Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

For pene for TV


 

SOSIALISERING. Ifølge eksperter er det viktig å være delta sosialt for å trives og lykkes i en ny jobb. FOTO: ANNIKEN C. MOHR

OPPLÆRING. Få studentorganisasjoner har så mange duppeditter som Studentradioen. Charlotte Maury-Aveline ser forvirret ut. FOTO: ANNIKEN C. MOHR

UTVELGELSESMØTE. Jonas viser Kristoffer og Morten et bilde av en potet. FOTO: ANNIKEN C. MOHR

NOK NÅ. Ikke alt nytt er like spennende. Her blir det tydeligvis en detalj for mye for Mari. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
STUDVEST FØLGER TEMAET:
FRITID
Mari Laurent står midt på kjøkkengulvet med et glass rødvin i hånden og et smil like over haken. Hun er én av de som fikk jobb i Studentradioen forrige uke.

Tekst: FRANK LANDE

Mari har fått jobb i radioens filmprogram Kinosyndromet. Hun er på forspill med morgendagens kulturavdeling, men det er ingen som snakker om verken radio eller kultur. Om en fullstendig fremmed falt inn døren, kunne han blitt unnskyldt for å tro at dette var en helt vanlig studentfest. Men, det er det på ingen måte. Mari forklarer:

– Tidligere hadde vi en lang diskusjon om film. Og film-musikk.

HEKTISK UKE

Rekrutteringen startet på mandag i forrige uke. Studentradioen holdt åpent informasjonsmøte på Kvarteret, og alle som ønsket det, kunne få avtalt nærmere intervju med redaksjonen. Intervjuene skulle gjøres ferdige i løpet av uken. På fredag kveld skulle intervjuene oppsummeres, og jobber tildeles de som ble ansett som en ressurs for radioen. Torsdag ettermiddag møter Studvest Mari Laurent fem minutter før det er hennes tur til å gå i ilden. Er hun nervøs?

– Nei, egentlig ikke. Huff, så varmt det er her inne, sier hun og tar av seg jakken mens hun ler en trillende latter. Intervjuet går veldig bra. Mari kan svaret på alle spørsmålene og smiler hele tiden. Men holder det? Har hun gjort alt riktig?

RØYKLUKT

I følge nettsidene til Aetat er det viktig å selge seg selv når man er på jobbintervju. Arbeidsgiveren vil ofte vite hvorfor du har søkt stillingen, om du virkelig er interessert i å gjøre en god jobb, eller om du bryr deg mest om lønningsdagen. I Studentradioen er det riktignok ingen penger involvert, men det finnes andre ting enn selve radioarbeidet som kan motivere studenter til å søke jobb der. Foruten det med å møte nye mennesker, så er det de sagnomsuste internfestene som nevnes. I tillegg er det de som bare vil ha noe på cv-en.

– Denne her luktet det røyk av, kan samfunnsredaktør Morten Ellingsen si når han føler at en søker vil være med mest for å være med på noe. Tidligere radioerfaring er vel og bra, men det viktigste er at søkeren virker som om han eller hun har noe å tilføre radioen. Ansvarlig redaktør, Kristoffer Jul-Larsen, forklarer:

– Det viktigste er at de har noe å si, ikke om de klarer å si det. Formidling lærer de etter hvert.

EN POTET!

Overraskende nok starter redaksjonsmøtet presis klokken seks fredag ettermiddag. De fem redaktørene samler seg rundt et bord. På bordet ligger søknadene i en tykk bunke. Skrevet på dem er generell informasjon om søkeren, samt notater som ble tatt under intervjuet. Et digitalt fotoapparat som inneholder bilder av alle søkerne ligger også på bordet. Det er greit å ha et ansikt å feste søknaden til.

– Utseende betyr mest, forklarer Morten. Han plukker opp en søknad og snakker til den, «Unnskyld, du er for pen og passer nok bedre i Student-TV.» Redaktør for teknikk, Jonas Røyem Ny, plukker opp den første søknaden i bunken og leser høyt et notat noen gjorde under intervjuet:

– Bra mann. En potet! Han er spesielt opptatt av film, men kan brukes til alt.

Samtalen går og det blir igjen tydelig at det viktigste ikke er at de har så mye erfaring, men at det virker som om de har spesielle interesser som kan gjøre radioen bedre. Én søker er for kvalifisert. Han har nesten irriterende mye erfaring, noe som gjør det vanskelig å plassere ham i den riktige redaksjonen. Han er som en bakt potet med alt for mye tilbehør som bare faller av hele tiden.

ALVORLIG MORSOMT

Jonas leser høyt fra neste søknad:

– Frisk, interessert og original.

– Ah, positive adjektiver, sier musikkredaktør Ketil Kinden Endresen, med et snev av sarkasme.

– Hun var smart da, husker Kristoffer.

– Var hun street-smart også? vil kulturredaktør Charlotte Myrbråten vite.

– Joda, men du ville ikke hatt henne til å passe hunden din, hvis du skjønner hva jeg mener. Slik går praten. Det kan virke som om de bare sitter og kødder, men de avslutter alltid med en alvorlig tone. Alvoret forsvinner likevel som dugg for den berømte solen hver gang Jonas introduserer en ny søker.

– Mari Laurent.

Alle uttaler etternavnet hennes med en tilgjort fransk akksent minst tre ganger hver før Ketil går god for henne. Han har jobbet med Mari i forbindelse med studier og vet av erfaring at hun er både dyktig og pliktoppfyllende. Hun vil gjøre seg godt i Kinosyndromet enes de om.

Jonas plasserer Mari i Charlottes kultur-bunke, og går videre til neste søknad.

Ikke sjarmerende, leser han. Alle ler.

NAZI-SYMBOLIKK OG MOTORSYKKELKJØRING

Det er lørdag kveld og Mari står lent inntil kjøkkenbenken med et smil like under nesen. Folk hilser, stiller spørsmål og forsøker å orientere seg i alle de nye ansiktene. Mari møter Kjetil Jakobsen som også skal jobbe i Kinosyndromet. Endelig er det noen som snakker om film:

– ...nazi-symbolikk og motorsykkelkjøring, sier han.

Det er slik film-entusiaster skal høres ut. Hvilken film er det han snakker om? Han er ikke helt sikker på tittelen, men vet at det er Peter Fonda som spiller hovedrollen. Easy Rider?

– Nei, den har motorsykler, men ikke nazi-symbolikk. Han tenker seg om, leter etter riktig tittel, og lyser opp når han endelig finner den:

– The Wild Angels!

FEST

På vei til festen får Mari høre hva Kjetil har lyst til å gjøre når han kommer på luften.

– Jeg vil bruke en hel time på å diskutere Cocktail sammen med en jeg kjenner fra Filmklubb-styret, sier han.

Leiligheten i Parkveien er gigantisk. Den første halvtimen virker den nesten tom, men så kommer de forskjellige forspillene på plass og folk begynner å bevege seg sidelengs. Noen står stille mens andre flyter igjennom folkemengden og hilser på enda flere hender. En eller annen har funnet en Michael Jackson-plate, og forsøker å sette fyr på dansegulvet. Musikken dempes i det Kristoffer klatrer opp på spisebordet. Han vil si noen ord for å ønske alle velkommen. De er flere enn noen gang, sier han, og de skal lage den beste studentradioen noen sinne. Folk er med. De tror på ham. Alle klapper, musikken skrus opp og så blir det varmt på dansegulvet igjen. De holder det gående til langt på natt.

HVERDAG

Mari møter opp på Studentradioens kontor ti minutter før tiden på mandag. Redaktørene vimser frem og tilbake. Ingen har det spesielt travelt med å komme i gang. Hun virker mer nervøs nå enn hun var før intervjuet.

– Det er jo sånn det skal være når det er noe helt nytt og spennende, sier hun og ler.

Ansvarlig redaktør Kristoffer er på plass i dag også, og skal lede Mari og tre andre jenter igjennom første del av opplæringen. De ser ut til å være lettet over å høre at de alle begynner denne uken, men at det ikke forventes at de skal levere noen innslag før tidligst neste uke. I andre timen av opplæringen blir jentene sendt bort i selve studio. Der venter Morten. Han gir dem et lynkurs i lydredigering. Synes Mari det er vanskelig?

– Det ser lettere ut enn det er, synes jeg, men jeg får det nok til etter hvert. Om hun får det til kan du selv bedømme. Kinosyndromet er på luften hver torsdag ettermiddag klokken fem.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN