Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

SANGKLARE KORGUTTER. Erling Hammer, Gunnar Jacobsen og Cato Davidsen er oppstilt for avmarsj og konsert. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

Sølvstruper og gullgubber


 

SYVENDE FAR I HUSET. Sveinung Melkild er blant korets aller eldste, og har vært aktiv siden 1963. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

PLASSPROBLEMER. Et Flygel forsøkes innpasset på scenen før konserten. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

STUDENTEN. Joachim Krüger er en av korets fire studentmedlemmer. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

SORTI. Neste punkt på programmet er bankett og festivitas. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

VEL BLÅST. Korguttene mottar blomster og gratulasjoner etter en vel overstått jubileumskonsert. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN
STUDVEST FØLGER TEMAET:
BUDSJETT
Bergen Studentersangforening har i sytti år forent sang og sosialliv, filologer og fysikere, Bellmann og Bacchus og dram og drikkeviser.

Tekst: EIRIN EIKEFJORD

«Sjungom studentens lyckliga dag» runger gjennom rød velur, stolte koner og Logens majestetiske ballsal. Ærverdige lysekroner speiler seg i blanke isser. Glinsende lakksko under kjoler og hvitt marsjerer taktfast over parketten. 60 hvite sløyfer ender på geledd. Dirigenten slenger innstuderte armbevegelser ut i luften. Det er tid for å feire 70 år med studentersang.

AKADEMISKE ARIER

Studentersangforeningen er universitetets offisielle representasjonskor og opptrer ved de store akademiske høytider. Mannskoret har om lag 70 medlemer med den fellesnevner at de alle har akademisk utdannelse.

– Koret består av et unikt persongalleri. Det er fascinerende at alle fagmiljøer og alle generasjoner er representert med ressurspersoner fra studentmiljøet. Man finner alt fra professorer i fysikk til krigsveteraner og Samfunnet-pamper. Det er til og med en sølvgutt med, sier Joachim Krüger.

– Her er ingen sinte, gamle Frp´ere og ingen syting og klaging. Det er en raus og lykkelig gjeng som poengterer at de har det godt, sier Lars Kolbeinstveit.

STUDENTALIBIET

– Vi trekker gjennomsnittsalderen så sinnssykt ned, sier Joachim.

Krüger og Kolbeinstveit utgjør to av fire studenter og er blant de aller yngste i koret. Den aller eldste fyller 93 år.

– Poenget er at de egentlig ikke er noen gamle menn, sier Lars.

– Det er en utrolig feststemt forsamling og et inspirerende fellesskap hvor man finner et utrolig humør og en overøsende vennlighet. Generøst og ukomplisert, sier Joachim entusiastisk.

– Det er faktisk jeg og Joachim som får kjeft for å være for konservative, sier Lars.

– Jeg føler meg faktisk litt gammel der oppe av og til.

RUBIN I STUDENTERLAND

I 1935 ble det kringkastet i Bergenspressen at et akademisk mannskor skulle dannes i Bergen.

Tilslutningsappellen lød som følger: Noen særlig stemmebegavelse kreves ikke, men derimot interesse for sangen og for et studentikost samvær.

Koret representerer mye av det historiske fundamentet i Bergens studentkultur.

– Flere av karakterene i Agnar Mykles «Sangen om Den Røde Rubin» er faktisk hentet fra miljøets tidlige dager, sier Joachim.

Når Ask Burlefot står foran Nygårdsparkens smijernsport sammen med kvinnen han har brukt sitt liv på å finne, er det med tonene i seg fra korets tradisjonelle åpningssang «Sjungom studentens lyckliga dag».

EN ØVELSE I DRAM OG DRIKKEVISER

– Det skjer utrolig mye gøy i koret. Det årlige høydepunktet er 17. mai-konserten i Tinghuset. Det arrangeres også en årlig Færdst- og Fidsketur. Der er det flaggheising og fire kanonskudd til Norges Fjelde. Og utdeling av pilker i stigende orden. Og baren er med, som alltid, forteller Joachim.

Koret har øvelser hver onsdag i en stor sveitservilla i Kalfarveien. Etter øvelsene er det øl, dram og drikkeviser og endeløse tilsynginger av kvinner, vin og sang.

– Koret er en sosial institusjon. Det er folk som er så gamle at de ikke kan synge lenger som kommer på øvelsene på onsdager og er med og drikker. Det er alltid full rulle på onsdager, sier Joachim.

– Det serveres kun øl før ti. Før serverte de dram også, men folk ble så ukonsentrerte, sier Lars.

I følge Joachim er det kun to aksepterte grunner til å ikke komme på øvelse; svigermors bryllup og egen begravelse.

RIDDERE AV STEMMEGAFFELEN

En pingvinprosesjon lyser opp Bergens regntunge høstmørke. Koret marsjerer i samlet tropp til fest og bankett. Hovedingrediensene er øl og dram. Eller dobbeltsakramentet, som det kalles.

På kveldens program står den tradisjonstro overrekkelsen av ordensutmerkelsene Storkors og Kommandør. Ritualets hemmelige reglement er nedtegnet i Den Røde Bog, som voktes under ildsikker forvaring av Stormesteren Per Høy.

– Ordenspromosjonen foregår når det utnevnes nye ordensbrødre. Disse tilhviskes ordenens største hemmeligheter. Det er korets måte å sette pris på den innsats folk gjør for foreningen, forklarer Joachim.

En enorm stemmegaffel utgjør Riddersverdet. Den plasseres høytidelig på skuldrene til den adlede til ordene ”syng stemt, syng nystemt”. Og så synges selvsagt Bergenssangen.

– Tradisjonene er en god blanding av ironi og alvor. Det betyr ikke noe i praksis hvem som er riddere og kommandører. Det er inkluderende at ting er gjenkjennelig, sier Lars.

– Vi kan jo le litt av det. Det er vittige sosiale motorer og vennskapelig spøk mer enn en rangordning, sier Joachim.

TRE GENERASJONER KRÜGER

Koret er resultat av en god del innavl, og flere av medlemmene har sine fedre med. Også Joachims forfedre er tungt representert i Studentersangforeningen. Hele tre generasjoner Krüger har sunget Bellmann-viser og oder til Bacchus og Kvinnen.

– Min fars rykte sier at hans største sangerdåd ble begått da han kjøpte inn en månedslønn i brennevin til foreningens bar dagen før Vinmonopolet gikk til streik i flere måneder. Baren på korets øvinger har aldri vært bedre besøkt.

Joachim minnes det å sovne i en eim av tobakk og akevitt i et sofahjørne hinsides leggetider, mens mannskoret drikker dobbeltsakramenter til tidlige morgentimer. Og Sveinung Melkild som med sedvanlig gratie og bukkeskjegg ifører seg saueskinnsfrakk og smiler lurt: «Eg har fårekler på, men eg e´kje nokken ulv for det.»

GULLGUBBE

Sveinung Melkild er blant korets aller eldste. Han har vært aktiv siden 1963 og har fått utmerkelsen Gull og stjerne, hvilket betyr at han har vært med på over 1500 tilstelninger i korets regi.

Melkild har en akademisk fortid som realist, lang fartstid i skoleverket og konstruerte Norges første elektromagnetiske seismograf under sitt arbeid ved Universietets jordskjelvstasjon.

Han er også medlem i undergruppen Gullgubbene, og er adlet til ridder i koret.

– Det var fordi jeg har gjort litt for å få sangerne til å forstå hva de synger og finne ut hva sangene egentlig betyr ved å samle og skrive ned forklaringene til Bellmann-sanger og gamle folkeviser.

I tillegg er han blant dem som har fått utnevnelsen Spøkefuglen.

– Jeg møtte frem på en konsert vi skulle ha en måned før tiden. Det er jo viktig å være ute i god tid.

I KRIG OG FRED

Melkild var Milorgmedlem og motstandsmann under krigen.

– Koret fungerte også under krigen, til dels i største hemmelighet, forteller han.

Ved en anledning var det meningen at Studentersangforeningen skulle synge i et Nordraak-program som Musikselskabet «Harmonien» hadde satt opp. Dagen før konserten fikk koret vite at konserten skulle kringkastes via NS’ tyske kringkaster. Koret nektet å synge for nazistene.

– Dette betraktet NS-ledelsen som så overordentlig alvorlig at de mente at hele styret burde skytes fordi koret ikke stilte opp. Heldigvis endte det med at hele saken gikk over av seg selv.

INGEN HENGEHODER

– Ved neste jubileum kommer vel alle rullende i rullestol. Vi vil gjerne ha med flere av de unge. Alle kan jo ikke gå i graven samtidig. Men vi er ikke noe hengehodekor, selv om vi av og til kan se litt trøtte ut i trynet.

Melkild vektlegger at det sosiale aspektet står svært sentralt.

– Koret bestemmer på mange måter veldig mye av ens liv. Det er øvinger hver onsdag, og dit skal man. I tillegg er det konserter, utenlandsturer og oppdrag. Vi møtes, har det sosialt og gleder oss over musikken sammen. Slik får man mange nære venner i koret. Jeg kommer ofte hjem som et nytt menneske med overskudd til å jobbe videre.

Studentersangforeningen har deltatt på flere konkurranser og turnéer. En gang ble det plukket ut til å synge for Dronning Juliane av Nederland på hennes sommerresidens.

– Dronningen ventet seg tydeligvis en noe yngre studentersangforening. Hun kommenterte tørt at man tilsynelatende studerer lenge i Norge.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN