Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

EKSTREM FORVANDLING. Fåes også i klovneutgave. FOTO: KIERAN KOLLE

Profesjonell Julenisse


 

SKREMMENDE. Frida Tysse Stokkeland (17 mnd) var blant de som måtte fristes med gaver før hun torde å hilse på den store røde mannen. FOTO: KIERAN KOLLE

AVSLØRT! Julenissen er bare 30 år gammel, tar underholdningsoppdrag på si, og kjører buss. FOTO: KIERAN KOLLE
Nå som julerushet er over oss, må julenissen være overalt på en gang. Det er mennesker som Steinar Thelen som gjør dette mulig.

Tekst: FRODE ANDERSEN

– No! No kjem han!

De ivrigste barna er allerede på plass ved nissens slede. Det er blitt annonsert at i dag vil selveste Julenissen vil være til stede på Åsane senter, i hele tre timer fra klokken tolv. Klokken har passert tolv med to minutter, og de små har rukket å bli utålmodige allerede. Men det blir raskt glemt. Nissen hilser og ler, tar plass i sleden og oppfordrer til allsang. Han får en tøff start, da de små ser ut til å være for redde til å synge, og de voksne ikke husker vers to av «På låven sitter nissen».

– Den jææævla nissen, utbryter en julestresset bergenser som prøver å finne veien gjennom trengselen som har oppstått. Kjøpesenterjulenisser er både elsket og hatet.

THE REAL THING

– Det er liksom ikke tvil om at det er den ekte nissen som er på besøk, når skjegget sitter fast, forsikrer Steinar Thelen oss.

Han er i ferd med å smøre inn hakepartiet med et «lite hudvennlig» teaterlim. I løpet av få minutter går han fra å være Steinar til å være Julenissen. Med profesjonell, omsydd nissedrakt, briller, bjelle og striesekk med gaver i, er det klart han gjør inntrykk på de små. For han er jo julenissen.

– Mange av de har møtt meg før, på julaften i fjor for eksempel. Da hadde jeg en 8-9 oppdrag her i Åsane, hos familier med små barn. Da får jeg ofte høre at «det er jo den ekte nissen», av de små. For de har sett meg før, og vet hvordan den ekte julenissen ser ut.

GAMMEL I GAMET

Steinar har vært kjøpesenterjulenisse på Åsane senter i åtte år nå, og har dermed fått innarbeidet en rutine så vel som et image, som den ekte julenissen for noen av barna. Gjennom opptredenen hans denne dagen, ser vi helt tydelig at han har noen triks på lur.

– Hei, hvem er du da? Martin? Har du blitt fem og et halvt år allerede? Jammen, da var det ikke rart at nissen ikke kjente deg igjen! Jeg trodde ikke at du var blitt så stor!

Argumentasjon som denne går rett hjem hos de små.

– Har du vært snill gutt da?

Det nikkes bekreftende til svar.

– Ja, det har du, så nå skal få noen småting av meg. Men de ordentlige julegavene venter vi med til julaften, sant?

I SHOWBIZ

Tidligere på dagen har nissen ankommet med buss nummer 90 fra sentrum, tilsynelatende bare som en vanlig mann i olabukse og med en stor bag merket med «varieté»-logo, over skulderen. Det er nettopp bagen som gjør at Studvests utsendte kjenner ham igjen. To dager i forveien har vi nemlig snakket med selveste julenissens sjef, Henning Bogen. Det var han som opplyste oss om hvor vi kunne treffe julenissen.

– Henning er leder for firmaet, og det er han som tar seg av alt administrativt arbeid. Vi ble kjent i tryllemiljøet, og har samarbeidet siden 1999, kan Steinar fortelle.

«Tryllemiljøet» er fagmiljøet blant tryllekunstnere i Norge (tenk deg de bransjetreffene!). Både Henning og Steinar har drevet med trylling siden de var 11-12 år gamle, og da det i tjueårsalderen var på tide å bestemme seg for karrierevalg, valgte begge å følge drømmen: å leve av underholdning.

– Man blir ikke rik av å være klovn og tryllekunstner og nisse. Men jeg klarer meg, og har ikke lyst til å gjøre noe annet, forsikrer Steinar.

Varieté er altså manifestasjonen av Steinar og Hennings guttedrøm, og er blitt et firma som, i følge egne nettsider, tilbyr «40 forskjellige standard aktiviteter» fra tryllende klovner, via hoppeborg og fotballshow, til julenissen. Året rundt jobber de to med å underholde liten og stor ved festlige anledninger som 17. mai, konfirmasjoner og utdrikkingslag.

– Men vi må «gi jernet» i desember og januar, når det er gode muligheter for oppdrag i forbindelse med dager som denne, julebord og mer til, sier Steinar.

AMERICAN STYLE

Ett av mange barn som fikk møte Julenissen på lørdag var vesle Ida. Hun fikk både drops, ballong og kakemann av julenissen. På spørsmål om hun heter noe mer enn Ida får vi til svar;

– Smurfeline.

– Det er nok ikke det som står i folkeregisteret, opplyser lattermilde foreldre.

– Kilpinen står det der. Pappa er nemlig fra Finland, som jo er samme land som nissen, mener han.

Julenissen slik vi kjenner ham i dag, er en hybrid av en 1800 år gammel tyrkisk biskop, og av amerikanske, nederlandske og norske tradisjoner. Nærmere bestemt er det norske tomtegubben, som i sin tid måtte blidgjøres med julegrøt om det ikke skulle gå gården ille, som har blitt krysset med den kristne helgenen St. Nicolaus.

St. Nicolaus var altså en tyrkisk biskop på 200-tallet, som tok seg av de fattige, og da spesielt barn, i nærmiljøet. Det var nederlenderne som etablerte tradisjonen med å la St. Nicolaus dele ut gaver, opprinnelig på helgenens dag 6. desember. Nederlandske utvandrere tok med seg denne tradisjonen til USA, og i løpet av ca hundre år har nissen blitt som vi kjenner han i dag: stor, skjeggete og rødkledd, og med reinsdyr, slede og en masse hjelpere. Og som nevnt har altså Finland gjort krav på å være nissens hjemland.

– Vi har gått for den amerikanske typen nisse, Santa Claus, heller enn den norske, sure grinebiteren på låven. Han bare synger vi om, ler Steinar.

Med andre ord er det meningen at Steinar skal assosieres med den samme julenissen som er å finne på Coca-cola-flaskene i fire av årets tolv måneder, omtalt av selskapet selv som et etterlengtet «hearty symbol of happy consumerism».

Vi lurer på om han ikke bidrar til kommersialisering av jula, og økt kjøpepress.

– Nei, Julenissen er vel heller et avbrekk fra julestria, et hyggelig innslag. Dessuten snakker jeg en del med barna, og forteller at de kanskje ikke burde ønske seg for mange ting, og faktisk dempe forventningene litt. De kommer jo ikke til å få alt de ønsker seg.

TJUVGODS

Ved endt arbeidsdag tenker vi at det er artig å spørre Steinar om han er glad i barn. Spesielt om han er glad i hundrevis av barn på snaue tre timer.

– Det er kjekkest når det er mange unger. Det blir jo kjedelig om det er lite å gjøre, mener han.

Men i et ærlig øyeblikk innrømmer han at det ikke bare er snille barn i Åsane heller. Halvveis i programmet har han tatt en kort pause fordi noen nesten har klart å dra av ham skjegget. Senere på dagen var det to tenåringer som lurte på om nissen kunne kjøpe røyk til dem, og for to år siden var det til og med noen som stjal nissens gavesekk!

– Det var to gutter på en 12-13 år. Den ene sto og oppholdt meg, mens den andre stakk av med sekken. Men alle vet at man får vondt i magen av å spise stjålet godteri, hevder Steinar.

Vi er bare nesten overbevist. Kanskje fordi vi nettopp har fått klare bevis på at Julenissen ikke finnes. Han er bare en tryllekunstner med utvidet repertoar.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)Fjøsnisse i hvert et fjøs
Det har lenge vært en tro som går på at alle fjøs og låver har sine gårdsnisser. Men er det noen som har tenkt på at det stort sett blir sagt at det er en nisse i hvert fjøs? Og alle avbildninger viser at fjøsnisser er menn. Jeg har aldri hørt om noen kvinnelige fjøsnisser, hvertfall.
Konseptet med disse nissene er at om man er god mot dem, så hjelper de til i fjøset når man ikke er der selv, og når folk er slemme mot dem, eller ikke snille nok, så gjør de livet surt for bonden, med å erte opp kyrne, slenge høy utover overalt, slippe dyrene løs i fjøset og generelt lage ugreie.
Men, som fjøsbruker sjøl så må jeg innrømme at jeg ikke kan huske å ha sett så mye til verken det ene eller andre. Om sauene slipper fram fra bingene av og til mistenker jeg det kan ha med dørfestene og lidderlige røktere. Og selv om vi i årevis har gitt grøt til nissen så kan jeg ikke huske at det har gjort stort fra eller til.
Så nå har jeg funnet grunnen. For det første kan det umulig være en rase med noe særlig til livsgrunnlag. Som sagt tidligere, alle nisser jeg har sett (bilder av) har vært menn, og attpåtil med lange, grå skjegg. Det er ganske opplagt at de ikke formerer seg som oss andre. Jeg er faktisk ikke sikker på at de formerer seg i det hele tatt.
Så slik jeg ser det har fjøsnissen hatt tre alternativer på hvor den kan ha gjort av seg.
1: Den har ganske enkelt dødd ut. Synd, men det er jo forståelig om man tenker på hvordan den formerer seg. Eller ikke gjør det.
2: De har flyttet sammen. En ser jo sentralisering overalt ellers, og hvorfor skal nissene gidde å sitte på hver sin ofte uproduktive låve?
3: De har skiftet ham. For alt jeg vet kan de ha sett sitt snitt til å bytte ut islenderen og nikkersene med lange, røde kåper til fordel for sukkerholdig svart drikke. Om de attpåtil kan vokse på seg en fot eller to er de sikkert storfornøyde med det.
Uansett hva de har gjort, så håper jeg at jeg kan få møtt en fjøsnisse igjen en gang. Si hva du vil om Cola-nisse, Drøbak-nisse, Rovaniemi-nisse og julenisse, men ingenting er så koselig som en fjøsnisseFjøsnissen
Har du en låve eller et uthus i nærheten der du bor, kan det
godt hende at det bor en Fjøsnisse der!

Fjøsnissen er en spretten fyr, som liker å lure menneskene.
Han har langt, grått skjegg, lusekofte, vadmels-nikkers,
lange ullstrømper og rød lue. Han har et magisk belte av
hampetau, og det tas i bruk når han skal trylle fram pakker,
eller når han vil snakke med dyrene, eller bare lure
menneskene på gården.

Det er ikke så lett å se Fjøsnissen, for han er snar til å
gjemme seg, og han har mange fine gjemmesteder!
Men av og til kan du finne ting han har glemt eller mistet.

Det finnes en Nisselov, og der står det at
"Alle ordentlige nisser skal kunne et vers av Nissesangen",
og den kan han!

Fjøsnissen liker å stelle for dyrene. Det eneste han ønsker
seg fra menneskene, er en bolle med grøt til jul. Skulle de glemme å sette ut grøt til nissen, blir han veldig lei seg!Eg ønsker å være elvis presley han er mest poplær i mange år
Eg har kjempe lyst til å være han forbi det eg lei meg for det
At eg skal opptre heile dagen alle skal høre på meg heile dagen
Eg må reise vekk det er sant eg skal gjøre jentene blir gale mot meg
Forbi eg blir berømt å være kjendis i ser hør bilde av Elvis Aron Presley så kommer han til hjelpe 100 folka som har fruktar sinne hjem derfor eg skal være elvis presley resten livet han er kjendis jakten eg kommer på avisane heile verden land skal sjå på meg heile dagen eg skal reise til oslo å synge til alle og andre land
Eg gjør alle jentene blir glad for det forbi det eg beste hjelpe andre å
Søkes på andre kan stole på hverandre eg ønske hjelpe mennsker med utviklingsheima og andre på eg kan ikke være meg selv lenger
At eg som bestemer over meg selv nå er eg voksen man
at eige meg selv eg klare meg selv slik er det
livet mitImpressvie brain power at work! Great answer!


Great iisgnht! That's the answer we've been looking for.  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN