Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

På dreiebenken


 

Ferdig. Linda Løkken og Martin Woll Godal skal med den nye utstillingen vise hva de har lært gjennom tre år på Kunsthøgskolen. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN
BRENTE FAKTA
Studentene på keramikklinjen ved Kunsthøgskolen i Bergen arrangerer utstilling av eksamensprosjektene sine i Østre Skostredet nr. 3 fra onsdag til søndag denne uken.

Keramikk (av gr. keramos, leire), fellesbet. for leirgods som er gjort holdbart ved brenning: terrakotta, fajanse, majolika, steintøy, porselen. Kilde: www.caplex.net

STUDVEST FØLGER TEMAET:
KHIB
Hva har 300 byggeklosser og noen grønne kaffekopper til felles? Ikke så mye, bortsett fra at de alle er laget av leire og skal inngå i samme utstilling.

Tekst: FRANK LANDE

– Alle har stilt ut på skolen i forbindelse med eksamen, men vi synes det var lite med bare én dag. Derfor har vi på keramikk bestemt oss for å utvide litt, og skal stille ut i et nedlagt butikklokale i Skostredet fra onsdag til søndag, forklarer Martin Woll Godal.

Kunsthøgskolen i Bergen har den siste uken avviklet eksamener for alle bachelorstudentene sine. Én av linjene består av ti keramikere, blant andre Martin og Linda Løkken. De to sitter på skolen og lager en plakat til en felles utstilling for alle keramikkstudentene.

EKSAMENSPERIODE

Kunststudentene har hatt to og et halvt år på å prøve seg frem med forskjellige teknikker, og har jobbet med eksamensprosjektet siden nyttår.

– De to, tre siste ukene har det vært non-stop, sier Martin.

– Vi er fysisk og psykisk utslitte hele gjengen. Litt sånn grønnsak.

Det må ikke forstås som at de ikke har jobbet jevnt og trutt, men prosjektbeskrivelsen ble levert inn for kun fire uker siden siden og etter det har det vært jobbing både på kveldstid og i helgene.

– Vi vil jo vise hva vi er gode for. Det er viktig dette her, sier Martin.

Linda påpeker at ikke alle studentene har sittet oppe hele nettene.

– Det er noen som klarer å strukturere dagene sine, sier hun.

Martin er ikke helt enig.

– Det er fåtallet som klarer det, altså. Det er snakk om én person.

ET BORD FULLT AV LEIRE

Martins arbeidsplass består av et bord og flere hyller som er overfylt med utallige kopier av én utforming. Det er omtrent 300 identiske små byggeklosser.

– Jeg er opptatt av flater og strukturer, sier Martin.

Martin viser frem en liten bok full av bilder. Hvert enkelt bilde viser forskjellige måter de små byggeklossene kan settes sammen for å skape ulike uttrykk. Konseptet minner litt om Lego.

– Jeg har brukt tre forskjellige typer leire, og to forskjellige brennemetoder. Til slutt endte jeg opp med seks forskjellige farger.

Bare dette ene prosjektet fra de siste månedene tar jo veldig mye plass. Hvor er det blitt av all keramikken han har laget i løpet av de siste tre årene?

– Noe har jeg bare tatt bilder av og så blitt kvitt det.

Han tenker seg litt om og kommer med en innrømmelse.

– Men jeg har vel gitt det meste til mamma og pappa, tenker jeg.

EN KOPP SKAL BRUKES

Lindas arbeidsplass er nede i kjelleren. Den består av et bord, noen hyller og et oppvaskstativ. På bordet står det en liten gruppe grønne kopper.

– Jeg har laget koppene slik at de skal være gode å holde i, og at hanken skal være så langt fra koppen at du ikke brenner hånden din på den.

Linda er opptatt av funksjon og hverdagslig bruk, og har derfor valgt å stille ut koppene sine på et oppvaskstativ.

– Den første tanken jeg hadde var at jeg ville jobbe med «funksjon». Jeg kom frem til at jeg ville bruke koppen, fordi det er en ting du bruker så mye at du ikke tenker over hvor utrolig praktisk den er.

Det er en tydelig forskjell mellom de to keramikernes holdning til kunst. Er det slik at Lindas kunst kan brukes til noe, mens Martins er helt ubrukelig?

Martin river seg i det lange håret og later som om han bryter sammen.

– Er prosjektet mitt helt ubrukelig?! Ånei! Arg!

STUDIERETNING?

Det er ikke bare humaniorastudenter som møter hånlige flir når de ytrer håp om å få jobb etter endte studier. Hva gjør man med en keramikkutdannelse?

– Planen er å komme inn på masterprogrammet til neste år. Hvis jeg ikke klarer det nå, får jeg jobbe et år og levere en bedre søknad neste år, sier Martin.

– Eller jeg får begynne å sende rundt søknader om støtte, sier han og ler litt fortvilet.

Linda har litt andre forventninger til tiden etter eksamen. Hun skal også søke på master, men tenker å styre imot litt mer praktisk rettet aktivitet.

I bakgården er det et skranglete skur fylt med gassovner og elektriske ovner. Noen er ikke spesielt mye større enn en komfyr, men den ene er på størrelse med en pengetransportbil.

– Den er ganske tøff, den ovnen der, sier Martin.

Linda åpner den bankhvelv-aktige døren og kikker inn.

– Det er om å gjøre å ikke låse seg selv inn i den ovnen der altså, advarer Martin.

HANDLEVOGN

Mandag klokken tolv er plakaten gjort ferdig og alt som gjenstår er å flytte keramikken fra Kunsthøyskolen og bort til lokalet i Østre Skostredet.

– Jeg tenkte å pakke dem etter fargene, sier Martin. Han står foran arbeidsplassen sin og klør seg i hodet mens han tenker høyt.

– Hvis jeg gjør det nå, slipper jeg å gjøre det der borte.

Etter å ha gått et par turer ut til bilen med en plastikkbeholder som tar i underkant av tjue byggeklosser, blir han oppmerksom på en handlevogn fra Rimi. Den som tidligere har fraktet billige matvarer frem til kassen, blir nå lastet med kunst. Med Munch-tyveriene friskt i minne, ser dette litt mistenkelig ut når han kommer ut på gaten.

– Forrige gang jeg brukte handlevognen, skulle jeg trille maling fra butikken og tilbake til skolen etter at vi hadde malt veggene der. Da vi kom av brosteinen og på asfalt skulle jeg tøffe meg litt. Jeg gav fart, hoppet bakpå vognen og så traff vi en kant og hele vognen og jeg slo kollbøtte.

Sølte han maling?

– Jeg hadde en fin jakke som var brun. Nå er den hvit.

FLYTTEMENN


Fullt. Store mengder tung, keramisk kunst skulle fraktes med Lindas bil, og Martin ble det ikke plass til. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

Linda trenger bare én eske for å få med seg koppene og oppvaskstativet, så hun har pakket på fem minutter. Martin fyller bagasjerommet til randen med byggeklossene sine som veier 400 kilo, noe som gjør bilen farlig baktung. Med bilen full av keramikk er det kun plass til Linda i bilen, så Martin må vike plass for sin egen kunst.

Linda klarer å styre bilen i riktig retning, og har allerede parkert utenfor butikklokalet når Martin kommer gående. Medstudent Eldrid Eiken Stangeland har allerede båret inn sine ting, og hjelper Martin å tømme bagasjerommet.

Martin legger ut en blå presenning på gulvet i nærheten av den plassen han har fått tildelt like innenfor døren.

– Jeg venter til jeg har bestemt meg for hvordan jeg skal gjøre det før jeg legger dem ned på selve gulvflaten.

I andre enden av lokalet får Linda hjelp av Liv Midbøe til å henge opp oppvaskstativet koppene skal stå på.

TILFELDIGE FORBIPASSERENDE


Objektorientert. Martins bacheloroppgave består av en mengde byggeklosser. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

Tirsdag formiddag er både Linda og Martin ferdig med å sette opp sine ting. Martin har laget en struktur som han lett kan forandre mens utstillingen pågår.

– Det hadde vært morsomt å gjøre det mens publikum var tilstede, så de fikk se hvilke muligheter som ligger i grunnstrukturen.

Linda har festet oppvaskstativet til veggen og plassert koppene der.

– Jeg vurderer å servere kaffe og te i koppene under utstillingen.

To amerikanere som går forbi banker på døren og spør om å komme inn og kikke. Den yngste av de to kvinnene får øye på Lindas kopper.

– Can we buy those cups?

Linda smiler fornøyd. De første publikumerne har skjønt det.

Den eldste av dem kikker på Martins konstruksjon.

– Oh, that`s wonderful. I hope you get a good grade.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN