Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Reportasje.

Studentpiratene


 

SKIPPER PER. Flagget må jo heises når man skal ut og erobre Vågen. FOTO: HILDEGUNN HOLTET

LANDKRABBE. Sindre (t.h) vil ikke bo i båten sin enda. Han venter til de neste år skal innta det Karibiske Hav. FOTO: HILDEGUNN HOLTET

TYNN TRÅD. Lørdagens uvær var hardt for den enda ikke navngitte seilbåten til Per. FOTO: HILDEGUNN HOLTET

TRIPP TRAPP KOMFYR. En hybel med imponerende planløsninger. FOTO: HILDEGUNN HOLTET

AIAI! Kaptein Per og ansatt Christian sjekker værutsiktene. På havet er været alfa og omega. FOTO: HILDEGUNN HOLTET

KALDT. Det er kun én båt på sjøen. Ved Askøybroen venter en haglbyge. FOTO: HILDEGUNN HOLTET

TENN LYS. Skumringen har gjort sitt inntog i Elsero Havn. FOTO: HILDEGUNN HOLTET

VÆRHARDT. Det er betydelig mer komfortabelt inne. FOTO: HILDEGUNN HOLTET
I Gamle Bergen ligger det en seilbåt med sjørøverflagg. Der bor to arkitektstudenter året rundt.

Tekst: ANINE DEDEKAM MOLDSKRED

– Jeg kjenner ikke til noen andre måter å være student på enn dette.

Etter tre år i Bergen og like mange år i seilbåt, har arkitektstudent Per Fretheim (23) vent seg til livet som sjørøverstudent. I sin 37 fot store seilbåt med det klingende navnet Jeanneau Sun Fast slipper han vorspielbråk fra kollektiv på alle kanter. Og seilbåten er virkelig nydelig der hun hviler i Elsero Havn i Gamle Bergen. Litt uforståelig har medeier Sindre Tveit (23) valgt å fortsette sitt liv som landkrabbe i byen.

Scrabble, tv, mac, kjøleskap, presskanne, stearinlys. Kjøleskapet er fylt med hermetikk, men det skulle jo bare mangle. Bønner i tomatsaus og Lofoten torskerogn er ikke forbeholdt skippere. Lite skiller i det hele tatt den flytende «hybelen» fra mer normale studentkrypinn. Til og med dørmatten er på plass, riktignok på kaien.

E24 skrev i sommer om oslostudenter som bor i båt på Aker Brygge. Billig og sentralt ble fremhevet som fordeler med båtlivet, og flere av disse leide ut lugarer. Det gjør også Per, som bor sammen med medstudent Liv Marit Søyseth. Hun leier en lugar for komfortable 2000 raske i måneden.

– Det er viktig å få frem at hun er singel og flink til å vaske og lage mat, sier skipperen.

En vanlig dag kommer Per og Liv Marit som oftest hjem ganske sent, ser på film, lager mat, slapper av. Og drikker whiskey.

– Ikke rom?

– Jo, selvfølgelig. Rom også. Det er jo hardt å bo på sjøen, humrer Per.

I løpet av 2009 skal seilbåten til Per og Sindre ut på reise. Det kalles jordomseiling. Ett år på de syv hav, eller i det minste tre av dem. Nedover Europa skal Jeanneau Sun Fast seile, til Portugal, Marokko, Kapp Verde, Brasil. Karibien, Florida, Bermuda.

– Og Grønland! Det høres tøft ut, synes Per.

– Skip o'hoi!

Det er søndag, og da har man tid til seiltur. Kaptein Per og assistent Sindre begynner sammen med barndomskameraten Christian Selland å gjøre klar båten. Christian kan for anledningen smykke seg med tittelen «ansatt». Han kan alt. Det fikles med og trykkes på forskjellige knapper. Trapper åpnes, lukkes; Dører åpnes, lukkes.

Guttene fra «havnebyen Voss», som i virkeligheten ligger en time inn i landet, har vært på en liten tur før, men det var med sin tidligere båt, S/y Lemstova. Rundt ymse holmer og havner på Vestlandet, selvsagt. Bømlo og Stord og sånt. I sommer ble det riktignok gjort et tappert forsøkt på å komme seg over til Shetland. Norge var nesten ikke synlig lenger, i det fjerne kunne man se en utenlandsk havn. Men til slutt måtte guttene bokstavelig talt trekke inn årene. Christian ble nemlig ganske så dårlig. Det ble mye spy, opplyser kameratene muntert.

Christian forteller åpent om sine problemer med den beryktede sjøsyken. Det går visst mye bedre nå, men ofte har han bare hatt ett valg. De har snudd, og han har forlatt båten. Kameratenes nært forestående reise jorden rundt frister ham, og håpet blir mer og mer lysegrønt. Men det er ingen spøk å dra over Atlanteren, bare det blir tre uker med kun hav i sikte.

Inne i «huset» er det deilig og varmt. Det lukter rent. Standarden er overraskende bra. Stuebordet huser opptil åtte mennesker og har innebygget barskap. To hvite sofaer opptar resten av stuen, med hyggelige pynteputer i fløyel.

Valget å bo i seilbåt var visstnok ganske uproblematisk. Per ville ut og reise, men han ville også gå på Arkitekthøyskolen i Bergen. Ja takk, begge deler, sa Per. En bobåt var en ren Ole Brum-løsning.

Men det kan være et hardt liv på sjøen.

– Værmessig var gårsdagen sannsynligvis den verste dagen i hele 2008, forteller Per.

Det var full storm og bølgene slo inn mot Elsero Havn. Mange av tauene som holdt båten på kai sto ikke til å redde. At Per var fyllesyk hjalp ikke særlig.

– I går var det ille, understreker skipperen.

– Splitte mine bramseil!

Det er klart for seiltur, selv om himmelen fortsatt er full av tvilsomme skyer. Per er naturligvis kaptein. Skrapskrap. Ukjente lyder kommer, av ukjent årsak. Men i motsetning til hva en landkrabbe måtte tro, skal det mer til for å hindre kapteinen i å sette seil. Skipperluen er på plass.

– Han går med den til vanlig, kommer det fra Sindre.

– Ja, og når jeg er alene går jeg kun med hatten, bekrefter Per.

Piip, piiip, pipipipipip! Flere ukjente lyder. Motoren durer litt merkelig. Gradvis blir den velkjente brumbrum-lyden dominerende.

– Hm.

Sindre ser på Per.

– Har du seilt denne båten før egentlig?

– Jeg, ja?

– Ja?

– Jada. Det har jeg.

Sindre setter seg ned. Dette blir jomfruturen hans. Aner vi et fnugg av nervøsitet?

Per forteller om miljøet på Elsero havn. En nabo, som bor i båten Dolphin, har tatt oppvasken hans en gang. Ellers består mye av sosialiseringen av å snakke om det som omhandler været. Og det er mye. Værgudene er svært viktige for dem som bor i båt.

– Man blir avhengig av været for å ha kontroll, hver dag, mener studentpiratene.

Men bergensværet viser ikke tegn til forutsigbarhet for dem som lever et liv på sjøen. Snarere tvert imot.

Regnet kommer i samme øyeblikk som seilturen begynner. Typisk. Per evaluerer kvaliteten på sitt nyinnkjøpte hjem. Toppkarakter!

– Den flyter godt. Litt mer stabil enn den andre, mindre progressiv.

– Ah, det er hardt!

– Ja, det er et hardt liv.

– Går vi fremover, egentlig?

Det letter! Regnværet har lagt sin elsk på Sotra. Nå blir det snakket om et «friskt» vær i stedet. Med «friskt» i denne sammenhengen menes vind fra alle kanter, kombinert med en god porsjon nedbør. Vannrett.

På dekket finnes det wakeboard, gummibåt, diverse tau og annet seilknask. Og en paraply – men betyr det ikke ulykke å ha paraply ombord i båt?

– Det betyr ulykke å ikke være i besittelse av paraply i Bergen, mener imidlertid Per.

Å bo i seilbåt er lønnsomt når man først har kjøpt seg en. Per betaler 1600 kroner i måneden for båtplassen. Andre utgifter er nesten fraværende. Forrige kvartal fikk Per og Liv Marit en strømregning på knappe 370 kroner. Klesvasken foregår delvis for hånd, resten hos andre bekjente. Og dusjingen? På treningssenteret.

Ved Askøybroen faller haglet bestemt ned fra himmelen. Små drypp er omgjort til små slag. Seilene krysser båten. Styrbord eller babord? Det er blitt mørkt, det er guffent, men det er gøy.

– Hold fast på løse deler!

Det er om høsten seilbåter har det verst. Kanskje ikke videre overraskende at båten på en dag som denne er den eneste på havet. Piratflagget blafrer i vinden, det oppfører seg aggressivt, og det ser mistenksomt ekte ut. Plutselig tilstår Per at han ikke har seilt før han flyttet til Bergen. Gulp! I hvilken retning seiler egentlig båten?Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)Christian, du såg litt skeptisk ut på det eine bildet der oppe!:D


"Christian forteller åpent om sine problemer med den beryktede sjøsyken. Det går visst mye bedre nå, men ofte har han bare hatt ett valg. De har snudd, og han har forlatt båten."

FANTASTISK godt skriven, denne artikkelen!


Men har de internet? Hvis ikkje kan de jo ikkje henga på piratebay :(


http://www.pillspass.com/ priligy 154877 http://www.equiprix.net/ order propecia online 537  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN