Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Med bleieskift på pensum


 

SNILL JENTE. Vi har hatt utrolig flaks med Nima, sier mor og medisinstudent Lene Kvansdal. Den vesle jenta har flere ganger vært med på forelesning, uten å skape problemer. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

I bytterommet kan man finne alt fra barneklær til pyntegjenstander. På denne måten hjelper småbarnsforeldrene hverandre. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

Nattland studentboliger ligger idyllisk til med god utsikt over Bergen. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

Szymon møter som regel alltid på noen naboer når han er ute og triller på barnevogna. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

Lene gir Nima et velfortjent måltid. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN
HVA FÅR FORELDRE?
Lånekassen (årlig støtte)

Gift/samboer/enslig med barn:
Stipend: 12 900 kr per barn
Lån: 80 000 kr

Ved bestått eksamen vil 40 prosent av lånet bli omgjort til stipend.

(Med utg. punkt i 0,- inntekt)

Kilde: www.lanekassen.no

Trygdeetaten

Barnetrygd (barn under 18år):
Kr. 970 per måned per barn

Småbarnstillegg til enslig forsørger (barn mellom 0 og 3år):
Kr. 660 per måned per barn

Kontantstøtte (ikke barn i barnehage):
kr 3.303 per måned per barn

Kilde: www.trygdeetaten.no

STUDVEST FØLGER TEMAET:
BARN
Tjue minutter med buss utenfor sentrum ligger Nattland Studentboliger. Det perfekte sted for studenter med barn, mener de nybakte foreldrene Lene og Szymon.

Tekst: ROLF FRØYLAND

– Det er helt konge å bo her! Dette må være det desidert beste Studentsamskipnaden i Bergen har å by på. SiB får mye pepper for alt mulig rart, men dette fungerer bare sinnssykt bra, sier Szymon Klafkowski (27) til Studvest.

For tre måneder siden ble Szymon og Lene Kvansdal (26) foreldre for første gang. Selv om begge er studenter, synes de det er uproblematisk å håndtere foreldrerollen ovenfor vesle Nima. De er nemlig blant de heldige som har fått plass til å bo i studentbyen på Nattland; landsbyen for studerende foreldre.

BLANT TREHJULSSYKLER OG BARNEVOGNER

Det er en solrik lørdag formiddag når vi stiger av den strømdrevne trekkspillbussen på Birkelundstoppen. Det første vi ser er en Kiwibutikk med store, lysende plakater. «Pizza Grandiosa: 26,40 kr» og «Libero bleieavtale: hver fjerde pakke er gratis».

Jaja, tenker vi. Da er vi nok på rett plass.

På veien oppover bakken møter vi en ung mann. Han triller på en barnevogn. Til høyre ser vi et skilt hvor det står: «Oppigard Barnehage», og til venstre et skilt med «Nerigard Barnehage». Vi går litt til, og ser et nytt skilt: «Bortigard Barnehage».

I døråpningen til leilighet nr. 88 i M-blokka står Lene og venter på oss. Hun holder Nima i armene. Overalt rundt oss ligger det rekkehus i forskjellige farger. Alle har enten en trehjulssykkel eller en barnevogn stående utenfor.

– Hei. Bare kom inn. Kjæresten min er bare på badet, men han kommer snart, sier Lene med vennlig stemme.

ALT LAGT TIL RETTE

Både Lene og Szymon studerer medisin, og de er begge på det sjette året. Men på grunn av situasjonen de er i, ønsker Lene å utsette det siste halve året til Szymon er ferdig.

– Jeg har prøvd å gå på skolen fram til nå, men jeg skal ha permisjon i et halvt år fra februar. Etter dette skal Szymon ha permisjon, forklarer hun.

De er begge veldig enige om at det går bra å kombinere foreldrerollen med studentrollen, og gir mye av æren til det norske finansieringssystemet.

– Jeg hadde nylig en tysk venninne på besøk. Hun sa at det norske systemet var helt fantastisk. I Tyskland er det bortimot ingen som får barn når de studerer, fordi det ikke er noe system for det der, sier Lene.

– Vi fikk leiligheten en uke før hun skulle føde, og var egentlig litt usikre om vi ønsket å bo her. Men etter å ha sett plassen var vi ikke lenger i tvil, gliser Szymon, og ser ut av det store kjøkkenvinduet.

Ute skinner sola, og sikten er upåklagelig.

– På dager som dette, kan vi se helt til Handelshøyskolen og nesten til flyplassen, sier Lene.

Szymon legger Nima i fanget sitt og rister en dingleball over henne. Den lager ringelyder.

– Plassen er helt genial. Det er bare synd at vi ikke har barn som er eldre når vi bor her, med alle de barna og lekemulighetene utenfor, sier han.

– Hvor mye koster det å bo her?

– Vi betaler 4500 kr i måneden inkludert strøm, bredbånd og kabel-tv. Det eneste vi betaler for utenom er jo nesten bare mobilregninga, sier Szymon.

– Vi har i grunnen alt vi trenger. Det er alt fra lesesal, pub, mørkerom, treningsrom, datasal og bytterom her.

Bytterommet betegner Szymon som et av de beste foretakene her oppe. Der legger folk inn ting de ikke har bruk for. Både barneklær og leker finnes i massevis. Så kan folk bare plukke ut de tingene de ønsker, helt gratis.

– ØNSKER EN HAUG MED UNGER

Szymon er oppvokst i Drammen, men har en far som er polsk og en mor som er sherpa og fra Nepal. Likevel er det i denne vestlandsbyen han føler seg mest hjemme. Vesle Nima har til og med fått seg sin egen Brann-drakt allerede.

– Jeg er blitt forelsket i Bergen og håper vi kan bosette oss her etter vi er ferdige med turnus, sier han.

For om ca. ett år setter den lille familien kursen nordover. De har nemlig fått praksisplass i Hammerfest, hvor de skal jobbe i minst ett år.

– Vi ser fram til å reise til Hammerfest, men jeg frykter at Nima vil «ut å fæsk» når vi flytter derfra, gliser Lene.

Og kanskje har de flere potensielle fiskere etter finnmarksoppholdet. For flere barn ønsker de definitivt. Gjerne en hel haug av dem, ifølge Szymon.

– Vi har iallfall hatt flaks med Nima. Vi har ikke hatt en eneste våkenatt ennå. Jeg har til og med hatt henne med på forelesninger uten at det har blitt problemer, sier Lene.

– Jeg synes faktisk det er blitt lettere å lese nå enn tidligere. Å ha et barn gjør at jeg må prioritere tiden bedre. Så foreløpig føler jeg Nima har gjort meg til en bedre student, forteller Szymon.

SLITESTERKE BOLIGER

Boligene i studentbyen har to etasjer og hver sin balkong. Leilighetene med sin karakteristiske stil ble bygget på slutten av sekstitallet, og holder seg usedvanlig bra. Nesten alt er bygget i tre, og i alle boligene finnes det nødvendigheter som bad og kjøkken. I tillegg ligger det felles vaskerom like rundt hjørnet.

Vi bestemmer oss for å ta en tur ut for å kikke litt, og møter på enda en person med barnevogn. Hans navn er Aksel Invær (28) og han studerer juss. Det er ikke første gang han bor på Nattland.

– Jeg bodde faktisk her da jeg var liten selv. Da bodde jeg her i ti år. Det er vel kanskje rekord, sier Aksel, men legger til at det er lite sannsynlig at hans tre år gamle sønn, Tristan, må bo her så lenge.

Det finnes minst fem forskjellige lekeplasser innenfor denne «landsbyen». Og med 147 leiligheter rundt – hvor alle har minst et barn – er dette utvilsomt nødvendig.

– Dere skulle vært her på Halloween. Da var det helt kaos, forteller Lene.

– Er det mye aktiviteter her oppe?

– Det ble arrangert lysfest her før jul. Det var virkelig flott. Da hadde vi først juleverksted, før vi gikk i tog med fakler og lykter som vi hadde laget selv, forklarer Szymon.

– Og så skal det visstnok bli arrangert salsakurs snart. I tillegg er det fotballtrening to ganger i uka.

Szymon forteller også om en noe spesiell pub-kultur her oppe:

– Når det skjer ting på puben, tar folk med seg babycallene sine. Så på bardisken ligger det stort sett røykpakker, pils og babycallere.

Det blir også arrangert småbarnstreff to formiddager i uka for dem som er hjemmeværende. Her kan man møte andre for å spise kake og skravle litt.

For med nærmere 150 andre par i samme livssituasjon boende bare et steinkast unna, ligger alt til rette for å etablere gode sosiale bånd. Både for foreldre og barn.

– Vi burde kanskje fått oss jobb på Universitetet, bare for å bo her litt til, smiler Lene.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN