Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Reportasje.

Film får fjols til fjells


 

TIDLØST ANTRUKKET. I 35 år har Geir Goffeng vandret i den norske fjellheimen sammen med kameratene fra studietiden i Bergen, og sverger fortsatt til vadmelsnikkers. FOTO: ÅSE HOLTE

Jon Gandal: Skal på Fannaråken og lese høyt fra «Barske Glæder». — Det var ikke mitt forslag. FOTO: ÅSE HOLTE

HER ER VI: Marthe Amundsen og Christian Gjengedal myser på kartet til guide Sindre Halse. FOTO: ÅSE HOLTE

TURTAGRØ: 800 campere en fantastisk høsthelg. FOTO: ÅSE HOLTE

KVIKKLUNSJGUTTEN: Fredrik Skeie deler ut til alle som ser på sjokoladen som obligatorisk turmat. FOTO: ÅSE HOLTE

HÅVARD VAAJE: Venter på at morgenkaffen skal være klar før han kryper ut av soveposen. Snart fem grader celsius. FOTO: ÅSE HOLTE
FJELLFILMFESTIVALEN
Arrangert første gang i 2003.
Avholdes om høsten, arrangeres av magasinet Fri Flyt og Den Norske Turistforening(DNT).
Lagt til Turtagrø, ti mil inn i landet fra Sogndal.
Skal fremme fjellfilm og fjellkultur positivt.

Filmen i Fjellfilmfestivalen skal lure folk til fjells. Når folk først er der, er den ikke så viktig likevel.

Tekst: LIV KARI BIRKELUND

Knust fjell knaser sprøtt og kaldt under fjellskoa, solen varmer i ryggen, samtidig som luften er det friskeste du har kjent på lenge. Mosen er så myk at du kan snike deg inn på en lys våken gaupe. De høye fjelltoppene med snø i trollaktig tåke, den lyseblå himmelen som går mot hvitt når den treffer de hinsides mektige fjellrandene. Opplevelsen av alt dette på én gang er så overveldende og så nasjonalromantisk for en liten fjellturist, at en blir kvalm.

Teltene ligger som en eksplodert regnbue over Turtagrø, et lite sted mellom Sogndal og Jotunheimen. Det er Fjellfilmfestival og vi hører snakk om over 800 deltagere. Når kveldene kommer vises filmer, og det holdes foredrag om fjell og fjellfolks minner. Formiddagene går med til gåturer og naturopplevelser.

Det er tidlig lørdagsmorgen og lyst, selv om ikke solen har nådd opp hit ennå. Idet de varme strålende sniker seg mellom fjelltoppene, titter det også frem hoder mellom rimdekte teltduker.

Selv om antallet påmeldte til festivalen er høyere enn noen gang før, er det også en god del av dem som bare har satt opp teltet sitt på Turtagrø i visshet om å treffe på kjente fjellfolk. Ikke alle foredragene har fullsatte benker i det malplasserte sirkusteltet heller, det kan faktisk virke som om filmen i Fjellfilmfestivalen er satt i regi for å lokke flere folk opp på fjellet.

Jon Gangdal holder et foredrag under festivalen om gamle klatrehelter og de tilhørende anekdotene. Sirkusteltet er bortimot fullsatt av blå og røde dunjakker. Gangdal har selv vært i bratte fjellvegger og på høye topper, inkludert verdens høyeste. Han tror filmene som vises under festivalen kan være gode inspirasjonskilder for den gjengse turgåer.

Under foredraget møter vi Håvard Vaaje, en ingeniørstudent fra Trondheim. Han har reist alene på festivalen, men er sikker på at han treffer andre friluftsfolk han kjenner.

– Det er bare å komme på morgenkaffe. Hva med klokken sju? Teltet ligger cirka 20 meter fra sjørøverflagget. Det er et grønt tunneltelt med en hvit bardun, sier han.

Lørdag morgen kommer veldig tidlig, mobilen med vekkerklokken har rotet seg langt ned i soveposen. Frostrøyk er kanskje en klisjé, men like fremt et faktum.

Innen de 20 meterne rundt sjørøverflagget er det omtrent åtte grønne tunneltelt. Vi hører susingen av en primus og våger oss til å spørre lavt:

– Håvard?

– Ja, bare kom inn!

Han er fremdeles i soveposen, men har nykokt kaffe og risengrynsgrøt putrende på primusen. Propanen tåler 15 minusgrader og han har sikret seg med tørrmelk til grauten. Hvilket ikke er å anbefale for den som ikke drikker kaffen svart. Kaffe med tørrmelk smaker ikke melk og ikke kaffe. Det smaker varmt vann og lukter babygrøt.

Selv om den allmenne turgåer ikke er på nivå med det som vises av ekstremsport under festivalen av klatring, sykling og skikjøring, tror Jon Gangdal det er bra å få vist at det er mulig. Selv har han opplevd både kulde og bortimot håpløse situasjoner mange ganger, men likevel ikke noe han ikke ville ha gjort.

– Når livet går litt opp og litt ned, ikke bare flatt fremover, blir selve livslinjen litt lengre. En må tørre å utsette seg selv for litt kulde og kjenne hvordan det er å være virkelig sulten, sier Jon Gangdal.

– Å greie å trives, å finne det positive, er viktig. Med tre centimeter rim på innsiden av teltet og likevel tenke: Ja, det er egentlig veldig greit, dette her.

Dessuten kan alle bestige Mount Everest, mener Gangdal. Ifølge ham handler det bare om prioriteringer; vilje er ikke tvang, det er en lyst til å gjøre noe.

Han synes det er helt fantastisk at så mange folk har tatt turen opp hit, med filmen som lokkemiddel.

– Folk har ikke tro på bare naturen. Jeg har gått turer rundt i området i 30 år og har aldri sett så mange telt her før.

Klokken ni lørdag morgen begynner de guidede turene til toppene rundt Turtagrø, to av gruppene skal gå på breer. De ligger litt lengre unna enn de bare fjelltoppene, og bussen må krenge seg oppover i smale svinger enda noen høydemeter, opp i den tette tåken. Flertallet av guidene under festivalen kommer fra Den norske turistforening (DNT) Bergen. For turen til Bøverbreen er alle medlemmer der. Fremme på Krossabu er det siste finish før start.

– Alle som skal på do, bør gjøre det nå. Det er dårlig med slikt her ute.

– Det er vel friluftsfasiliteter? spør en i følget muntert.

Joda, det er det. Deretter følger navneopprop og klar beskjed om at dersom noen skulle kjenne påbegynte gnagsår er det bare å gi beskjed, så de kan teipes før det blir for ille. Stegjerna til brevandringen er omhyggelig lagt øverst for å ikke ødelegge andre ting i sekken, isøksen er festet godt utenpå ryggsekken. Tåken blir spist opp av de varme solstrålene etter hvert som følget setter av gårde mot breen, og etter en liten halvtime er det teknisk stopp. Det er visstnok ingen grunn til å gå seg blaut.

Den siste lille kammen som gjemmer Bøverbreen er besteget, og en dame i følget utbryter:

– Å, så vakkert! Det er helt vilt.

Gruppen setter seg ned og spiser litt, tar av eller på et lag ull, mens de tre guidene i lysegrønne jakker gjør klart utstyret; Helge Larsen måler tauet til to og en halv armspennslange taulengder mellom hver løkke, hvor brevandrerne skal festes og gå med passe avstand fra hverandre. Sunniva Vatle fester karabinkroker i hopetall rundt livet, de synger en lystig karabinkroksang. Sindre Halse er til daglig psykologistudent ved Universitet i Bergen, men for denne dagen brefører. Han forteller at det er jubileum for DNT i år, det er 50 år siden første gangen de arrangerte bretur.

Gangdal fortalte om den første regelen i fjellklatringens barndom på 30-tallet under sitt foredrag, «Førstemann faller aldrig».

– Da var det et tau rundt livet og vadmelsbukser som gjaldt. Under krigen var det eneste tauet man fikk tak i papirtau, foreleste han.

Nå nærmer tilstanden for enkelte seg et utstyrshysteri. Det er merkevarebygging og annonsering og utdeling av forskjellig ting på festivalen, men uten reklamen hadde festivalen meget mulig vært umulig.

Kjenn på fjellet, bad naken og gå i ett med tåken. Vi glemte visst helt filmen.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN