Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

BEDRE ENN SITT RYKTE. - Det er veldig mange hyggelige mennesker og et godt sosialt miljø her, sier Isabelle. Både hun og Paolo foretrekker livet blandt høyblokkene på Fantoft fremfor å være sentrumsbeboere. FOTO: GUNNAR SØRÅS

5075 Fantoft


 

INTERNASJONALT. Ruslan Valiyev, Rajmoni Singha, Isabelle Angel Balofo og Paolo Angelelli trives på Fantoft, og skryter av det sosiale miljøet. FOTO: GUNNAR SØRÅS
Studenter som ikke bor på Fantoft mener stedet er usentralt og lite attraktivt. De som faktisk bor der har en annen oppfatning.

Tekst: SILJE MARTINSEN

– Nordmenn synes det er stygt her på Fantoft. Jeg tror det kan være fordi de ikke liker å bo så tett. Nordmenn er ofte litt skye, sier italienske Paolo Angelelli.

22-åringen selv trives derimot godt i studentbyen.

– Det er bra å bo sammen med andre utvekslingsstudenter som man kan snakke engelsk med, og det er billig. Det er også en fordel at det er eget treningssenter, matbutikk, nærme venner og gode bussforbindelser inn til sentrum.

Det er tidlig søndag ettermiddag. Vi har tatt turen ut til Fantoft for å se hvordan livet i den utskjelte Høyblokka egentlig er. Et fåtall av innbyggerne i studentbyen har startet dagen. Plassen foran blokka er nærmest folketom. I oppgangen blir man møtt av den velkjente lukten som ofte oppstår i blokker, nærmere bestemt lukten av utallige middagstilberedelser og uregelmessig trappevask. Etter en klaustrofobisk heistur blir vi varmt tatt imot av Rajmoni Singha. Han er en av mange utvekslingsstudenter som bor her ute. Selv om det ikke er en regel, velger de fleste utenlandske studentene å flytte til Fantoft.

EKSOTISK KJØKKEN

– Vær så vennlig og sett dere ned, sier Rajmoni, eller bare Raz som han kaller seg, vennlig. Man forstår raskt at han er en slags farsskikkelse for resten av hybelboerne. Han passer på at alt er slik det skal være, og at alle kollektivboerne har det bra. Tevannet koker og Raz serverer glovarm solbærte mens de andre beboerne kommer tuslende inn. Snart går samtalen, på mer eller mindre flytende engelsk, livlig mellom de fire som har møtt opp på kjøkkenet. Selv om kjøkkenet ser litt slitt ut, er det både ryddig og hyggelig. Den ene kjøkkenveggen er pyntet med bilder fra fjerne og nære himmelstrøk.

– Vi er åtte som deler kjøkken og alle kommer fra forskjellige land, forteller Raz. På den måten blir det lettere å ta kontakt med studenter som har en annen kultur, og man blir ikke fristet til å snakke sitt eget morsmål.

Det er ikke bare bildene på veggen som avslører at dette er et fargerikt bokollektiv. På kjøkkenbenken står en svært respektabel samling av krydder. Utvalget i dette kollektivet er mildt sagt større enn hos den gjennomsnittlige student.

– Jeg liker å kalle Fantoft «senteret for læring», fortsetter en svært entusiastisk Raz.

– Her kan man lære mye om mange forskjellige kulturer, ikke bare den norske.

NYINNFLYTTET ITALIENER

Paolo viser vei nedover den lange korridoren med dører på begge sider. Hybelen består av et lite bad, og et rom som fungerer både som stue og soverom. Rommet er sparsommelig innredet. Her er lite unødvendig krimskrams. Noen bøker står i hylla, en bærbar PC ligger på pulten, TVen viser svart-hvittbilder fra VM i sykling og en pappkasse står midt på gulvet.

– Jeg flyttet inn i august, så jeg har ikke hatt tid til å pakke ut av alle kassene, sier Paolo og smiler unnskyldende. Italieneren skal studere et semester i Bergen.

– Foruten britiske universiteter er Universitetet i Bergen en av få skoler som tilbyr engelskspråklig undervisning innenfor mitt fag. Det var nok mest derfor jeg valgte Bergen, forklarer Paolo som studerer for å bli dataingeniør.

– Det eneste negative med Bergen er regnet. Det regner virkelig mye her! sier 24-åringen. Men utenom byens værproblem er han fornøyd.

DIPLOMATISK UTVEKSLINGSSTUDENT


SYKKELENTUSIAST – Jeg liker Thor, forteller Paolo. Sykling er bra, selv på svart-hvitt-TV. FOTO: GUNNAR SØRÅS

Rett over gangen for Paolo bor Isabelle Angel Balofo (22). Den spanske psykologistudenten valgte å ta et utvekslingsår i Bergen for å bli bedre kjent med en annen kultur. På spørsmål om hva hun mener om Norge og nordmenn svarer hun diplomatisk:

– Norge er vakkert, men merkelig! Jeg synes nordmenn er hyggelige, men de kan være litt lite utadvente. Det er ihvertfall stor forskjell på spanjoler og nordmenn.

Det sosiale livet på Fantoft er hun derimot svært fornøyd med.

– Det er veldig mange hyggelige mennesker og et godt sosialt miljø. Da jeg først kom hit hadde jeg ikke lyst til å bo så langt utenfor sentrum, men etter bare to dager forandret jeg mening. Nå foretrekker jeg å bo her ute.

IKKE HELT SOM HJEMME


GREIT NOK. Det norske hybellivet er ikke så verst, mener Isabelle. FOTO: GUNNAR SØRÅS

Rommene i kollektivet er nærmest identiske, men det er lett å se at denne hybelen er innredet av ei jente. Her er det lilla sengetøy, stearinlys på bordet og bilder av venner og familie i Spania i hyllene. På senga ligger et kosedyr og på nattbordet et tykt fotoalbum. Men selv om hun har prøvd å gjøre hybelen mer hjemmekoselig, er ikke standarden her på Fantoft helt den samme som hun er vant med hjemme i Spania.

Isabelle bor i niende etasje, men utsikten er ikke av den grunn akkurat noe å skryte av. En grå fjellvegg er synet hun våkner opp til hver morgen. Da er Paolo over gangen heldigere. Han kan skue ut over Fantofts grønne enger og skogkledde åssider. Men det er ikke mangelen på utsikt Isabelle er mest misfornøyd med.

– Jeg er ikke spesielt fornøyd med badet, forteller hun og åpner døra til det lille rommet. Her er det akkurat plass til dusj, vask og toalett, men heller ikke så mye mer. Ifølge Isabelle er det ikke bare plassmangel som er et problem.

– Når man har tatt en dusj er alt vått, og så må man begynne å tørke hele badet, forklarer hun, og himler oppgitt med øynene.

ENESTE NORDMANN

Tidligere Studvest-journalist Fredrik Hultman Bjørgo er den eneste nordmannen i kollektivet. Han har bodd på Fantoft i to år, og mener det er en rekke fordeler med stedet.

– Engelsken blir kanskje verre, men jeg blir ihvertfall vant til å snakke på et annet språk. Man får også et annet perspektiv på konflikter man ellers bare hører om i media. Dessuten er det morsomt å være ambassadør for Norge.

Grunnen til at Fantoft har et dårlig rykte blant norske studenter mener han delvis er på grunn av stedets utseende og beliggenhet. Men han tror også at utenforstående ser på studentbyen som et litt lukket samfunn.

– Jeg tror UiBs utvekslingspolitikk er feilslått. Utvekslingsstudentene blir ofte ikke kjent med nordmenn. Når man både studerer og bor sammen med andre utvekslingsstudenter kan det være vanskelig å bli kjent med den norske kulturen. Dersom SiB hadde vært bevisste på at bokollektivet skulle bestå av halvparten nordmenn og halvparten utvekslingsstudenter ville man fått en større grad av integrasjon.

EN MANN UTEN ALDER

Ute på gangen står Raz sammen med russiske Ruslan Valiyev. 21-åringen er i gang med det andre året med Informasjonsvitenskap. Han har bodd i Norge i flere år, og da han bodde i Russland hadde han fem år med svenskundervisning. Resultatet er nærmest perfekt norsk, med en anelse Stavangerdialekt. Raz derimot, har et stykke igjen, men innsatsen er det ingenting i veien med.

– Jeg har begynt å lære norsk, og jeg synes egentlig ikke det er så vanskelig.

Raz skrev masteroppgave i sosialantropologi om et minoritetsamfunn i hjemlandet Bangladesh. Han tilhører selv en annen minoritetgruppe, og skillet mellom den norske og hans egen kultur er stor.

– Ifølge mine papirer er jeg 28 år, men jeg tror bestemt at jeg har passert 30. Jeg vokste opp i et primitivt samfunnet hvor man ikke var så opptatt av dette med år og alder. Da jeg gikk på skolen skrev bare læreren ned en alder han syntes var passende for elvene, forteller Raz.

– Fantoft er et bevis på at mennesket kan venne seg til hva som helst, og at omgivelsene ikke er så viktig når man er sammen med hyggelige folk, konkluderer Fredrik.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN