Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Frikveld for store og små


LESESAL. Flittige hovedfagsstudenter leser gjerne pensum på sengekanten. Fra venstre: Lasse (liggende), Håvard, Lea Marie og Erik (fremme). FOTO: NICOLAY NIKOLAISEN

 

KAKEMONSTRE. Dagny Valøn (nr. to fra venstre) bruker frikvelden til bursdagsfeiring med venner. FOTO: NICOLAY NIKOLAISEN

BÆBU. Adrian på to år og to dager verner godt om politibilen han har fått til bursdagen. Ingen får låne, enn så lenge. FOTO: NICOLAY NIKOLAISEN

LAID-BACK. Ikke alle tar sikte på rekordforsøk i jordbærplanting. Håkon har tatt seg en pust i bakken i kveldssola. FOTO: NICOLAY NIKOLAISEN

MATPRAT. Det var ikke bare foreldrene som tok sikte på et romantisk måltid. Håvard og Lea Marie småpludrer for seg selv i et hjørne. FOTO: NICOLAY NIKOLAISEN

LYKKE. De ansatte i Jekteviken er oppriktig glad i barna. Jeg har aldri dårlig samvittighet når jeg går fra Erik her, sier Kristin Finne. Erik tar et lykkelig farvel med mamma, pappa og lillebror Magnus på ni måneder. FOTO: NICOLAY NIKOLAISEN
SIBS BARNEHAGER
Jekteviken Barnehage ble startet i 1969.
SiB eier Jekteviken, og studentbarn har førsteprioritet.
Prisene varierer fra 600 og 2500, alt etter inntekten.
I hovedsak er barnehagene finansiert av Utdannings- og forskningsdepartementet.
SiB-barnehagene har i dag 310 barn. 56 av disse er i Jekteviken, der 13 personer er ansatt.
I tillegg til overnattingstilbudet, har Jekteviken matpakkefri måned fra midten av mai til midten av juni.

Natt til lørdag sto overnatting på pensum for småstudentene i Jekteviken barnehage. Da hadde de ivrigste vært klare for senga i mange timer.

Tekst: BÅRD OPSANGER og STINE HELGESEN

– Overnatting er like gøy som is og biler med blålys, forteller mammaen til Erik på tre og et halvt, Kristin Finne.

Med plaster, trillekoffert, nye joggesko, pysjamas og familien på slep kommer de ni fra avdelingene forberedende, grunnfag, mellomfag og hovedfag springende inn porten. Mellomfagsstudenten Erik har gledet seg lenge. Man skulle kanskje tro at Erik hadde skadet seg, siden han har plaster i pannen, men mamma kan fortelle at skaden derimot er på øyelokket, og begge er enige om at et Pippi-plaster i pannen gjør samme nytten.

JUNIORAGRONOM

Vi har vært med ni små studenter på overnatting i Jekteviken barnehage, den mest populære av SiB sine barnehager. Side om side med lesesalene på Universitetet ligger den gamle direktørvillaen, omgitt av grønne plener, frukthage, grønnsaksåker, sandkasse og nå også - en jordbærpyramide.

– Poteter skal være under jorden, jordbær skal være over jorden, forklarer den unge agronomstudenten Håvard på fire. Ni parkdresser ligger lent over den nybygde «jordbærpyramiden» og graver hull etter hull.

– Eg har plantet en, to, tre, fire, fem, seks stykker! Eg har plantet mest av alle, konstaterer han stolt og bruker de skitne fingrene som kuleramme.

Mens andre er mer opptatt av å smake på plantene, grave dem opp eller å se på bildene som følger med, har grunnfagsstudent Adrian helt glemt den nye politibilen, og går entusiastisk løs med spaden.

Dette er andre gang de ansatte i SiB-barnehagen gir studentfamilier tilbud om en frikveld, både for store og små.

– Det nærmer seg jo eksamen, noe ungene her er veldig klar over, men vi legger ingen føringer for hva foreldrene bruker tiden til altså, smiler avdelingsleder på hovedfag, Helge Strand.

LEVERPOSTEI MED KAVIAR

Etter et par skrubbsår på kneet, selvsikre spadestikk og engler i sanden, er det av med skitten, på med pysjen og frem med lekene. Inne kjører bussen i hundre over dørterskelen, og fargerike lekefly suser rundt ørene våre og nødlander i en haug forlatte puslespillbiter. På en krakk sitter Oskar (2) og gnir seg i øynene. Ennå er det ingen som er gale av hjemlengsel.

På kjøkkenet er eggene kokte og kveldsmaten kommet på bordet. To-åringen Lasse vil helst ta kvelden, men overtales til en matbit. Barføtte tær dingler fra tripptrapp-stolene og Eriks spøkelsespysjamas mottar beundrende hvin.

– Eg vil ha kaviar med leverpostei! fastslår Håvard fra bordenden.

– På samme skiva? Helge flirer, men her er det overnattingsgjestene som bestemmer.

Nils Einar blir offer for en storflom av melk uten at det ser ut til å plage ham nevneverdig. Lea Maria får byttet til seg et glass med jentefarge. Håvard spiser halve skiva og ønsker bare kaviar ved neste servering. I andre enden av bordet er eggene allerede fortært.

– COME AWAY WITH ME

Fluortablettene er svelget, og grunnfagslokalene har blitt sovesal. Med nesen såvidt over dynekanten og smattende på en blå tutt, har Håkon på to funnet roen og er kubbeklar, mens sidekamerat Lasse er mer klar for nachspiel og virrer hvileløst omkring blant kosekluter og behårede bamser. Snart er imidlertid også Lasse en hvilende bylt i et hjørne. Vi lister oss ut.

Come away with me in the nights, synger Norah Jones til de søte, små. Drømmeland er ikke langt unna Nygårdshøyden nå. Men i dét vi lukker døren hører vi fra innerst i kroken:

– Bente, eg er tørst!

KULTUR OG CANDLELIGHTS

Mens det var få tårer å se i barnehagen, er det mange blanke blikk å oppspore nede ved Lille Lungegårdsvann. Blant billedkunst og blomsterbuketter i Kunsthallen finner vi mammaen til Nils Einar, Lisbeth Nordlie Moe. Hun er på utstillingen til avgangsstudentene ved Kunstakademiet, hvor hun selv studerer.

– Jeg er kjempefornøyd med overnattingsprosjektet. Det er ofte et problem å få tak i barnevakt, synes kunststudenten.

Også Kristin, Eriks mor, er glad for tiltaket.

– Vi er heldige, siden jeg har familie i byen, men det er jo dumt å måtte spørre dem hver eneste gang vi vil gjøre noe. Dessuten gleder vi oss veldig til å sove lenge, forteller Kristin. Hun tror det er bra at Erik får øve seg på å overnatte i trygge omgivelser, og hun synes de ansatte i barnehagen er veldig flinke til å finne på små, men koselige ting for ungene.

– Her en dag drakk de kakao i hagen siden det begynte å bli vår, og en annen dag fortalte Erik at de hadde laget grønnsakssuppe og at alle fikk være med og skjære, forteller Kristin.

I kveld skal hun og samboeren Håkon ha romantisk aften, og Studvest er ikke invitert.

– Ungene er der jo hele tiden, så det er godt å være alene av og til. Men vi kommer selvfølgelig til å savne ham, tror småbarnsmammaen og historiestudenten.

På den andre siden av byen er en annen mor, Dagny Valøn, i full gang med bursdagsfeiring. Femten-tjue lystige festdeltakere fyller opp leiligheten, og sjokoladekakestykkene sklir ned på høykant.

– Adrian var litt skeptisk til opplegget, men da han hørte hvem som skulle komme, var det greit, smiler Dagny. Hun er tredjeårsstudent ved NHH og er veldig glad for at Adrian har fått plass i Jekteviken. En venninne nesten surmuler i bakgrunnen.

– Hvorfor er det ikke sånn i de andre SiB-barnehagene? Da skulle ihvertfall min unge fått vært med, sier hun.

DAGEN DERPÅ

Klokka har blitt halv sju lørdags morgen. Mens andre studenter nettopp har gått og lagt seg, er grunnfagsstudentene i Jekteviken akkurat stått opp.

– Her har det vært ei rolig natt, konstatererer en av de ansatte i barnehagen, Kjersti Andersen, etter ei natt på parketten.

I overetasjen ligger de små hovedfagsstudentene fortsatt og sover.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN