Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Må tømmes. Denne skummende ølen må snart være drukket opp. Når hulen stenger klokken 03:30 skal det ikke være øl igjen i glassene. FOTO: FINN BJARNE MELHUS


Kontroll. Alle utesteder i Bergen får besøk av skjenkekontrollen minst en gang i året. Vi var med da Rikke Vestergård og Halvard Løvik på Kvarteret fikk seg en overraskelse. FOTO: FINN BJARNE MELHUS


Alkoholfri. Skjenkekontrollørene må se at stedene de besøker selger alkoholfri vin og øl. - Det holder ikke med lettøl, den må være helt uten alkohol, sier «Stine» FOTO: FINN BJARNE MELHUS

Undercover for Kommunen


 
«Stine» og «Ingvild» skal ut på byen. De skal ikke drikke seg overstadig beruset, de skal sørge for at ingen andre gjør det.

Tekst: MARIUS HELGE LARSEN

Bergen Kommune gjør sitt beste for å registrere sløve blikk og brudd på alkoholloven. Studvest gikk på byen sammen med to skjenkekontrollører en natt til lørdag.

«Stine» (26) og «Ingvild» (30) har fått en liste fra sjefen sin: Café Opera, Studenten, Ugla, Garage, Kvarteret og Hulen. Felles for alle stedene er at de snart skal få uventet kontrollbesøk.

– Vi skal sjekke at alt er i orden, sier Ingvild.

De to kontrollørene er kledd i sivilt og prøver å se mest mulig vanlig ut. Likevel har de noe i veska som ingen vanlige bygjengere har: Et kort som forklarer deres egentlige identitet, og et skjema som skal fylles ut på hvert av stedene.

Skjemaet tar for seg eventuelle brudd på skjenkeloven: «Blir det skjenket til gjester som ikke oppfyller alderskravene?», «Er det alkoholfrie/alkoholsvake alternativer tilgjengelig?», «Blir det skjenket til åpenbart påvirkede?»

– Man trenger litt tid for å se om folk er åpenbart påvirket, sier Ingvild.

– Vi observerer dem en stund. Når folk ikke klarer å stå oppreist, så sjekker vi det opp, sier Stine.

– Og når folk sover, legger Ingvild til.

En tett plan venter. Nå er det midnatt, og innen stengetid klokken halv fire, skal alle stedene ha fått besøk. Først ut er Café Opera.

Med årvåkne blikk skanner kontrollørene gjennom rommet.

– Det ser veldig rolig ut, ingen som henger over bordet, sier Ingvild.

Etter en runde i andre etasje, stiller de seg foran baren. Øyeblikket er kommet for å la teppet falle. Stine viser fram kortet sitt til bartenderen.

– Hei, vi er fra skjenkekontrollen.

Noe settes i sving bak baren. Bartenderen forsvinner inn på bakrommet og kommer tilbake med ansvarshavende. Kontrollørene blir geleidet opp trappene, og noen minutter senere sitter de to på kontoret i tredje etasje sammen med ansvarshavende. Kontrollrapporten fylles ut. Det meste ser bra ut.

– Da har vi ikke annet enn at vi skal se at dere har alkoholfrie alternativer til salgs, sier Stine.

Bartenderen trenger noen minutter til å lete fram den alkoholfrie hvitvinen, men til slutt har han den i hånden.

– Da går jeg ut i fra at vi ikke får noen anmerkninger? Spør han.

– Neida, alt i orden, sier kontrollørene før de går videre.

Kontor for skjenkesaker opererer med et prikksystem. Hvis utestedene bryter reglene, får de prikker. Har de åtte prikker, kan de miste skjenkebevillingen.

Alle serveringsstedene får besøk av kontrollen minst en gang i året. For å få unnagjort alle kontrollene, er det ansatt 15-20 deltidsansatte kontrollører i Bergen Kommune. Ingrid og Stine er håndplukket til dette oppdraget: De er relativt unge, og derfor glir de lett inn på kveldens steder.

De kommer seg ubemerket inn på Studenten, og kan konstatere at stedet har få folk på besøk, og at alt er i orden. Et ufyselig regnvær som herjer på denne fredagskvelden har kanskje skremt bort deler av bygjengerne, for det er svært rolig også på Ugla, som er neste sted på listen.

Skjenkekontrollørene setter seg ned ved et bord for å gli best mulig inn i lokalet. De glemmer imidlertid å ta av seg jakkene, og det går ikke upåaktet hen. Snart tar en mann i førtiårene kontakt.

– Ja vel, dere koser dere? Se der ja! Dere har regnjakker på. Det er bra. Kledd for bergensværet, sier han før han forsvinner ut for å ta seg en røyk.

– Det er merkelig, for det er faktisk flere folk som tar kontakt med meg når jeg er edru på byen enn ellers. Tror kanskje det har med at jeg sitter og ser veldig mye ut i rommet når jeg er på kontroll. Kanskje ser det ut som om jeg kjeder meg, sier Stine.

Mannen som har vært og røykt kommer tilbake. Nå har kontrollørene lagt skjemaet sitt på bordet, og startet utfyllingen.

– Se der ja! Quiz. Ja det er artig, sier han.

Ingvild og Stine fyller ut skjenkequizen, og gir Ugla full pott. Så fortsetter ferden mot Garage. Her er det mye folk, men lite å anmerke.

Først på Kvarteret skjer det noe som kan se ut som litt action. Vi har satt oss ned i puben. Plutselig avbryter Stine samtalen.

– Sover han? sier hun.

To bord bortenfor sitter en kar med hodet bøyd over bordet. Stine reiser seg og sirkler litt rundt ham. Ingvild blir sittende og stirre mot den søvnige. For ja visst. Han sover.

Det skal vise seg at han ikke blir sovende lenge. For også vaktene på Kvarteret har oppdaget ham. Noen minutter senere prikker de ham på ryggen, og ber ham om å våkne. De gjør akkurat det de skal gjøre.

Den tidligere sovende gjesten blir holdt under observasjon en liten stund til. Det legger han åpenbart merke til. Snart står han rett overfor kontrollørene, og sier at han skjønte at noe var på gang. Han merket hvordan han ble stirret på, både av kontrollørene og Studvests utsendte.

– Det kunne jo hende at du ble sjekket opp da, sier Stine og ler.

Øverst på Kvarteret er det internbar i kveld. Det betyr at kontrollørene må vise kortet sitt i døren før de kan slippe inn. Så snart de har gjort det spres ryktet i rommet.

– De ryddet i sofaen med en gang vi kom inn, sier Stine.

Selv om intern-gjengen er gode i farten og synger ølsanger, vurderes de til å ha tilstrekkelig kontroll. Med det er runden på Kvarteret ferdig, og kun den formelle utfyllingen gjenstår.

Halvard Løvik og Rikke Vestergaard som sitter på kontoret på Kvarteret har ingenting i mot å få skjenkekontrollen på besøk.

– Det er ganske trivelig, du vet, å få tilbakemelding på det vi gjør, sier Rikke.

Det synes Halvard også. Bare ikke sist gang de fikk kontrollbesøk.

– Da måtte jeg trekke en sko ut av dassen, sier han.

Noe han kanskje ikke hadde trengt å gjort. Sko i toalettet faller ikke inn under alkoholloven.

Det gjør imidlertid skjenketider. Siste post på sjekklisten i kveld er å se til at stengningen går fint for seg på Hulen. Ølsalget skal etter reglene slutte klokken 03:00, og ingen skal ha øl i glassene når klokken er 03:30.

Hulen er nesten tom. Også her har Stine og Ingvild lite å bemerke. De sitter ved siden av hverandre og gjesper. Klokken nærmer seg halv fire, og snart er det på tide å gå hjem. Nok en arbeidsdag på byen er over.

– I kveld har det vært greit, sier Ingvild.

– Vi har jo vært på ganske greie steder. Det er veldig slitsomt å gå edru på de store dunk-dunk stedene, sier Stine.

Bilde av en klokke: 03:20. Ti minutter til stengetid på Hulen, og til Ingvild og Stine er ferdige på jobb.

Uthevet sitat: – Det er faktisk flere folk som tar kontakt med meg når jeg er edru på byen enn ellers.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN