Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Den aller største dagen


Et kyss, et utdrikningslag, en kjoleprøve, en bryllupsfotografering, et frieri, et ja.

Tekst: ØYVIND LEFDAL EIDSVIK og INGRID HANDELAND

– You may now kiss the bride, hvisker pastoren akkurat så høyt at hele salen hører det. Forsamlingen fniser. Brudeparet også. De kommer seg raskt over beskjedenheten.

Salen klapper og hoier. Pastor Morten Askeland avrunder sin del av bryllupet.

– Herre, vi takker deg.

Brudeparet snur seg, klare til å gå ut av lokalene til Kristent Fellesskap. Til funky trompetelektronika går de hånd i hånd nedover den røde løperen. De jubler som et vinnerpar.

STRYKEPRØVEN

Men først: La oss gå en uke tilbake i tid. Utenfor Godt Brød står den vordende bruden Anette Sofie Bjelke.

– Dette er virkelig første gang på lenge jeg har vært flau, sier hun. På lørdag skal hun bli Anette Sofie Bernsen, gift med Torkell. Men før den tid har forloveren gitt Anette Sofie oppgaver til å bli pinlig berørt av. Med skiltet «under opplæring» på brystet skal hun stryke klesplagg for forbipasserende.

– Hun er så lite huslig av seg, og mangler erfaring med stryking av klær, forklarer forloveren, Anne Marie Møller.


UTDRIKNINGSSTRYKING. Heldige Pål Kuttner får jakken varmebehandlet. FOTO: ANNIKEN C. MOHR

Selv sitter Anne Marie og resten av utdrikningslaget godt beskyttet bak kaféens store vinduer og kan le godt. Etter flere desperate forsøk på å få kontakt med en som vil kle av seg i det sure været, får vordende fru Bernsen napp.

– Flaks at du kom hit i dag, da! Men står det noe her om hvordan jakken din skal strykes, spør hun sin forbipasserende heldiggris, letende etter vaskelappen.

HIP UTGANG

– Det er mye hardt arbeid å stelle i stand et bryllup, sier Torkell Bernsen. Han og Anette Sofie har store planer for begivenheten.

– Planen er å forandre konseptet litt. Vi har mange kreative venner som stiller opp, sier Torkell. Brudeparet har ikke hørt noen av innslagene i seremonien, men stoler på at det skal bli bra. Ikke engang musikken til inngang og utgang har de hørt.

– Bare grunntonene og rytmen. Jeg er litt hip-hop selv. Det hørtes bra ut.

Litt gjennomsnittlige er Torkell (31) og Annette Sofie (29) likevel. De er i typisk giftealder.

Felles for dem som kommer til brudekjolebutikkene er at de har blitt eldre i løpet av de siste førti år. Langt eldre. Mens den typiske brud i 1961 var mellom 20 og 24 år, er det nå hennes storesøster på nesten 30 som gifter seg. Også for mennene er gjennomsnittsalderen steget med fem år for de som gifter seg for første gang.

BARE ÉN RING

På femti år har antall bryllup i Norge sunket kraftig. Mens nær 28.000 giftet seg i 1950, var tallet for to år siden noen tusen mindre. Da har folketallet steget med over en million mennesker på samme tid. Så var kanskje å ha papir på å kunne bo sammen viktigere i 1950 enn nå.

Etter en skikkelig dårlig periode for landets brudekjolebutikker på begynnelsen av 1990-tallet, har antallet siden vært noenlunde jevnt stigende.

Selv bodde ikke Anette Sofie og Torkell sammen før vielsen.

– Frieriet var godt planlagt. Jeg hadde kjøpt en ring, jeg hadde ikke penger til mer enn ring til henne, og bar rundt på den i dagesvis, forteller Torkell.

– Etter at jeg kom fra jobb, ba Torkell meg komme på besøk. Jeg kunne se at han hadde tent stearinlys i vinduet, og hadde en mistanke om at noe var på ferde. Da jeg kom inn så jeg at han hadde pyntet seg, og mistanken ble så sterk at jeg ble litt nervøs, forteller Anette Sofie.

– Jeg fridde da vi hadde kommet inn på rommet, sier Torkell.

– Jeg ropte «ja!», og så ble vi litt sentimentale og utrolig glade. Deretter feiret vi med middag og en tur ut, sier Anette Sofie.

SKJØNNHETEN OG DVERGEN

Utenfor den kristne forsamlingens hus på Møllendal venter brudgommens bror på at brudeparet skal komme ut på trappen. Han har fått den ærefulle oppgaven å kjøre paret videre.

– For meg var det knyttet litt spenning til å ha det her i Kristent Fellesskap, sier Martin Bernsen.

– Jeg visste ikke hvordan det ville være i forhold til statskirken. Det var litt annerledes, vi kunne le i kirken, sier Martin, øyensynlig overrasket.

– Et veldig spesielt og fint bryllup, supplerer Lasse Michelsen, brudgommens kompis.

– Og den funky utgangsmusikken, den var jo genial, sier Martin.

– Essensen i bryllupet ligger i den, sier Lasse.

Etter mange klemmer, gratulasjoner og høylytte gledesutbrudd fra bruden, har vinnerparet omsider kommet ut døra. Såpebobler virvler i vinden. Blitzlampene gir gjenskinn i kjolen.

– Kan vi få et sussebilde, roper noen i mengden.

– Dette er virkelig underholdningsbryllup nummer 1, sier Lasse. Han arbeider på samme plass som Torkell og har hjulpet til med både grafisk utforming og interaktive show til bryllupet. De skal feire på Verftet med konserter utover kvelden. Merk flertallsformen.

Bror Martins bryllupskabriolet står klar, og Anette Sofie klatrer opp på bilkarmen, klar for nok en fotoseanse. Og oppdager høylydt at hun da jammen blir høyere enn sin mann.

– Jeg har fått meg en dverg, roper hun.

KJOLEN FRA 1930

– Jammen er livet herlig!

Anette Sofie stråler. Som siste del av utdrikningslaget har hun endt opp på Scenario, butikken der designeren Marit Kornberg har sydd kjolen hennes.

– Tenk at jeg har så fantastiske venner som gjør dette for meg! Jeg begynner å skjønne at et bryllup er mer enn en slags bursdagsfeiring. Det er virkelig noe stort. Jeg har ikke fattet hvor stort det er tidligere.

Anette Sofie er i fyr og flamme, og poserer villig for fotografen i sin nye kjole. Idéen til kjolen kom fra sykehjemmet Anette Sofie jobbet på for noen år siden. På soverommet til en 90 år gammel dame hang et brudebilde fra 30-tallet. Kjolen var fantastisk.

Siden traff hun tilfeldigvis designeren Marit. De kom i snakk på en butikk, bryllupsplanene ble diskutert, og Marit ble spurt om hun kunne tenke seg å lage bryllupskjolen. Siden har de samarbeidet om utseende og stoffvalg.

– Modig gjort, sier Marit Kornberg selv.

– Hun visste jo ikke om jeg var flink eller ei.

SIRKELENS SLUTT

Tilbake til Kristent Fellesskap, en rolig lørdag ettermiddag i Bergen. Klokken har så vidt passert 14. Gjestene sitter stivpyntede i forsamlingshuset. De fleste smiler. Noen gråter. På podiet står verdens lykkeligeste par, to forlovere og en pastor.

– Vil du, Torkell, ha Anette Sofie som hos deg står?

– Ja.

Pastor Morten Askeland dulter kameratslig i brudgommen og smiler.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN