien til Brann Stadion denne kvelden. De aller fleste av dem står og klapper. Tusenvis synger, mens andre bare smiler.

Thorstein Helstad smiler også idet han går forbi tre-fire TV-kameraer og en horde av fotografer på veien inn til garderboben. Han blunker til den ene vakten, før han forsvinner bak døra. I løpet av de siste to timene har Helstad scoret to mål og reddet tre poeng for Bergens stolthet. Akkurat nå er han gud blant supporterne - i en by hvor Sportsklubben Brann er deres religion.

Tidligere samme kveld. Klokken er 18:00. Det er nøyaktig en time til kampstart. TV 2s reporter Kristian Oma står utenfor spillertunnelen og diskuterer med Branns nye sportssjef Roald Bruun-Hansen. Like innenfor jobber tre-fire arbeidere iherdig med å henge opp det nye og oppdaterte reklameskiltet for Tippeligaen 2007. I front står et stort kamera og lyser mot dem. Om snaue tre timer skal det lyse mot de spillerne som har gjort seg fortjent til det - enten som helter eller syndebukker.

På Gyldenpris har fire supportere akkurat gjort seg ferdige med de nødvendigste kampforberedelser, det vil si VM-kavalkade fra 1998 og et par skarpe.

18:05. Tribunene fylles sakte, men sikkert opp. I bortesupporterhjørnet har Strømsgodset-fansen begynt å stemme i med sine supportersanger, men blir til slutt overdøvet av det stadig stigende lydnivået på stadionanlegget.

De fire supporterne går selvsagt den tradisjonelle veien over togskinnene og gjennom hullet i gjerdet for å komme til Stadion. Noe annet ville være en unødvendig forandring, og det vil nok påvirke kamputfallet. Dette er supporterlogikk.

18:11. Den ene av de to nye storskjermene - med en prislapp på 2.5 millioner kroner per stykk - viser de siste nyhetene omkring Brann-laget. Man kan blant annet lese at mer enn 4000 Brann-drakter er solgt så langt dette året.

Et skilt i nabolaget like ved Stadion sier «Kjør forsiktig. Brann leker». De fire supporterne spekulerer i om det kan være en skrivefeil, eller kanskje bare en synsfeil.

18.21. Brann-spillerne gjør sin entré på gressmatta. De fleste av de rødkledde på tribunen reiser seg opp og gir spillerne oppløftende og forventningsfull trampeklapp. Innerst i det ene hjørnet har TV 2 satt opp et provisorisk TV-studio. Under det blå plastikktaket står programleder Carsten Skjelbreid og forbereder seg til direktesendingen sammen med fotballekspertene Nils Johan Semb og Frode Olsen.

Klokken er 18:44. Det er cirka et kvarter til kampstart. Fotballpresident Sondre Kåfjord berømmer det nye anlegget: «Dette er fremtidens arena», sier han, og legger til at han aldri har opplevd at et lag som spiller åpningskamp på sin nye arena har tapt.

18:55. Tribunene nærmer seg fullsatt. Balljentene har stilt seg i midtsirkelen og vaier på et stort reklamebanner. 20-30 journalister sitter klare på plassene sine i den gamle presseboksen som henger over den gamle tribunen på søndre tribune. Samtlige med hver sin laptop.

18:56. Den velkjente Tippeliga-jingelen spilles over høytalerne som en mektig salutt, mens spillerne marsjerer ut på banen. Ove Thue, mannen bak klassikere som «Byen e' Bergen» og «Vi e de beste, heia Brann», har fått æren av å synge Bergens nasjonalsang «Nystemten» . Det sies at Brann får en anmerkning av NFF ved hvert hjemmearrangement for denne irregulariteten, men nå synes det helt naturlig. De rødkledde på tribunen synger med, og på indre bane vaier store Brann-flagg i takt. Det er en høytidelig og harmonisk stemning på Stadion.

18:59. Lagoppstillingene blir lest opp. Strømsgodset først. Når navnene til Brann-spillerne gaules ut, strekker publikum armene sine ut med retning gressmatta i takt med et kraftig «EEEY!». Det er nesten som at hver og en av spillerne er den nye Messias.

Dommeren blåser kampen i gang klokken 19:02. To minutter bak tidsskjema. Allerede ved kampstart konstaterer Store Stå at de vinner serien i år. Tenk om alle hadde hatt like sterk overbevisning som Brann-publikummet.

19:07. Strømsgodset scorer. Publikum gisper. Oppe i presseboksen er det stille. Bare en radiokommentator, som tilsynelatende er fra Drammen, roper høylytt og engasjert. Hjemmepublikumet begynner å synge igjen.

19:09. «JAAAAAA». 1-1! Thorstein Helstad løper mot publikum bak målet. På reklameskiltet foran står det: «Ekte lidenskap har et navn; Brann». Og slik lyder en fellesorgasme fra rundt 17.000 lidenskapelige supportere. Brann er tilbake der de liker seg aller best.

19:50. Pause. Folk strømmer mot pølsebodene. Inne i restaurantene Brannstuen og Brannbørsen i den nye tribunen myldrer det også av folk. Her kan man få kjøpt god mat og god drikke. I år har Stadion fått utvidet menyen med både øl og vin for fiffen. Utenfor er Store Stå i full gang med å vise frem banneret som minner om at man har en befolkning som ikke er fra Norge, men fra Bergen. "Brann - UDI 3-0", står det, og hvorvidt Utlendingsdirektoratet tar det så tungt er heller uvisst.

20:15. 2-1! Helstad igjen. Brann-trener Mons Ivar Mjelde spretter ut fra benken med et spensthopp han neppe kunne gjort bedre i sine glansdager som spiller. Publikum er i ekstase. Tastaturene på pressetribunen går som en trommevirvel. Helstad er gud.

20:21. «Reis opp hvis du elsker Brann, reis opp hvis du elsker Brann». De mest ihuga supporterne - som har sin egen stol, men som likevel har valgt å stå hele kampen - føler det er på tide at flere reiser seg og hyller laget sitt. Nesten alle følger oppfordringen.

20:36. Robbie Winters har erstattet tomålsscorer Thorstein Helstad og legger på til 3-1. Og det i sin tippeligakamp nummer 100. Kampen er punktert.

Det er noen minutter siden kampen ble avsluttet. Thorstein Helstad og resten av spillerne har kommet seg i garderoben. Nå skal de bare ha noen minutter med treneren før de skal møte pressen. Den ene TV 2-reporteren på indre bane får kjeft av en arrangementansvarlig. TV 2-teamet hadde klart å få et kort intervju av en spiller uten reklameskiltet til Tippeligaen i ryggen. Det var ikke etter regelboka. Fotografene småjogger inn i presserommet for å få sendt de ferske bildene over til desken. De skrivende journalistene har klatret ned stigen fra presseboksen og forbereder seg nå for sin egen kamp inne i «mixed zone» - stedet hvor pressen og spillerne møtes etter kampslutt. TV 2 har med sin fotballavtale fått førsteretten på intervjuobjektene. Når de har fått sitt, kan resten av gribbene forsyne seg.

Etter noen minutter slentrer de mest profilerte spillerne inn rommet. I bakgrunnen henger det metervis med reklameplakater. De mange blitzene lyser plutselig opp rommet, samtidig som spørsmålene skytes ut. Winters, Helstad, Solli, Andresen. Alle er de her og svarer på spørsmålene. Hver journalist er på jakt etter sin egen vinkling, sin egen historie. Er Robbie Winters sur fordi han ikke startet? Hvordan opplevde Jan Gunnar Solli å debutere på Stadion? Og hvor mange mål kommer Torstein Helstad til å score denne sesongen? Også et par Strømsgodset-spillere tusler forbi, men dem lar de rundt 20 journalistgribbene passere. Det er Brann som er i fokus i kveld.

Inne på Stadion er de 17 500 røde setene nå tømt. Et par herrer i dress snakker i mobiltelefonen, mens 40-50 ryddepersoner tråler gjennom seteradene. Utenfor er det mørkt, men de fire supporterne som beveger seg mot sentrum har åpenbart sett lyset - i år igjen. «Vi e' berømte Brann fra Beeeergen, vi vinner serien i åååår!»Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN