Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

KROMPEN. Her under åpningen av Kvarteret. FOTO: STUDVEST ARKIV

Huset med det rare i


 

BINGOMASTER. Bjørn Hagerup, RF-presidenten, leder Kvarterets første Bingo, vår 2006. FOTO: ASLAK NORMANN

TEMABAR. Året er 1996 og temaet er M.A.S.H FOTO: STUDVEST ARKIV

OMPA. Bierstube har blitt arrangert av RF hvert semester siden tidenes morgen. Her fra 1996. FOTO: STUDVEST ARKIV

AVSKJEDSKONSERTEN. Med Tungtvann i vinter. FOTO: KIERAN KOLLE
FAKTA

Denne uken gravlegges Kvarteret slik vi kjenner det.
Gravøl varer fra 15. - 22. april.
Å bygge ut Kvarteret har vært en drøm helt siden starten.
Utbyggingen ble vedtatt 6. juni 2005.
Dato for byggestart er 1.mai 2007.
Kvarteret åpner igjen til semesterstart høsten 2008.

Kvarteret stenger dørene mandag 23. april. Det som for atten år siden var en liten idé, skal nå bygges ut til et kjempehus.

Tekst: ISABELL AGA ENGELSEN

– Å bruke bakgården for å bygge ut Kvarteret var noe man ønsket helt fra begynnelsen, forteller Martin Smith-Sivertsen.

Han er en av tre tidligere bergensstudenter som i 1989 satt på Grand Café og klekket ut idéer til hvordan studentene i Bergen kunne få sitt eget kulturhus. Selv hadde han bakgrunn fra studentpolitikken, mens de to andre, William Hazell og Janick Lindbeck, hadde bakgrunn fra Studentersamfunnet.

På dette tidspunktet holdt studentorganisasjonene Aktive Studenters Forening (ASF) og Realistforeningen (RF) til på Hulen. Studentersamfunnet flyttet litt rundt, og historier skal ha det til at Studentteateret Immaturus gikk fra sted til sted og stadig øvde i trange kott.

To år etter idéens unnfangelse klarte trioen Smith-Sivertsen, Hazell og Lindbeck å overbevise universitetsstyret om at behovet for et studenthus var stort. Like etter årsskiftet i 1992 gikk UiB til innkjøp av en gigantisk bygning i Olav Kyrresgate 49, pluss en villa like ved.

En enorm dugnadsånd ble vekket på Nygårdshøyden. Huset måtte pusses opp og en rekruttering var nødvendig. Optimistiske ildsjeler mente huset skulle være klart til 1993, men åpningen ble ikke før to år etter. Den siste tiden ble nervepirrende for dugnadsarbeiderne. Historier forteller om puben som måtte males på nytt dagen før åpningen, og om vaskemaskiner og elektrisitet som kom på plass bare noen timer før.

Men på slaget klokken åtte den 22. februar 1995 kunne selveste kronprins Haakon Magnus klippe den røde snoren og Det Akademiske Kvarter ble erklært for åpnet. Vandrehistorier fra denne dagen forteller om flere nær-døden-opplevelser for æresgjesten. Blant annet skal en murstein ha falt fra taket og truffet bakken nøyaktig der krompen hadde stått minuttet før, og en fektende Immaturus-skuespiller skal ha snittet nesetuppen hans i løpet av studenthusets første teateroppsetning.

BLOD I SKUMMET

Det har ikke vært uproblematisk på Kvarteret, det kan også senere historier bekrefte. Året var 2001, og det tradisjonsrike Sommerkvarteret skulle ta over huset etter vårens semesterslutt. Planen var å åpne Sommerkvarterets første åpningsdag 2001 med et skumparty. Marianne Hagland Westerlund var skjenkeansvarlig og dro sammen med resten av styret til ingen ringere enn Exodus for å gjøre research.

– Vi skulle selvsagt ha verdens største og beste skumkanon, ikke en pinglekanon som på Exodus, forteller Marianne.

Gjengen gikk til anskaffelse av en skumkanon og gjorde seg klare for årets første kveld med Sommerkvarteret. De kunne lukte suksess. Teglverket var tilpasset arrangementet med gjerder og presenning som dannet et basseng. Marianne selv var ansvarlig denne dagen og satt i resepsjonen i andre etasje.

– Men klokken tikket og det hele så ut til å bli stor fiasko, forteller Marianne.

Dette var før vaktansvarlig for kvelden kom løpende opp trappene bleik i trynet, etterfulgt av skumdotter. Verdens største skummaskin produserte tydeligvis 150.000 liter i minuttet og kledde Teglverket og trappene opp mot utgangen, samt hele inngangspartiet på få minutter. På jobb sto det to stakkars ansatte som brukte vannsugemaskin i forsøk på å fjerne noe av vannet som rakk dem til knes.

– På kort tid hadde Kvarteret fått rundt 800–1000 besøkende mot latterlige 12 personer på jobb, ler Marianne og rister på hodet av den lille nalen de hadde plassert så fint ved siden av en liten åpning av bassenget, bare sånn i tilfelle skummet rant ut.

– Vaktene som var på jobb prøvde å holde noe av autoriteten oppe, på tross av at de sto med store skumdotter på hodet, ler hun.

Flere ansatte ble oppringt og personalansvarlig ved Sommerkvarteret stirret likbleikt på Marianne da han kom.

– Hvis noen dør i kveld får du sparken!

Brutale ord fra styrekollega Martin Asheim, men på tross av at blod ble oppdaget i skummet var det ingen som gikk fra skumbadet med alvorlige skader. Såpeglatte gulv som en gang sies å ha vært Bergens dyreste var dekket av vann og såpebobler, og etter at en styrket bemanning ble tilkallet fikk de holdt kontroll inntil stengetid.

– Problemet var å få vekk alt skummet. Lenge etter stengetid var alt skummet der fremdeles. Det endte med at vi hentet søppelspann, skufflet skummet oppi og bar det ut i bakgården, mimrer Marianne lattermildt og konstaterer at Kvarteret aldri har vært så reint.

Etter denne fortellingen kan hun nevne røverhistorier i fleng, som da det det såkalte kaos.kom. (kaos-komitéen: opprettet for å skape mest mulig kaos) malte E-tjenestens kontor rosa, eller da Studentersamfunnet ble tatt for å servere sprit. Av skremmende opplevelser nevner hun en pønkerbande som gjekk amok i Puben og raserte såpass at politiet ikke turde gripe inn.

GRAVØL

Denne uken skal Kvarteret nok en gang stå på hodet, men denne gangen for å gravlegge studenthuset slik vi kjenner det. Gravøl-uken startet forrige søndag og avsluttes med et kjempe-helhus lørdag den 21. april.

Det nye Kvarteret vil få konsertsal med fleksibelt amfi og 188 sitteplasser totalt. Salen skal også utrustes med bar og flere sittegrupper. Nybygget får et bruksareal på 841 kvadratmeter og tredje etasje vil få vinterhage. Årsaken til utvidelsen er at kapasiteten er sprengt.

– Den nye flerbrukssalen er også spesielt godt egnet til andre kulturtilbud enn de vi nå har mye av nå. Det vil altså bli mulighet for en ennå større bredde i kulturtilbudet, forklarer Høle.

Søndag 22. april skal det være en lukket avslutningsfest for alle ansatte, den siste dagen for Kvarteret slik vi kjenner det.

– Det er selvfølgelig trist at Kvarteret stenger, men vi feirer det som har vært. Selve organisasjonen Kvarteret vil eksistere videre.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)Det var en veldig fin liten hamster. Byen savner meg.


Ab fab my golody man.


hlyQHj , [url=http://qyuzylcogigb.com/]qyuzylcogigb[/url], [link=http://bxxwhdzcutjs.com/]bxxwhdzcutjs[/link], http://qpuioakcuskf.com/


s3D8aF , [url=http://ydrvsxprkbet.com/]ydrvsxprkbet[/url], [link=http://odtmxfmlacxn.com/]odtmxfmlacxn[/link], http://uwqjwnaqhube.com/  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN