Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

VÅTE FØTTER. Slik var tilstanden på Bryggen fredag ettermiddag. FOTO: MADS IVERSEN

Vær til besvær


FOTO: UNKNOWN

 

I BAKKEN. Selv paraplyene må gi tapt for værgudene. FOTO: MADS IVERSEN

MORGENDAGENS VÆR. På Meteorologisk institutt står varsling, forskning og klima på plakaten. FOTO: MADS IVERSEN

LIDENSKAPLIG VÆRVARSLER. Olav har samlet værobservasjoner fra han var tolv år. Han påpeker at alle har et personlig ansvar i forhold til klima og miljø. FOTO: MADS IVERSEN

HODEBRY. For Signy skaper værvarslingene unødig hodebry og ekstra utgifter. FOTO: MADS IVERSEN
For de fleste er møkkavær en kilde til irritasjon. For andre er det en livslang lidenskap. For noen få skaper været store problemer i hverdagen.

Tekst: INGRID M. HAFREDAL

Den taktfaste trommingen mot ruta avslører at uværet er ute. Igjen.

I høst utropte CNN Bergen til å være Europas våteste by. Nedbørsrekorder brytes stadig og de siste ukene har vært særs våte - i dag har regnet falt sammenhengende i 77 dager i strekk. Selv i byen hvor innbyggerne snart gror gjeller, er dette en ekstremt våt rekord.

For bergensere flest virker regnet som en naturlig del av tilværelsen, og tilflyttere lærer seg å bytte ut irritasjon med aksept. Å ta med seg paraplyen når man går ut blir en like naturlig refleks som å låse døren, paraplyen blir nærmest en ekstra forlengelse av armen. Våte føtter er for amatører. Den rutinerte og erfarne Bergensboer har slagstøvler som passer både til hverdag og fest. Hårfrisyrer som holder er en utopi. I en by som aldri riktig rekker å tørke spiller været en rolle i alles hverdag. For noen av oss utgjør det levebrødet.

Hos Storm Weather Center på Nøstet pisker regnet mot ruta. Fra et åpent kontorlandskap gir store vinduer god utsikt over Puddefjorden, og værviterne kan holde seg oppdatert på bølger, vind og nedbør. Veggene er smykket med kunstneriske fotografier av diverse værfenomener. Store skjermer viser ulike grafer og værkart. Symbolene er tilnærmet gresk for de fleste av oss, men teamet her på huset er godt trent i å knekke værets intrikate kodeks - for dem finnes et system i fargerike grafer og stiplede linjer, meteorologene snakker værets språk.

– Overraskende nok er det faktisk Bærum som holder rekorden for sammenhengende regnværsdager, forteller Olav Krogsæter, utdannet meteorolog fra Universitetet i Bergen.

– I 2000 var det en usedvanlig våt høst på Østlandet, og i Bærum regnet det 87 dager i strekk. Det blir spennende å se om vi greier å slå rekorden, sier Olav entusiastisk.

For Olav er været mer enn et levebrød, det er en lidenskap. Allerede som tiåring stod han i hagen og foretok værobservasjoner, kontrollerte nedbørsmengder og vindretninger. Målingene skrev han ned, og værmannen har beholdt samtlige observasjoner fra han var tolv år.

– Jeg er kanskje litt nerdete, spekulerer han ettertenksomt, og skraper litt med foten i gulvet.

– Men jeg er jo heldig. Veldig mange sliter med å finne ut hva de skal bli. For meg var det ett lett valg. Jeg blir gira av uvær!

For meteorologer utgjør Bergen paradis, med mye uvær og nedbør. En skikkelig snøstorm er ifølge Olav det aller beste været, med bølger og fullt tilbehør. – Det er spennende å være metrolog her i byen, rekorder faller jo som fluer. Og det er selvsagt mest stas med dårlig vær. Det blir jo fryktelig kjedelig med høytrykk i ukevis, argumenterer Olav.

Værsenteret eies av TV2, og foruten meteorologer består staben på 40 av forskere, værpresentatører og IT-folk. Media, offshore og kraftbransjen utgjør senterets hovedkunder, men vær er god salgsvare og skitrekk, rederier og kommuner står også på kundelista.

Treffprosenten for varslingene er høy, for døgnvarsel ligger tallet mellom 80 og 85 prosent. Det er vanskeligere å forutsi fem dagers varsel. Den nøyaktige målingen synker, men man kan forutsi trender.

– Holder været stand, ligger vi altså i god rute for å slå Bærums uventede rekord, sier Olav.

– Jeg håper regnet fortsetter. Vi snakker jo bare om syv dager til med regn.

På Bryggen truer vannstanden med å vippe over bryggekanten. Ikke alle er like entusiastiske for regndråpene som så lenge har skuret morkne treplanker rene. For handelsstanden skaper regnet unødig hodebry.

– I dag er det meldt en meter over normalen. Det har jeg ikke opplevd tidligere, forteller Signy Johannessen. I ti har år hun drevet frisørsalong på bryggen. Dagens meldte høye vannstand har krevd sine forhåndsregler; to paller er hentet inn for å hindre at vaskemaskinen havner under vann, og elektrikere har tidligere på dagen flyttet samtlige elektriske uttak høyere opp på veggen.

– Når vannet oversvømmer salongen, gjør det selvsagt livet vanskelig for meg, sier Signy.

Plutselig slår døren opp, og en eldre kvinne i slagstøvler springer inn.

– Nå har vannet kommet inn hos meg, utbryter hun, før hun farer tilbake til kiosken ved siden av. Signy rister oppgitt på hodet.

– Da er vannet hos meg om en halvtime. I dag regner jeg det kommer til å stige 30 cm opp fra gulvet. Friserdamen ser resignert ut av vinduet.

– Jeg synes utviklingen er skremmende. Vannstanden er høyere enn tidligere, situasjonen er blitt ekstraordinær. Vi befinner oss midt mellom to måner, det tilsier at havet er på det laveste nå. Likevel er vannstanden en meter høyere enn normalt. Hun titter utover Bryggen som så lenge har trukket turister til byen.

– Bryggen synker og havet stiger. En dag kommer dette til å ligge under vann. Jeg håper ikke jeg er her til å oppleve det.

Sola har snudd, dagen har rukket å bli fire minutter lengre enn i går. Men de ekstra minuttene merkes lite når korpulente regndråper farger himmelen grå. Ute i gatene spurter folk med lange skritt, med paraplyene hevet foran seg som skjold. Værdemperne hjelper derimot lite. Når regnet først setter inn, faller ikke dråpene kun fra himmelen, vannet spruter opp fra bakken og hissige vindkuler kaster regnet sidelengs bortover.

Hos Meteorologisk Institutt er det derimot tørt og varmt, enda huset bugner av våte fakta. For statsmeteorolog Karsten Eitrheim er gode skiturer en av bonusene ved jobben.

– Vi vet jo hva slags vær som kommer i morgen, dermed har vi muligheten til å ligge et skritt foran i løypa. Jeg har hatt mange fine skiturer på Gullfjellet, i puddersnø og sol, helt alene, smiler han.

I motsetning til hos kollegaene på Storm Weather Senter, er værvarslingene fra Meteorologisk Institutt helt gratis.

– Her driver vi med værvarsling og forskning, vi observerer bølger og klima. Vi driver ikke-kommersielt, og sender ut varsler til hele landet, forteller Karsten.

Det er en utfordring å spå været nøyaktig og fine nyanser kan skape store endringer.

– Atmosfæren er kaotisk. Dermed er det tilnærmet en umulighet å bestemme været med sikkerhet ut i fra et kaotisk utgangspunkt. Dessuten er det svært fine nyanser i været. Man sier at et vingeslag fra en sommerfugl i Brasil skaper storm i Bergen fjorten dager senere. Atmosfærens følsomhet er tilnærmet så stor. Alt har et utgangspunkt, forsikrer Karsten.

På meteorologisk institutt sees tendenser i vær på nært hold. Alt er ikke like oppløftende.

– Vi skiller vi mellom naturlige og menneskeskapte klimaendringer. Det finnes gasser som er mer skadelig enn karbondioksid, problemet er at vi slipper ut så store mengder av den. Det er ekstraordinært at det er så mildt. Blir klimaet varmere, vil det føre til at nedre del av Grønland smelter. På sikt vil dette føre til en global økning av vannstand på 30 - 50 cm i løpet av 50 - 100 år.

Statsmeteorologen blir ikke værsyk av gråværsdagene.

– Jeg savner snøen, dagene kan bli litt lange når det er så mørkt som det er nå. Samtidig slipper vi unna en masse bryderi med regn i stedet for snø, påpeker Karsten.

– Det er lite problemer på veiene, vi får lave strømregninger og få lårhalsbrudd.

På Bryggen har klokken passert 16:50, tidspunktet hvor dagens vannstand var meldt å være på det høyeste. En sykkel brøyter gjennom vannmassene som oversvømmer fortauet. En sykkel brøyter gjennom vannmassene som oversvømmer fortauet. Signys frisørsalong er stent. Gulvflaten har alt druknet i et ankelhøyt vannspeil.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN