Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

ENSOMME. Programlederne Karin Hjørnevik og Tore Gloppen predikerte for sine egne fra sofaen på Torgallmenningen. FOTO: ADRIAN B. SØGNEN

Reportasje.

Bursdagskringkasting


 

TESTOSTERON. Mannskoret Arme Riddere gratulerte BSTV med rølpete englesang. FOTO: ADRIAN B. SØGNEN

TOMT. Ikke det helt store oppmøtet. FOTO: ADRIAN B. SØGNEN

KICKS. Matias Tellez gjorde stemningen lunere i partyteltet, med sine fine sko. FOTO: ADRIAN B. SØGNEN

BOKSTAVELIG. Kulturredaktør Ina Remme er en student-tv. FOTO: ADRIAN B. SØGNEN

TREKKPLASTER. Nyhets- og sportsredaktør Nina Anderson deler ut sjokolade. FOTO: ADRIAN B. SØGNEN

INNOVATØREN. BSTVs grunnlegger Henrik Uhlving beundrer BTV-journalistens kamera. FOTO: ADRIAN B. SØGNEN

FILMEN FANGER. Men det er Tore og Karin vante med. FOTO: ADRIAN B. SØGNEN

ALLE GODE TING. Er tre: Kamera, gaffateip og paraply i skjønn forening. FOTO: ADRIAN B. SØGNEN
BERGEN STUDENT-TV
Startet i 2003.
Er med sine rundt 70 aktive medlemmer Norges nest største studenttv-kanal.
Har ukentlige sendinger på TVNorge / BTV.
Sendingene inkluderer studentnyheter, sport, kultur og dramaserier.
Skapte mye furore i 2004 da daværende programleder Anna Helle-Valle filmet seg selv i beruset tilstand i anledning en reportasje om festkultur.

Bergen Student-tv har gått på luft, kjærlighet og tilfeldig sex i fem år.

Tekst: SVERRE Ø. EIKILL

Det regner på Torgallmenningen. I og for seg ikke et uvanlig fenomen, men desto surere når Bergen Student-tv (BSTV) skal feire jubileum med brask, bram, boller og brus. På plakaten står det at BSTV fyller fem år, og at de feirer med artister som Matias Tellez, The Royalties og Mannskoret Arme Riddere.

– Skal jeg sitte litt sånn avslappa, eller? spør programleder Tore Gloppen.

Han og Karin Hjørnevik, også programleder, har tatt plass i en brun sofa i BSTVs provisoriske utendørsscene for å ta imot gjester og introdusere klassiske innslag fra organisasjonens fem år lange historie. Foreløpig fungerer den regntunge himmelen som et bergenstypisk og naturlig bakteppe for sendingen. Sjefredaktør Rudi Jakobsen er utelukkende positiv.

– Det skal visst bli bedre vær etterhvert.

Til jubileumssendingen har BSTV fått støtte fra både universitetet og lokale næringslivsaktører.

– Det koster mye. Men jeg er glad for at vi har fått det til, sier Jakobsen.

BSTV har nemlig fått det til i fem år i år, og har ikke alltid vært like profesjonelt og teknisk avansert som i dag. Kanalens grunnlegger Henrik Uhlving minnes et amatørmessig BSTV i sin første sesong.

– Under tv-gallaen på lørdag uttalte vår første kulturredaktør at den originale besetningen i BSTV utgjorde en helt spesiell kombinasjon av ambisiøse og kunnskapsløse mennesker, flirer han.

– Og det er nok noe i det. Vi visste veldig, veldig lite. Hadde vi vært klar over hvor lite vi faktisk kunne, hadde vi nok aldri turt å satse i det hele tatt.

Uhlving startet, sammen med en gruppe andre unge mennesker, BSTV for å gjennomføre siviltjenesten sin, og første sending fant sted i april 2003. I forkant av denne måtte Uhlving og hans medarbeidere låne tv-utstyr og teknisk kompetanse fra flere forskjellige hold.

– Det var mye fram og tilbake. Vi måtte ett sted for å låne kamera, et annet for å låne mikrofoner, et tredje for å låne stativ til kameraet... det er mer orden på det der i dag. Det er nok den største forskjellen på da og nå.

– Det ble med andre ord ikke produsert så mange saker den første tiden?

– Jo da. Vi var overraskende produktive, forutsetningene tatt i betraktning, kan Uhlving forsikre.

Fem år senere kan BSTV skilte med å være en av Norges største studenttv-organisasjoner, og, ifølge Uhlving, en viktig rekrutteringsstasjon for større medier.

– BSTV er viktig for bransjen, ingen tvil om det. Man ser jo hvor mange av de nyere ansatte i TV 2 og andre medier som har bakgrunn i student-tv, sier Uhlving.

Derfor tror Uhlving at BSTVs framtid er veldig lys.

– Det er mange som har stor nytte av student-tv, også i mediebransjen. BTV har stor interesse av å holde dette samarbeidet gående.

Jakobsen håper og tror at BSTV varer for evig og alltid, og regner med friere tøyler og gunstigere sendetider etterhvert som BTV går over til digitalt bakkenett.

– Vi har veldig mange dedikerte, dyktige og engasjerte sjeler med oss, så framtidig drivkraft kommer ikke til å være noe problem.

BSTV er etter egne statutter drevet på luft, kjærlighet og frivillig arbeid, og har i dag rundt 70 aktive bidragsytere, inkludert tre redaktører, en sjefsprodusent og en daglig leder.

Bak et bord med assorterte godsaker står nyhets- og sportsredaktør Nina Anderson. Hun deler velvillig ut boller, brus og sjokolade til de forbipasserende.

– Det kan se ut som om mange rett og slett tar seg en bolle og går, uten å få med seg innspillingen?

– Jo da. Men så lenge de får med seg hva som står på plakaten har vi likevel nådd fram til en viss grad, det er en form for markedsføring det også, sier Anderson.

Det blir likevel aldri helt fullt foran BSTVs utestudio. De forbipasserende tar stort sett med seg et glass cola og går videre, eller samler inn halvfulle flasker til panting. Også programlederens.

– Hvor ble det av colaen min? spør Gloppen.

– Skal jeg ta den en gang til, eller? Dere så ut som om dere tvilte litt, sier Matias Tellez, som har blitt helt satt ut av hviskingen blant kamerafolkene og måtte avbryte landeplagen «Brand New Kicks» omtrent etter første refreng.

– Dreit jeg meg ut nå?

Han ler og begynner på ny.

Testosteron blir representert i form av UiBs eget mannskor Arme Riddere, som ifølge dirigent Petter Høiaas er en både uforsvarlig og uansvarlig gjeng. Offisielt driver de med sang, og uoffisielt skjer det mye rart.

– Vi synger mye om damer, sier Høiaas.

– I hvilken form da? spør Gloppen.

– Den gode formen.

– Det er en helt spesiell dag i dag... oi, mobilen min ringer, sier Gloppen til kameraet. Det blir en del prøving og feiling med innspillingen. Jakobsen bekrefter at en direktesending nok ikke hadde fungert.

– Det er en helt spesiell dag i dag. Bergen Student-tv fyller fem år. Det regner, pussig nok, i Bergen, sier Gloppen.

– Med oss i dag har vi hjernen bak BSTV, Henrik Uhlving.

Uhlving forteller Gloppen om de tre fasene BSTV gikk gjennom i sin spede begynnelse.

– Fase én er når folk hører om noe nytt og spennende, noe som pirrer nysgjerrigheten og forfengeligheten til folk, sier Uhlving og utdyper at tv-mediet passer utmerket for de mest forfengelige blant oss.

– Da kom det ekstremt mye folk som hadde lyst å være med.

Den andre fasen var tidsperioden når første sending nærmet seg. Lite var klart, og mange av de tidligere entusiastiske ekshibisjonistene fjernet seg fra prosjektet.

– Så har vi fase tre, når alt går i orden, og folk kommer tilbake, ler Uhlving.

Drivkraften for å starte student-tv var, ifølge Uhlving, billig øl på nachspiel, tilfeldig sex og karrieremuligheter. Selv hevder han å ha oppfylt alle tre kriteriene, før han påpeker at det faktisk har begynt å regne inn i studioteltet.

– Men det passer bra, vi er jo ferdige, repliserer Gloppen.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN