Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Reportasje.

Truseløs trall


 

Dress og stiletter er funnet fram for anledningen. FOTO: HILDEGUNN HOLTET

Mangel på seter i en fullsatt aula. Koret får all oppmerksomhet. FOTO: HILDEGUNN HOLTET

Publikums hemninger settes til side. Allsang fyller salen. FOTO: HILDEGUNN HOLTET

Ståle Tveit og gamle optimister nyter synet av et frisinnet show. FOTO: HILDEGUNN HOLTET

Fredagen fylles med sang og korånden rår i mørket. FOTO: HILDEGUNN HOLTET

Sterke tradisjoner pryder antrekk i garderoben. FOTO: HILDEGUNN HOLTET

Dirigent og kor gir alt til publikum. FOTO: HILDEGUNN HOLTET

Full kontroll. Backstage er det rotet som råder, Ann Kristin Vinje klarer likevel å holde oversikt. FOTO: HILDEGUNN HOLTET
En dag vil de jobbe som økonomer og konsulenter. Men det var mer nakenhet enn seriøsitet å spore da koret Optimum fylte 25 år forrige fredag.

Tekst: ANNA OFSTAD

Forventningene bærer mer preg av usikkerhet enn skepsis, selv om denne også er tilstede når man skal på korfest. Det er ikke daglig kost å feire starten av helg med en busstur til NHH. Men det finnes altså tre kor, ett storband og ett korps her ute. Miljøet og behovet for å utfolde seg kreativt er visst enormt, noe som kan være forståelig når hverdagen består av harde forberedelser til et nådeløst næringsliv. Bussen er fremme og antallet avstigende bekrefter at de fleste har vært ute i god tid.

– Hei gutter, kom gutter, se gutter, tafs gutter!

Stemmene fra blandakoret lokker nysgjerrigheten og drar oss inn i aulaen. Programmet er allerede i gang, langbord, vin og mørke fyller salen. Alle stolene er opptatt, men den løse stemningen sørger for at det føles greit å stå. Medlemmer av Big Business band står for musikken, jentene i Optimum står for flørten. Hotpants, hud og flyvende truser sørger for publikums fulle oppmerksomhet. Hoftevrikking har inntatt hovedrollen i en ny versjon av Moulin Rouge-klassikeren ‹‹Lady Marmalade››.

Guttene hiver seg inn i dansen og skjorter flyr ned fra scenen. Vokalens originale setning ‹‹voulez-vous coucher avec moi›› er for anledningen byttet ut. Fordommen om kor som noe kjedelig og konservativt er brutt. ‹‹Vil du leke med oss i natt?›› er spørsmålet. Og før du rekker å svare, har guttenes buksebelter mistet sin funksjon. Publikums øyne smiler i det de viser fram sine bare rumper. Med hver sin påtegnede bokstav utgjør de stavelsen ‹‹pause››. Første akt er over.

– Vi har alltid hatt en tradisjon for å bryte grenser på Handelshøyskolen. Det ser du også igjen her. Fantastisk!

Ståle Tveit har vært med siden starten. I 1983 var han med på å danne Optimum, siden har han alltid sett på seg selv som en optimist. For det er det de kaller koristene – optimister. I dag er han her igjen, tilnærmet hedersgjest, uten mangel på oppmerksomhet. Det virker som om alle kjenner, eller hvert fall har hørt om Ståle.

– Vi kaller han for ‹‹Ur-Ståle››. Ikke sant? ‹‹Ur-Ståle›› kaller vi han.

Lennart Sjøgren prøver å få respons fra tidligere optimister. Glassene er fulle og mimringen om gamle dager er i gang. Det er vanskelig å bryte gjennom når gamle venner møtes. Noen enighet om kallenavnet blir det ikke.

– Disse folka her er sentrale deler av norsk næringsliv. Folk kommer fra London, New York, hele landet for å være med denne gjengen! Nettverksbygging er viktig. Hvem vet, kanskje seinere en gang møter noen av disse på folk fra koret i en jobbsammenheng? Å, ja, deg møtte jeg på det jubileet, klart vi kan få til en avtale! skisserer Sjøgren.

Nettverksbygging er svært vesentlig for gamle optimister, men nok det siste som står i tankene til koret akkurat nå. Bakrommet er overraskende trangt og lite i forhold til antall mennesker som kommer løpende ut og inn. Kjoler, vesker og dressjakker krangler om plassen på et klesstativ. Lukten av stress er tilstedeværende, men nervøsiteten kjennes ikke-eksisterende. Det virker som om de ikke har gjort annet enn å øve på revy. Rotet og haugene av klær på gulvet ser ut til å være organisert, når en følger med på hvordan alt blir hentet fram, tatt av, tatt på. George Michaels ‹‹Faith›› spilles ut over salen i det koret løper opp trappen og ut på scenen.

– Alt du trenger er kropp, alt du trenger er cash, cash, cash!

Kjente klassikere med ny norsk tekst er noe de har sansen for i kveldens program. The Cranberries refreng fra ‹‹Zombie›› erstattes med frasen ‹‹jeg er homo››. Og det viser seg at kropp og seksualitet er et gjennomgående tema, uten at dette var planlagt på forhånd. Lennart Sjøgren står og følger med, stolen er satt til side og han er med på å klappe takten.

– Jeg vil si at NHH de siste årene har blitt mer kroppsfiksert. Men det er jo en generell samfunnsting. Tabugrensene sprenges dag for dag. Og på korfest er dette helt unikt, hvis du ikke har vært med på å feste med kor har du virkelig gått glipp av noe.

Mumlende prøver han å finne tonen i musikken for å synge med. Det er tydelig lenge siden markedskonsulenten har tatt seg tid til å øve. Selv om sangen ikke lenger preger hverdagen, forteller han at han alltid vil komme på jubileumsfest, og for én kveld være barn igjen.

Koret synger på siste verset. Men stemmene er ikke i det minste påvirket etter et langt program. Jahn Teigens ‹‹Optimist›› er en selvfølge og fyller aulaen med allsang. Stolene fungerer som gjestenes egne små scener, i det de fleste velger å stå framfor å sitte. Den siste skvetten med vin spilles ut av vaiende armer. Publikum roper etter mer. ‹‹Av med byksorna! Av med skjortorna!››, blir et repeterende slagord.

Det viser seg at Lennart Sjøgren fikk rett. Korfest sprenger alle grenser.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)Dette koret er helt ute å kjøre. Enormt kroppsfikserte, på grensen mot perverse. Er ikke sånn på NHH!  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN