Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

American Business


PROTOTYP. Ingrid Skeide Ødegaard viser frem en hjelm som kan retningsbestemme lyder. FOTO: UNKNOWN

 

GRÜNDER-BY. Boston ligger i staten Massachusetts, og har et av verdens beste miljø for nystartede bedrifter. FOTO: UNKNOWN

IKKE SMÅTTERI. I amerikansk business må alle tallene ganges med en million. FOTO: UNKNOWN

ENGASJERT. Kjetil Anfinnsen og Marius Apland Johansen diskuterer dagens case. FOTO: UNKNOWN

FEST MED STIL. Jentene nyter en frikveld med champagne i en innleid 22 seters limousin. (På bildet: Anette Wevle, Kristine E. Myhre, Kjersti Aas, Ingrid Ødegaard og Helene Dahlberg). FOTO: UNKNOWN
GRÜNDERSKOLEN
Gründerskolen er et samarbeidsprosjekt mellom de norske universitetene, med hovedbase i Oslo.

Studiet er verdt 30 studiepoeng og kan tas på heltid (vår), eller deltid (sommer).

Undervisningen inkluderer et tre måneders praksisopphold i Boston, San Fransisco, Johannesburg, London, Shanghai eller Singapore.

Opptaket blir gjort på grunnlag av karakterer fra tidligere studier (godkjent bachelorgrad eller tilsvarende), samt et essay og kandidatintervju.

Søknadsfrist for 2008 er 15. oktober.

For mer info: www.grunderskolen.no

Hvordan lærer man om entreprenørskap i Norge? Man reiser til USA.

Tekst: BERIT BYE

Boston, USA: Klokken er ti om formiddagen, og Ingrid Skeide Ødegaard er på vei til en ny dag på jobb. Sola skinner, og det kommer til å bli nok en drepende varm dag. Det spiller for så vidt liten rolle, for det blir ikke tid til soling og fritid i dag heller.

Ingrid studerer til vanlig samfunnsøkonomi på NTNU, men er for øyeblikket en av over 50 studenter som har ofret sommerferie, sommerjobb og festivaler til fordel for tre intense måneder på gründerskolen. Og hun klager ikke. Istedenfor å sitte på en støvete forelesningssal blir studentene sendt ut i internship i nystartede bedrifter i Boston, San Fransisco, Singapore og Johannesburg. Der skal de jobbe 30 timer i uka, uten lønn, i tillegg til undervisning på kveldene.

Vel fremme på kontoret til teknologiselskapet BioMimetic, inc. står airconditionen på fullt. Ingrid blir møtt av sekretæren Leah, og det umiddelbare samtaleemnet er gårsdagens 4. juli-feiring ved Charles River.

– Oh, jeez, I don't even remember half of it, sier en noe trøtt Leah.

– But it sure was fun!

Sjefen i firmaet har sagt at han kommer litt sent, grunnet den samme feiringen. En av tingene Ingrid har fått erfare fra å jobbe i en gründerbedrift, er at det ikke akkurat er en åtte-til-fire jobb. Her taes heller kvelden til hjelp, fremfor å plage seg selv med å stå opp tidlig. BioMimetic utvikler hørsels-sensorer for bruk i forsvaret, og er akkurat ferdig med en prototype. Som en del av testingen har Ingrid fått skyte med rifle.

– Dritkult! sier hun med et stort glis.

Nede i gangen sitter Kjetil Anfinnsen fra Norges Handelshøyskole (NHH) og Klaus Brinck-Hansen fra Universitetet i Ås.

Klaus skuer tankefullt utover panoramautsikten over Boston fra pulten sin, med skyskrapere ruvende i det fjerne.

– Erfaringen og kontaktnettet man får her, er helt uvurderlig. Og så er det jo gøy, da, sier han.

Mange av studentene var bekymret for at deres arbeidsoppgaver i bedriftene skulle bli kaffekoking og tømming av papirkurver, men bekymringene viste seg å være ubegrunnede. Studentene får delta i den daglige driften, og deres råd og anbefalinger blir satt stor pris på av bedriftene, som driver med alt fra nanoteknologi til social networking for hunder. For noen år siden var det mange studenter og få bedrifter å velge mellom, noe som gjorde at studentene jobbet opptil tre stykker sammen. Men etter hvert som tilbakemeldingene har kommet inn og «The Norwegian Entrepreneurship Program» har blitt mer kjent i det amerikanske gründermiljøet, har flere og flere bedrifter meldt sin interesse. I år måtte flere bedrifter gå fra intervjurundene uten norsk assistent.

Etter noen uker i jobben begynte studentene å skjønne hvorfor de var blitt sendt til USA fremfor å ha praksisplass i Norge. Den amerikanske bedriftskulturen er annerledes enn den reserverte og litt godtroende kulturen nordmenn er vant til. Hverdagen er preget av høy risiko, store penger og nøye planlagt nettverksbygging. «It’s not what you know, but who you know that matters» er en velkjent sjargong i korridorene. To forundrede studenter i årets kull ble øyenvitner til at en ansatt fikk sparken og ble kastet på dør. En annen bedrift gikk konkurs over natten, og 120 ansatte mistet jobben.

Etter arbeidstid får studentene tid til en kjapp matbit før det er tid for forelesning på Boston University School of Management. De med lengst reisevei fra jobb hopper over middagen og rasker med seg en muffin og en kaffe fra Starbucks nede i gangen før de småløper inn til plassene sine. De som kommer for sent eller misser så mye som en eneste time uten å ha en god grunn, risikerer å stryke hele kurset. Det samme gjør de som ikke åpner snakketøyet og deltar aktivt i timen. Pensum og undervisningsmetode er adoptert fra den prestisjetunge Harvard Business School, som ligger tvers over elva fra Boston University.

Professor Paul McManus vil ikke være dårligere enn den berømte naboskolen.

– What is this company's problem? roper han ut i auditoriet, og refererer til et 35 siders case-study som studentene har pløyd gjennom før timen. McManus er en hvithåret, brautende amerikaner med en anelse av talefeil. Han er flink i det han gjør, og vet det inderlig godt selv. Etter mange år som Venture Capitalist og innehaver av egne selskaper, vet han nøyaktig hva som er viktigst i forretningsverdenen: Penger.

– Cash is king! sier han med et bredt glis.

– Cash is more important than your mother!

Han kaster ikke bort tiden på å snakke om småpenger, derfor må alle tallene i caset ganges med en million. Helt greit, synes Kjetil og medstudent Marius Apland Johansen fra NHH.

– Dette er business. Vi snakker tross alt ikke om kebabsjapper her, sier de.

Timen er ferdig ett eller annet sted mellom klokken 21:00 og 21:30, alt etter hvor fornøyd McManus er med klassens innsats. Utenfor er solen på hell, og studentene kan endelig traske hjem etter en lang dag. Men blir man egentlig gründer av å gå på gründerskolen?

– Nei, ikke nødvendigvis, Jobbmulighetene for en gründerskolestudent er mange. Det er mange bedrifter som har behov for både å utvide og tenke nytt, forklarer Kjetil.

Næringslivet har så smått begynt å få øynene opp for gründerskolen, som tilbyr entreprenør-utdanning på høyt internasjonalt nivå. Noe av det unike med studieprogrammet er at studentene kommer fra mange forskjellige utdanninger, og ikke bare økonomi og finans. I USA blir det lagt spesielt stor vekt på mangfold i nystartede bedrifter. Er man i et team som tenker for mye likt, blir resultatet sjelden vellykket.

– Norge kan lære mye av amerikanerne, selv om vi kanskje ikke liker å innrømme det, sier Ingrid, som er glad for at hun valgte Boston som destinasjon.

Dette har vært en opplevelse som har gjort sterkt inntrykk, både utdanningsmessig og sosialt. Når de andre reiser tilbake til Norge, blir Ingrid igjen i Boston. Hun har kommet inn på et ett års Graduate Diploma Program på Boston University, etter å ha fått en personlig anbefaling av professor McManus.

– Det er en unik mulighet, smiler hun.

– Men ingenting kan noensinne erstatte denne sommeren.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN