Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Her bor vi


 

SJØMANN. På kaien ved Sandviksbodene har Ole sitt ungkarsrede. Men etter fire år begynner han å bli lei av å bo i båt. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN
STUDVEST FØLGER TEMAET:
ARKITEKTSKOLEN BOLIG SIB
Noen studenter bor i kollektiv. Andre kjøper hus, bor i båt, eller i en brakke på skolen.

Tekst: ROLF FRØYLAND

Ut mot havet

– Halloooo?

Et hode dukker opp fra et lite hull framme på baugen av en båt. På dekk står en sykkel, og masse planker ligger sammen med en motorsag under en stor og blå presenning.

Ole Iden heter han. Mannen som har denne 38 fot lange seilskøyta «Ida» som sitt hjem. Det har den vært i fire år.

– Jeg må innrømme at jeg er litt lei av å bo i båt nå, og tenker å selge den om en måneds tid, sier Ole (30).

Nede i en smal, men koselig salong, har Ole både stue, kjøkken og soverom. Egentlig skal det være to lugarer i båten, men begge er blitt revet ned som en del av oppussingsarbeidet som pågår. Dører og bord er laget i en gjennomført mahognytre-stil, og oppunder taket er det innstallert forskjellige vinduer. Noen små og runde, mens andre litt større og avlange. Innenfor en bitteliten dør har han toalett og dusj.

Og Arkitektskolestudenten har gjort alt selv.

– Motivasjonen min har alltid vært at jeg en dag skulle seile med en båt jeg har bygget selv. Dersom jeg finner ut at jeg vil ut på en helgetur, er det bare å fyre opp motoren. Du kan godt si jeg har en meget mobil bolig, smiler han.

På den vesle gasskomfyren står en brukt panne med omelettspor. Ved siden av ligger en kartong med frokostegg, og i søpla en tom pose som en gang har inneholdt potetgull fra Maarud. Den kalde vinden fra nord herjer såpass at både kropp og mage får beveget seg under dekk. Men for Ole merkes det knapt. For ham er det blitt en vanesak.

Hva betaler du?

– Jeg betaler 1400 kroner i måneden for leie av kaiplass. Dette inkluderer også strøm, så dette er jo en billig måte å bo på. Selv om jeg nok har påkostet båten rundt 600 000 kroner og 6000 arbeidstimer.

Studenthjemmet


SENTRUMSHYBEL. Andreas deler bad med nabojenta og kjøkken med fem andre. Men trives så lenge han bor i sentrum. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

I en rundt 20 kvadratmeter stor hybelleilighet midt i sentrum har jusstudenten Andreas Sandberg sitt lille krypinn. Over senga hans henger et grønt og hvitt Ham-Kam-skjerf og våker over ham når han sover, mens rundt ti forskjellige pyntekyr er plassert rundt omkring i hybelen.

– Jeg synes kyr er veldig ålreite dyr jeg, sier 21-åringen.

Andreas bor i Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) sine studentboliger, avdeling Magnus Barfotsgate. I tillegg til å bo der, er han husvert her

– Husleia er på 3422 kroner i måneden. Dette er ikke særlig billig, men det inkluderer heldigvis strøm, internett og kabel-tv, forklarer Andreas.

Hybelen har gule vegger og ett stort vindu som går ut til en slags åpen sykkelgarasje. Han disponerer ei egen bod, men må dele bad med nabojenta - noe som ifølge ham selv er uproblematisk.

– Det beste med å bo her er at boligen ligger i sentrum. Det er helt perfekt å ha to minutter å gå til skolen, og to minutter å gå til alt, egentlig.

Utenfor hyblene har studentene et stort felleskjøkken med oppvaskmaskin og mikrobølgeovn som deles av seks personer. Litt lenger inne har de en fellesstue med TV. Varmekabler er innstallert i flisegulvet over hele området, og komplekset ser i sin helhet veldig nytt ut. Likevel er disse boligene preget av store utskiftninger.

– Jeg har hørt at 1,2 år er gjennomsnittlig botid i studentboligene her i Bergen, sier Andreas.

Arbeidsbrakka


BRAKKESJUKEN. – The school is my home, sier taiwanske «Ling», som bor i ei brakke i skolegården ved BAS. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

Ute på skolegårdsplassen til Bergen Arkitektskole (BAS) ligger det fire brakker og soler seg i solsteiken. Disse er diplomoppgaveprodukter fra fjorårets avgangselever ved skolen. To av disse fungerer nå som boliger for to utvekslingsstudenter som er en del av BAS International Master-programmet ved Arkitekthøyskolen.

– Jeg synes denne skolen er blant de fem beste arkitektskolene i hele verden, sier Ping-Hung Lin, eller Ling som han blir kalt her i Norge.

Brakka som Ling har blitt tildelt er en firkantet og avlang rød boks, ikke ulik de brakkene man finner på et byggeplassområde. Det eneste som skiller denne boligbrakken fra en arbeidsbrakke, er det store vinduet som dekker hele bakre kortside.

På innsida er den vel 21 kvadratmeter store brakka delt inn i flere båser. To av båsene er plassert på loftet som soverom. Likevel har Ling valgt å sove på en tynn madrass på gulvet like ved vinduet. Utsikten over havet er et vakkert syn, men Ling skulle gjerne vært den foruten.

– Denne utsikten er egentlig forferdelig. Du kan jo tenke deg hvordan det er om kvelden når det er mørkt ute og lyst inne. Da føler jeg at jeg sitter litt på utstilling her.

Vinduet gjør også sitt til at temperaturen holder seg godt over normalen på solskinnsdager som denne. Ling har hengt opp to hvite laken over vinduet, uten at det føles som om det hjelper noe særlig. I tillegg til den enorme varmen, kjennes en svak lukt av asiatisk krydder, og en brukt skål med tilhørende kinesiske spisepinner ligger i vasken. Det er ikke store plassen Ling har til rådighet, men oppholdsrommet er effektivt innredet med skolebenk, pc-plass og sovested. I tillegg har han en liten kokeplate og en riskoker stående i enden av rommet.

– Du kan egentlig si at det er skolen som er hjemmet mitt. Jeg har ikke vanntilførsel her i brakka, så når jeg skal dusje og bruke toalettet, må jeg bruke skolens fasiliteter. Og så bruker jeg jo kantina veldig ofte da, smiler Ling.

– Jeg synes det er en veldig positiv ting å bo på skolen, og synes absolutt at flere burde gjøre dette.

For direkte dyrt kan man ikke akkurat si at det er. 1000 lusne kroner er prisen Ling betaler for denne boligen – som regelrett ligger skolen.

Søsken (og) kjærlighet


TEKLØVERET. – Vi bor i et tverrfaglig helsesamarbeid, sier medisinstudenten Fredrik, som sammen med forloveden Trine (sykepleien) og Kerstin (fysioterapi) har kjøpt leilighet sammen. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

– De roter noe forferdelig, men ellers fungerer det veldig greit. Jeg tror ikke det hadde gått like bra om vi ikke var søstre, sier fysioterapistudenten Kerstin Myhre (22).

Sammen med søstera si, Trine Birgitte Myhre (25), og Trines forlovede, Fredrik Garmannslund (25), har Kerstin kjøpt en 61 kvadratmeter stor leilighet, like bak uteplassinstitusjonen Danmarkskroen.

Leiligheten, som ligger i tredje etasje i en stor murblokk, har to soverom, et kjøkken, ei stue, et bad (på et kott) og et toalett (på et annet kott). Stua har koselig stemning med vedovn, to myke sofaer og et slags pelsteppe som omfavner tregulvet.

– Vi har brukt veldig lite penger på møbler, fordi jeg liker så godt å samle på ting fra loppemarked, sier Trine.

På den ene stueveggen henger figurer av Freud, Jesus og en giraff innrammet i glassdispensere, og på den andre et par lottokuponger som visstnok skal ha gitt gevinster på 40 og 50 kroner.

– Jeg har en drøm om å vinne i lotto, slik at jeg kan flytte ut her fra, gliser Kerstin.

Men det virker ikke på noen av dem som om det er noe hast. De har nemlig spleiset på leiligheten, og deler søsterlig på de drøye 6000 kroner i måneden som inkluderer både renteutgifter, kommunale avgifter, vedlikehold og kabel-tv.

– Det er veldig fint å bo her om man liker gamle leiligheter, sier Trine.

For selv om tørkerommet på loftet og vaskerommet i kjelleren bærer preg av at bygget er fra 1920-tallet, er det mye bolig de har fått for de 1,5 millionene de investerte. Særlig med tanke på at de har gratis utsikt til 1. divisjonsfotball på Krohnsminde Stadion.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN