Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Reportasje.

Kokkeslaberas


LÆREMESTER. Fredrik Herud Sørensen røper kokkekunster over en lav kam. Her: kamskjellkunsten. FOTO: BRYNJAR VIK

 

GODE RÅD ER DYRE. Men forhåpentligvis betaler det seg i heder og ros på hjemmebane. FOTO: BRYNJAR VIK

GJENGANGER. Ole Omland har vært på flere matkurs. - Kona synes det er fint at jeg kan lage mat, sier han. FOTO: BRYNJAR VIK

ORD TIL ETTERTANKE?. «Det er ingenting jeg kan ergre meg mer over enn å se god mat ille tillaget», sa Ludvig Holberg. FOTO: BRYNJAR VIK

BON APPETIT. «God mat er som god sex. Jo mer du får, jo mer får du lyst på». Gail Grene. FOTO: BRYNJAR VIK
SØTT SALT
- Matselskap stiftet i 2004.
- Restaurant, catering og butikk.
- Adresse: Skostredet 14.
- Arrangerer ulike matkurs til prisen av 1195 kroner.

Se, smake og høre, men ikke røre, er den eneste regelen når du skal være «nesten kokk» for en dag.

Tekst: GURO JOHANSEN

Hvis du noen gang har tuslet forbi designbutikker og kaféer i Skostrædet på kveldstid, har du kanskje stanset litt opp ved et stort vindu dekket med damp. Hva er dette for noe? Hva gjør de menneskene som skimtes bak den doggete ruten? Studvest tok turen inn i det bittelille lokalet kalt Søtt + Salt.

Fire eldre mennesker står spredd på gulvet, med ryggen mot det store vinduet som vender ut mot gaten. At det er eldre mennesker er kanskje ikke så overraskende, studenter har vel ikke råd til dette--

Jeg har ikke før tenkt tanken, så kommer det to unge kvinner inn døren. De smiler og snakker lavt sammen på fransk. Nå begynner alle å hilse på hverandre. En ung mann i kokkeklær kommer frem fra et lite rom, hilser og tar jakkene våre; Fredrik Herud Sørensen, kveldens kokk.

– Nå venter vi bare på to til, sier han, og et par minutter senere åpner døren seg, og inn kommer to jenter. Studenter.

– Ja, da er det bare å ta plass.

Kokken stiller seg bak kjøkkenbenken. På den andre siden setter gjestene seg. Ti mennesker tett i tett. Den sølvgrå kjøkkenbenken fungerer som arbeidsplass på den ene siden og restaurantbord på den andre. Bordet er dekket til en bedre middag, med bestikk i flere størrelser, og tre forskjellige vinglass. Ved hver tallerken ligger det en meny.

Fredrik Herud ', 'forslag_2');">Herud Sørensen og Frode Alræk har siden 1998 kokkelert både i innland og utland. Da de to kokkene traff hverandre i Oslo, fant de ut at de begge lengtet hjem til Bergen. Med en visjon om å få Bergen til å smake bedre, dro de to over fjellet, og startet matbedriften Søtt + Salt; restaurant, catering og butikk i ett. I tillegg arrangerer de ulike matkurs, med undertittelen «nesten kokk for en dag». Og det er altså her vi befinner oss nå.

Stekt kamskjell med Cantaloupe-melon. Posjert skrei i syrlig buljong. Kylling ballontine. Valrhona sjokolade. Von Buhl Riesling 2007. Torres Nerlola 2005. Terres de Truffes, Terraventoux 2005. Mas Amiel. Vi skal lage «mat for venner».

– Før når det var sånn at man selv måtte fikse nok venner for at kurset skulle bli fullt, da var det ikke så himla lett, sier en eldre dame på svensk.

De andre gjestene ler, mens kokken samtykker.

– Nei, det skjønner jeg. Kursene blir fortere fulle nå, sier han.

Fredrik putter fersk estragon og smør under skinnet på store kyllingstykker, før han ruller de inn i plastfolie.

– Vi skal lage kylling på en litt annerledes måte, forklarer han.

– Den skal kokes, eller rettere sagt trekke en time i varmt vann. Pass på så folien sitter godt. Så til forretten!

Han har jukset litt, og forberedt noe på forhånd, men det meste krydres, kokes, stekes og tilberedes foran øynene til de fremmøtte. I begynnelsen er det ganske stille i det lille rommet, men parallelt med at dampen stiger og luktene begynner å blande seg, blir stemmene høyere og spørsmålene flere.

– Kona synes det er fint at jeg kan lage litt mat. Jeg har allerede vært på flere matkurs, sier Ole Omland. Han noterer flittig på menyen.

– Jeg ble invitert, sier Ingrid Reitan, den ene studenten, og smiler lurt til venninnen Silje Fjelberg Opsvik, som svarer:

– Av meg. Jeg fikk det i julegave av kjæresten min. Han skulle egentlig være med, men så måtte han reise til utlandet. Så da inviterte jeg Ingrid, forteller hun.

De to venninnene skåler, mens de to andre kvinnene snakker lavt på fransk.

– Hva er den lukten? spør den ene, og får til svar: melon og anis.

Fredrik tar frem bringebær og kamskjell, og en stund senere erklærer han første rett for servert:

– Kamskjell med melonsaus og bringebær, tysk hvitvin, med meget fin syre.

Ute har det begynt å snø. Nysgjerrige forbipasserende kaster lange blikk inn. Men den doggete ruta stenger mer og mer for innsyn. Kokken rydder diskre mens gjestene spiser.

– Det er en hurtig oppvaskmaskin du har der, sier den svenske damen, Anita Aase, imponert.

Fredrik nikker fornøyd, mens han tar fram grønnsaker, fisk og mer vin. Gjestene ler når han sier at grønnsakene skal kokes i litt vin. I menyen står det én liter. De franske damene himler med øynene når de ser hvor mye smør kokken bruker i sausen, men litt senere sitter alle og strever med å få i seg mest mulig saus med gaffel.

– Kan jeg få en skje, Fredrik? Den sausen var bare god, sier Rolf Aase, til latter fra kona.

I løpet av kvelden er konversasjonen innom mange naturlige topos: sopp og hemmelige soppsteder, vin og hvordan finne fram i jungelen på Vinmonopolet, vann og hvorfor Fredrik bruker Vossevann, menyer og hvor mye man klarer å spise, forskjellen på sjokolade og gourmetsjokolade. Vi har funnet ut at hemmelige soppsteder består år etter år, at man alltid bør ha menyen klar når man spør om råd på polet, at kokken bruker vossevann fordi det er trendy, at man kan klare å spise seksten retter og at gourmetsjokolade skal smelte på tungen.

– Vi hadde et nytt kurs kalt konfekt og kaffe her om dagen. Da var det bare halvfullt. Det tar ofte litt tid før folk melder seg på nye, ukjente kurs, sier Fredrik.

Han kan fortelle at de mest populære kursene er de med sesongens råvarer, som for eksempel kurset med fisk og skalldyr. Ellers er tapaskursene alltid en klassiker. Omland spør om ikke de har et sauskurs og Fredrik kan fortelle at de har tenkt på både det og andre tema.

– Men han der Jamie må jo ha hjulpet veldig da? Til at dette her er så poppis? spør fru Aase.

Og kokken kan bare bekrefte at Jamie Oliver og andre tv-kokker sannsynligvis har gjort kokkekunsten mer attraktiv. Kursene er i alle fall veldig populære, både for enkeltpersoner, ektepar, venner, bedrifter og andre kokker.

– Men trenger dere ikke mer plass? spør herr Aase, og gir et nikk til det 48 kvadratmeter store rommet.

Fredrik smiler lurt og forteller at de er i ferd med å utvide med 100 kvadrat. Og da kan det hende det kommer kurs der folk får lov til å være med å lage maten også.

Etter en vidunderlig hovedrett med en forbausende saftig kylling, og en saus som toppet sausen som måtte spises med skje, er det tid for desserten: Sjokoladetrøffelterte.

– Dette er en ekstremt enkel kake å lage. Det vanskelige er bunnen. Den må smøres veldig godt. Av og til går det, av og til ikke.

– Ja, det er vel det jeg får si til gjestene da: nei, i dag gikk det dessverre ikke, kommenterer fru Aase, og ler klingende.

Hun kan fortelle at grunnen til at hun og mannen har meldt seg på kurset er at de har så mange venner som er så flinke til å servere god mat. Nå vil de gjengjelde det.

– Bakgrunnen min er jo at jeg ikke kan dette med mat. Og så fant jeg ut at...

– Jeg fant ut at, avbryter kona, og erklærer:

– Ja, at det var på tide at vi går inn i gourmetverden.

Herr Aase prøver å få alle til å skåle for kokken.

– Skååål! Skål for kokken! roper han.

Med hevet glass og rødvinskinn skåler vi for kokken, og for oss selv. Vi har tross alt vært «nesten kokk» for en dag.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN