Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Flatpakkeland


 

TUNGE LØFT. – Få litt hjelp, da! Julianne Eidslott og Birte Hofseth tenkte aldri over at de faktisk må bære tingene fra bussterminalen til sitt hjem på Sydneshaugen. FOTO: JULIE EVENSEN
STUDVEST FØLGER TEMAET:
NY STUDENT I BERGEN
De fleste av landets fornøyelsesparker kan se langt etter besøkstallene til Ikea. Og i august er det høysesong.

Tekst: ANDERS MATHIAS JOHANSEN

– Det er helt forferdelig der inne, sier to slitne jenter som sitter henslengt på en bussholdeplass like utenfor Ikea avdeling Åsane.

Natalie og Linn har nettopp flyttet til Bergen for å gå på årsstudiet i psykologi. De har allerede vært på Ikea i mange timer for å finne hybelfôr.

– Det meste er levert til hjemkjøring. Vi hadde ikke klart å få med oss alt uten bil, sier Natalie, som kan fortelle at det har vært kaos helt siden de kom tidligere på dagen.

Sammen med en mengde andre mennesker og en enda større mengde brune papirposer sitter de og venter på neste gratisbuss hjem til foreløpig tomme hybler.

FØLG PILENE

Ved hovedinngangen treffer vi syv fnisende sykepleierstudiner.

– Vi hadde ikke egentlig planlagt å reise i dag, så vi får ta det som det kommer. Vi har egentlig det vi trenger, sier Synnøve Moe.

– Men hvorfor i all verden er dere her da?

– Det er gøy å gå og kikke en gjeng i lag, og så kan man gå i kafeteriaen og spise etterpå. Det blir en slags uflukt av det. Maten her er jo fantastisk, sier Synnøve smilende og følger de seks andre opp trappen til andre etasje.

Vel inne er det et virrvarr av overfylte handlevogner og mennesker som haster rundt med blå og gule Ikea-bager.

– Det var billig, sier jentene og plukker med seg pledd til 35 kroner uten å stoppe.

De setter opp et voldsomt tempo og varene regelrett suser oppi vogner og bager. Det tar ikke lang tid før vi faller av lasset. Og plutselig vet vi hverken hvor vi kom fra, eller hvor vi skal. Vi har gått oss vill. Men på bakken, blant svidd gummi fra utallige handlevogner, ser vi noen piler, og atter en gang hvor vi er. OK, bare følg pilene.

Ikea føles nå omtrent som en karusell. Vi blir tatt med langs pilene og gjennom butikken. Fantastiske tilbud og artig nips og pynteting dukker opp på hver side etter hvert som vi blir tatt fremover. En knæsj rød søppelbøtte til 15 kroner! Et bølgete speil til 69 kroner! Alt er frekt, friskt og utrolig billig. Jeg er i forbrukerhimmelen.

BIBELSKE DIMENSJONER

Men hvorfor skal alle nettopp hit for å fylle opp hyblene sine? Så langt unna og så mange mennesker? Vi oppdriver daghavende for å spørre.

– Vi har møbler og tilbud i riktige priser og fancy design med tanke på studentene, og man får mye for lite penger. Vi ser studenter som er her i mange timer og koser seg. De er alltid veldig begeistret og i godt humør og kommer ofte i store gjenger. De er her for å gjøre noe sosialt i tillegg til å finne praktiske og greie løsninger til det som ofte handler om små plasser, sier Monica Cesar, assisterende salgssjef på Ikea Åsane.

Hun forteller også at den nye Ikea-katalogen ble levert ut til 1.7 millioner husstander. Jeg får senere høre at Ikeakatalogen har et større årlig opplag på verdensbasis enn Bibelen. Ikeas omfang når bokstavelig talt bibelske dimensjoner. Litt svimmel av de ubegripelige tallene fortsetter vi videre, på jakt etter piler og svar.

HVOR ER GUTTA?

Ved veggprydavdelingen står Julianne Eidslott og Birte Hofseth. De er også nye i Bergen og skal gå på Europastudier.

– Vi har kjøpt veldig mye unødvendig. Jeg skulle bare bytte et par ting, men har endt opp med å kjøpe for nesten 500 kroner. Alt virker liksom så praktisk og greit, sier Jeanine og forteller stolt om tv-benken som bare kostet 100 kroner.

En rød søppelbøtte stikker også opp fra en av posene. Det virker som det er mange som kommer hit og ender opp med mer enn de har planlagt. Jeg dveler ved tanken om unyttige ting, før et annet spørsmål dukker opp. Hvor er alle gutta? Vi har ikke sett en eneste guttegjeng så lenge vi har gått her.

Ved sengeavdelingen treffer vi Øystein Holm-Haagensen og Ida Claudi. Øystein forteller at han har brukt mye lenger tid med Ida i dag enn han ville brukt med kompiser.

– Vi gutter vet hva vi skal ha på forhånd og vi handler det med en gang, uten å tenke på hvilken farge det skal være, sier Øystein.

– Men man vet jo aldri hvor mange ting man egentlig trenger, sier Ida.

– Få! sier Øystein kontant. Du trenger ikke så mye som du tror.

– Duk trenger jeg, sier Ida, mens Øystein rister på hodet.

– Jeg får liksom en slags midlertidig følelse når det er noe jeg trenger, og da roer jeg meg ikke helt ned før det er på plass, sier Ida og forteller at hun egentlig er imot Ikea, men at hun ikke klarer å stå imot prisen på hybelfôret.

– Ofte blir det litt mye unødvendig, sier hun.

– Jaja, du har vært flink i dag da, sier Øystein beroligende.

Vi forlater de to og følger pilene videre. Men midt på en av pilene står en mann og knyter de rosa skoene til en liten jente. Et vanligvis kjærlig syn for en vanligvis rolig og sindig sjel. Men de står midt i forkjørsveien og skaper kødannelser. Det er ikke mulig å komme seg forbi, og jeg kjenner raseriet boble. Før den lille jenten lærer seg noen nye gloser, skrener jeg ut til siden og dumper ned i en stue og puster ut. Det er kanskje på tide å hoppe på gratisbussen hjem.

På vei mot kassene går vi forbi en stabel med røde søppelkasser og jeg klarer rett og slett ikke å dy meg. Jeg griper fatt i en og betaler i kassene på vei ut.

SILD I TØNNE

Det er ikke vanskelig å se hvor bussen skal gå fra. På holdeplassen er det et inferno av mennesker, papp og ubehandlet treverk. Bussjåføren åpner rommene på sidene av bussene og presser dem fulle av billybokhyller og brune papirposer. Imens foregår det en knallhard kamp for å få plass på bussen.

– Vær så snill a, det er så lenge til neste, roper en fortvilet dame til en av bakendene i trappen som er på vei inn i bussen.

Bussjåføren kan fortelle om fulle busser og vel så det hele dagen. Vi presser oss inn bak i bussen sammen med flere andre, mens vi hører et fortvilet «det er fullt!» fra bussjåføren. Inne på bussen er luften og lukten av det dårlige slaget. Sild i tønner har aldri stått så tett. I midtgangen står også Julianne med tv-benken sin. Hun har kommet bort fra Birte og prøver fortvilet å se rundt alle ryggene i midtgangen på bussen for å se om venninnen klarte å komme seg ombord. Alle ser ut til å ha det like ille. Men på plassene ved siden av oss sitter Chau Yau Fai og Ong Ying og smiler, tydelig uberørt av situasjonen. De forteller at de er utvekslingsstudenter fra Hong Kong og studerer sammenlignende politikk.

– Vi har stort sett kjøpt asjetter og kjøkkenting. Forhåpentlig har vi fått med oss alt denne gangen, sier Chau.

Plastblomster, annen nips og en knæsjrød søppelbøtte dukker også opp når han åpner papposen så vi får se. Han forteller at de stort sett har akkurat de samme tingene på Ikea i Hong-Kong. Kjøttbollene har han imidlertid ikke prøvd.

– Nei det er altfor dyrt. Vanligvis går det i pasta og lignende retter. Jeg prøvde å lage meg en kinesisk risrett her en gang, men det ble ikke helt vellykket, ler han.

Omsider er bussen fremme og vi kan puste igjen. I den friske luften ved bussterminalen innser jeg at jeg føler meg akkurat som jeg gjorde etter å ha vært på tivoli som liten. Ganske svimmel og sliten, men veldig fornøyd med det jeg har fått med meg. En knæsj rød søppelbøtte til 15 kroner.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN