Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Reportasje.

Reisen til julegavestjernen


ÅRETS PYNTEMOTE: I bakgrunnen er Irene Tørhaug, daglig leder på Husfliden. - Glitrende glasskuler er tingen å henge opp i år. FOTO: ÅSE HOLTE

 

BARBERKREM. For guttestudenter og jentestudenter. – Du blir supermyk og kysseklar, bedyrer Monica Heldal, daglig leder ved Body Shop på Galleriet. FOTO: ÅSE HOLTE

15 KG KARAMELLER. Sukkerkick til hele vennegjengen – og med din signatur. Åse Silseth på Panduro Hobby anbefaler studenter å gi bort hjemmelaget sukkertøy. FOTO: ÅSE HOLTE

HELLIGE JUL. Ragnhild Knutsen, frivillig i Korskirken, og kirketjener Reidar Nedregård synes man skal gi bort opplevelser. – Ta med noen på kino eller kafé, foreslår Knutsen. FOTO: ÅSE HOLTE

HETE GAVER. Skal vi tro Synnøve Solvang og Irene Tørang (bak) på Husfliden, er pjoning det heteste på håndarbeidsfronten. Ei lue lager du på noen helgetimer. Sier de. FOTO: ÅSE HOLTE

HEIM TE MOR. NSB tar deg ikke bare hjem på julefeiring – de har også gavekort du kan gi bort. FOTO: ÅSE HOLTE
Gavetips for en slunken studentlommebok

n Bor du i mer kjølige deler av landet kan kanskje et gavekort med snømåking være tingen?

n Lag hjemmelagde karameller og legg de på et glass. Bind en fin snor rundt. Oppskrifter på: klikk.no/spise

n Lag et dikt, skriv det på et fint papir og ram det inn. Er du ikke så flink til å lage dikt, så finn et dikt du liker som noen andre har skrevet.

n Har du en venn som kunne hatt godt av å prøve noe nytt? Lag et gavekort på en kveld i klatrehallen.

n Romantisk tv-kveld-sett. Et pledd, to billige kopper, Kakao-rett-i-koppen, en hyggelig og romantisk dvd. Perfekt til kjærestar og ektepar.

n Kan du å strikke? Sett i gang nå, så har du en flott og personlig gave til en du er glad i.

n Gi bort et selvlaget gavekort! På husvask, eller massasje kanskje? Klippekort på barnevakt? På middagsinvitasjon? På turer i skog og mark? På klemmer?

Tips 8: Kan du male/tegne? Gi bort et maleri/tegning du har laget selv!

n Flink til å ta bilder, eller har du bilder som vekker gode minner? Man kan ramme inn selv med litt papp og lim, eller man kan lage en kalender og lime bilder inn på hver måned.

n Brenn ut en CD med favorittsanger på.

n Lage et armbånd/kjede av perler. Billig og lett å lage!

Røkelse og myrra funker fint for keisere, men hvordan redder man julegavene når man verken har penger eller fantasi?

Tekst: AUD SIGNE STEINNES, MARI LOUISE ULDBÆK STEPHAN og AASE HJELDE

– Hva med denne her?

Ei dame med smeltede snøfugg på allværsjakka holder opp en gjør-det-selv-boks med en juleengel i.

Mannen på sida myser på boksen og rynker på nesa.

– Blir for vanskelig, konstaterer han.

Engelen legges ned, før paret forsvinner inn langs rader av stoffruller, maling, glitter og englevinger. Etter en runde i butikken finner de utgangen.

Pepperkakene og julebrusen har stått i butikkhyllene i ukevis allerede, men julerushet har ikke satt inn for fullt helt ennå. Nissene er der, men har ikke rukket å bli for påtrengende, bjellemusikken og de tre tenorer har ennå ikke satt inn støtet.

Månedens studielån står relativt ferskt på kontoen, vel vitende om at dets dager er talte. Julebord og eksamensfeiringer vil snart gjøre et grådig jafs av beløpet, og føre var kjemper vi oss gjennom snøføyka i Bergens gater. Vi er på jakt etter den perfekte julegaven på studentbudsjett.

– Folk har både tid og råd til å lage sine egne julegaver, mener Åse Silseth.

Hun er daglig leder på Panduro Hobby, hvor gjør-det-selv-boksene er spesielt populære i førjulstida. Man trenger ikke en femmer i Kunst- og håndtverk for å sette sammen delene til en ferdig nisse eller engel. Og resultatet er jo litt personlig. Men skal man virkelig sette sin egen signatur på noe, er såpelaging og dropskoking tingen, mener Silseth.

– Pakk dropsene eller såpa inn i cellofan og knytt en sløyfe rundt, foreslår Silseth, og løfter opp et såkalt startsett for julegodis.

For 400 kroner får du svimlende 15 kilo karameller, og sukkerkick til hele vennegjengen.

– Og julekortet lager du selvfølgelig selv, føyer hun til.

Snøværet sender isende piskeslag mot ansiktet. Bergenserne virrer rundt med paraplyene som skjold, sikten sperres og små kollisjoner oppstår med jevne mellomrom. Det er fredag formiddag, og butikkene er ikke fylt med hylende unger og dampende køer før om et døgn. Pensjonister med svære bæreposer fra lekebutikker vitner likevel om at julehandelen er i gang.

Den store, stygge finanskrisen skal visstnok ha innvirkning på alt fra byggebransjen til kinovalg – men julehandelen får den ikke. Ifølge Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) vil vi nemlig handle for rundt to prosent mer enn i fjor. I desember vil gjennomsnittsnordmannen legge fra seg 9 500 kroner i butikkene.

– Jeg tror ikke det er julegavene folk kutter ned på først. Men flere kommer med lister, så man blir kanskje bedre til å planlegge, sier Monica Heldal, daglig leder ved Body Shop på Galleriet.

Et lite rush av studenter i dagene etter at studielånet er kommet, forandres ikke av at verdensøkonomien skjelver. Kroppspleie på studentbudsjett er fullt mulig, mener Heldal, og drar fram en blå boks med barberkrem.

– Denne kan du bruke overalt, og er både for gutter og jenter. Jeg bruker den selv og blir supermyk.

Hun peker nedover kroppen.

– Det viktigste er at huden blir myk og kysseklar, ikke sant, føyer hun til, og stryker seg over kinnet.

Ikke alle er like gira på tanken om å tråle kjøpesentrene i desember. Så mange som halvparten av oss kjøper julegaver på nett, og i år vil trolig netthandelen sette ny rekord.

En myk sofa, varme pledd og laptop på fanget framstår utvilsomt mer fristende i det følelsen forsvinner fra tærne.

– Hvordan strikker du, er du løs eller fast?

– Tja. Jeg er vel ganske fast.

– Jeg strikker så løst, og så sklir pinnene ut av maskene. Der har du meg.

Dialogene på Husfliden er kanskje ikke tilgjengelig for alle. Men med hylle opp og hylle ned med myke garnnøster, luftige linklær for kvinner midt i livet og en svak eim av hjemmelaget såpe, framstår det varme lokalet som en kjærlig klem av yndlingstanta di.

Ifølge Synnøve Solvang og Irene Tørang er det slett ikke så vanskelig å lage varme, myke julepresanger. Glem strikking. Glem streit hekling. Det heteste innen håndarbeid nå er pjoning, en enkel form for hekling. Faktisk er det så hett at pjoneoppskriftene for tida er utsolgt. Og det beste av alt er at hvem som helst kan pjone.

– Disse vottene lager du på ei helg, bedyrer Solvang.

På et par tjukke, gode votter går det tre garn, 90 kroner og noen kveldstimer (med forbehold). Er du i siget, pjoner du ei matchende lue og pulsvarmere i samme slengen. For en femtilapp kan du lage et sjal.

Stabil julehandel til tross – en undersøkelse utført av InFact i fjor, viste at to av ti nordmenn får dårlig samvittighet av forbruket i desember. Tre av ti sa at de ville være mer miljøbevisste ved neste års, altså årets, julehandel.

– Jeg drømmer om å få være helt i ro og fred på ett sted, og la jula være det den er, ikke det handelsstanden gjør den til.

Kirketjener Reidar Nedregård lukker øynene i noen sekunder og strekker armene ut langs sida.

Vi nikker andektig og ser oss rundt i det store kirkerommet. I vår søken etter juleglede på studentbudsjett, har juleånden ført oss til Korskirken.

– Finn på ting som ikke koster så mye. Invitér tante på fjelltur. Invitér noen med på kafé eller kino. Ta med en sofagris på museum.

Ragnhild Knutsen, frivillig i Korskirken, ramser opp. Hun tror folk blir glade for alle presanger de får fra noen de er glade i.

– Er det noen ensomme naboer, kan man invitere dem med i kirken på julaften, foreslår hun, og tilføyer:

– Jeg skal gi ei Pondus-bok til barnebarnet mitt, da.

Vår gavejakt nærmer seg slutten. I det vi nærmer oss Norges Statsbaners prangende bygg, sniker julepatosen og Chris Rea seg på i bakhodet. «Driving home for Christmas» overdøver julegodis, barberkrem og pjoning, og med ett åpenbarer den perfekte julegave seg:

En studentrabattert enveisbillett til Bergen. «Besøk meg neste semester. God jul!». Hvem spiser vel sukkerholdige drops i disse dager, uansett.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN