Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Surfing sør for Stad


HAWAII, STAD. Atlanterhavsbølgene venter på nybegynnerne Silje Martinsen, Edmund Martin og Frode Turøy. FOTO: ESPEN LANDRO

 

GODT GREP. Surfeinstruktør Lydia demonstrerer hvordan Johan Frederik Hald, Kåre S. Rysstad og Haakon Dahr skal få fotfeste på brettet. FOTO: ESPEN LANDRO

Kjøpmannen: Økonomistudentene Haakon Dahr og Johan Frederik Hald hjelper Otto Slettemark med hoderegningen. FOTO: ESPEN LANDRO

PADLE, PADLE, PADLE. Det mest grunnleggende i surfing er padlingen. FOTO: ESPEN LANDRO

ERFAREN. Med erfaring fra surfing i Australia, er Johan Frederik Hald klar for bølgene på Stad. FOTO: ESPEN LANDRO

FOTO: ESPEN LANDRO
SURFING PÅ STAD
Hoddevik ligger på Stadlandet nordvest i Sogn og Fjordane.
For 680 kroner kjører Fjord1 Fylkesbaatane studenter fra Bergen til Selje, her blir man hentet i bil og kjørt til Hoddevik.
Surfekurs kan bestilles hos Stadsurfing på tlf. 57 85 69 44, eller mail anne@stadsurfing.com.
Pris for todagerskurs koster mellom 1450 og 2000 kroner, dette inkluderer instruktør, utstyr og overnatting.
Studenter får 100 kroner avslag på overnatting.
For mer informansjon se www.stadsurfing.com
Andre gode surfespotter i Norge finnes ved Jæren, Stavanger og Lofoten.

I en bygd fylt av sauer, traktorer og pensjonister, slår Atlanterhavets monsterbølger inn mot land. Til stor glede for surferne.

Tekst: SILJE MARTINSEN

– Padle, padle, padle!

Et blikk over skulderen bekrefter at bølgen kommer. Armene bakser i vannet, mens resten av kroppen prøver å holde brettet på rett kjøl. Det bruser. Rundt en, under en, i ørene og i magen. Kraften i bølgen kjennes på kroppen og før man får tenkt seg om treffer brettet fast grunn. Fra fugleperspektiv skimtes Elise Narum, ridende på neste bølge. Sekunder stående støtt med knekk i knærne og utstrakte armer, før bølgen brekker og hun forsvinner sammen med brettet i en frådende masse av vann og skum.

Evigheter fra verdens navle, i en bygd hvor gjennomsnittsalderen nærmer seg 70 år, har Anne-Kari Lerfald og Torkild Strandvik drevet hostell, brettleie og surfeskole de tre siste årene.

– Det begynte med at Torkild ikke rakk å fly til Lanzarote, og dermed måtte han kjøre bil opp hit hver gang han skulle surfe. Da han en dag fikk tilbud om å kjøpe hus, takket han ja, forteller Anne-Kari.

Allerede den gang var Stad et kjent surfespot, men ingen hadde tenkt på at det var mulig å gjøre butikk ut av det. Ved å tilby kurs og overnatting har stadig flere fått muligheten til å prøve surfing. Og etterspørselen er absolutt til stede. Etter at Torkild og Anne-Kari startet opp, har de mer eller mindre hatt besøk av surfere hver dag, året rundt.

– Siden juni har vi leid ut 900 sengeplasser, og når man tenker på at vi har kurs hele året så blir det et par tusen besøkende hvert år.

Tidlig lørdag morgen. Åndedrettene fra sovende bergensere har laget dugg på vindusruta. Ivrige hender visker bort det grå filteret, og Hoddevik utfolder seg i all sin skjønnhet. I dagslys fremstår bygda som noe helt annet enn den beksvarte gryta med et lokk stjerner som tok i mot oss kvelden før. Den frodige u-dalen med irrgrønne fjellsider som kaster seg ned i det gråblå Altanterhavet er så vakker at selv den mest hardbarkede asfaltjeger ikke kan unngå at nasjonalromantikeren vokser frem i han. Men de fleste som oppsøker bygda nordvest på Stadlandet blir ikke lokket hit av landskapet, men av bølgene.

Og det er bølgene som har lokket oss også. Det er nest siste helg i oktober og en vennegjeng fra Bergen og en kvartett fra NHH Friluft er klare for første leksjon i helgens surfekurs for nybegynnere. Med armene fulle av våtdrakter, hansker og sko haster vi inn i garderoben. Det kreves litt mer utstyr enn badeshorts og bikini når man skal boltre seg i Altanterhavet på denne tiden av året.

– Nå vet jeg hvordan kuken har det når man trer på kondomen, kommer det fortvilet fra Edmund Martin, mens han prøver å dra våtdrakten over magen. Han er i godt selskap. Stønning, banning og latter runger mellom veggene.

Etter en halvtimes basketak står hele gruppen i heldekkende skumgummidrakt med knallrøde roser i kinnene. En rask omgang med voks over brettet og så bærer det avgårde mot stranda.

– Bølgene vi skal surfe på blir dannet i uværsområder utenfor England og Grønland. Deretter beveger de seg over Atlanterhavet i sett på tre til syv bølger, før de treffer stranda i Hoddevik, forklarer Lydia Vasques mens hun tegner bølgevandringen i sanden.

De åtte kursdeltakere sitter i sirkel rundt henne og veksler mellom å følge med på undervisningen og å skue ut over havet. Det er nærmest flatt inne i bukten.

– Bølgene passerer forbi, istedet for å slå innover i vika. Men det er gode bølger å øve seg i, fortsetter surfeinstruktøren fra California, som etter å ha surfet verden rundt fant seg norsk kjæreste og bosatte seg i Bergen. Nå pendler hun til Stad for å surfe og for å jobbe som instruktør.

Det er på tide å sette teori ut i praksis. Prøvende vasser vi ut i vannet og blir overrasket over hvor behagelig det er bade i det fjorten grader varme havet. Vi slenger magen opp på brettet, padler utover i retning havgapet, vender brettet og venter på bølgene.

– Here it comes . Paddle, paddle, paddle!

Saltvannet står rundt brettet når urutinerte armer prøver å skape akselerasjon ved hjelp av muskelkraft. Bølgen kommer nærmere, går under brettet, løfter det opp en liten meter, før den passerer og ruller videre mot stranda. Er det slik det skal være? Er dette surfing?

– Dere må padle mer og hardere, roper Lydia til de forvirrede hettekledde hodene som dupper i vannet.

Neste bølge nærmer seg. Alt fokus er rettet mot å bevege armene i sterke og bestemte padlebevegelser.

– Paddle, paddle, paddle!

Bølgen treffer, og kraften i bølgen overføres til brettet som får det til å skyte fart fremover. Med sug i magen og jubel i halsen treffer man sekunder etter den hvite sandstranden. Vi har akkurat fanget vår første bølge.

Nye forsøk blir gjort. Noen ganger vellykket, andre ganger ikke. Mellom slagene ligger vi som en selflokk og nyter utsikten. Over oss er himmelen som et lappeteppe i hvitt og lysegrått. Fjellsidene ruver grønne og mektige på begge sider av dem hvite sandstranden. Ved moloen klamrer tretten vindskjeve naust seg til fjærestenene. Mens vi padler utover dukker stadig nye fjellsider opp i fra havet.

– Hva jeg synes om surferne ? gjentar Otto.

Bygdas kjøpmann har akkurat unnskyldt seg for at han hadde stengt om morgenen. Den gamle kjøpmannen hadde vært på hummerfiske.

– De er jeg positive til. Det er alt jeg vil si om den saken.

Men det spores likevel en viss skepsis i stemmen hans. Kanskje skyldes det den lille baguetteblunderen sommer for to år siden. Da det skulle arrangeres NM i longboard kjøpte Otto inn mengder av baguetter, for det var jo det ungdommen ville ha. Men surferene kjøpte ikke baguettene til Otto, og da konkurransen var over satt han igjen med hauger av hvitt brød. Heldigvis har Otto dypfryser på bakrommet.

Hoddevik er full av kontraster. Bygda er sjarmerende gammeldags, med verken mobildekning eller bredbåndtilgang, men likevel er den det største samlingsstedet for surfere mellom Stavanger og Lofoten. Og med sauer og kuer beitende rundt den hvite villaen til Torkild og Anne, ser det ut til at landbruk og surfesenter lever idyllisk sammen, side om side. Men kanskje er det bare på overflaten?

– For en stund siden ble nabobonden anmeldt for dyremishandling, forteller huseier Anne-Kari.

– Begrunnelsen var at kuene gikk fritt ute på stranden sammen med surfere fra andre land. Fordi kuer er nysgjerrige dyr ville de komme til å lukte på surfernes håndklær og de kunne dermed bli smittet av kugalskap som surfere kanskje hadde tatt med seg fra hjemlandet. Et forslag om 72-timers karantene før ku og surfer kunne møtes ble fremmet.

Forslaget ble aldri realisert og kuene tar seg fortsatt en tur ned på stranda i ny og ne for å kikke på surferene.

Søndag morgen er det verken folk eller fe på stranda. Været har skiftet fra nydelig høstvær til barskt vestlandsvær. Tåka ligger tungt nedover fjellene og vinden kommer i brutale kast fra havet. I horisonten ligger en mørkelilla rand og vitner om at været vil bli verre. Den kraftige sidevinden og strømningene i vannet gjør padlejobben betydelig hardere enn dagen før. Men så er også fortjenesten mye høyere. Tometersbølgene kommer med jevne mellomrom rullende innover vika. Med skrekkblandet fryd rir vi dem, enten til vi kontrollert treffer stranden, eller til bølgene ubarmhjertig kaster surfer og brett i hver sin retning, etter en lengre tumletur under vann.

Rødøyde av saltvann og mørbankede av dønningene sleper vi brettet etter oss over stranda. Vinden har økt i styrke, og i dens ville jakt virvler den opp sand som pisker oss i ansiktet. Plutselig innser vi hvor forskjellig dette må være fra å surfe på Hawaii eller i Australia. Høstsurfing på Stad er vilt, kaldt og barskt. Men at det er eksotisk, det kan ingen si imot.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)jeg er utrolig kritisk til den ukritiske bruken av begrepet Atlanterhavet i denne teksten! Alle som har følgt med i O-fagstimen vet jo at havet utenfor norskekysten heter Nordsjøen!!!


Skumgummidrakt???????Skumgummidrakt???????Skumgummidrakt???????Skumgummidrakt???????Skumgummidrakt???????Skumgummidrakt???????Skumgummidrakt???????Skumgummidrakt???????


Hei jeg heter kristin.D.
jeg er helt ny i surfing. jeg gikk inn i en surfebutikk i spania og kjøpte det som skulle være det beste brettet og drakt. det lille jeg kan er selv lært. og lurer på om jeg heller skal ta en tur til dere. å lære ordentlig surfing, jeg har et kjempe fint brett og kan bare ta flyet, jeg bor i Bergen. hvor mye koster det å være med dere en helg eller 3 hverdager. vennligst kristin


Hei,vi er antagelig enda ferskere i gamet enn deg. Jeg var kun journalist på denne turen og har ingen tilknytning til surfestedet. Men vi planlegger ny surfetur i sommer så må si i fra hvis du er interessert i å være med:-)


Hej ann-christine!det var super hyggeligt at mf8de dig i dag! og ikke mnsdit din lille charmetrold!! hun har fe5et sin helt egen ramme pe5 min side :pDejlig blog du har dig..!! gle6der mig til at ff8lge dig :D  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN