Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Sparker mot stjernehimmelen


BEVEGELIG GJENG. Koregraf Ina Remme prøver å vise Matias og guttene i Kakkmaddafakka hvordan de skal bevege seg foran kameraet. FOTO: SEAN MURRAY

 

PLATEAKTUELL. – Jeg har tenkt på å få det til å høre så spontant som mulig. Det skal være lekent og lett – vokalen må ikke høres så fisefin ut. Man må spille litt skjevt, sier 18-åringen om musikken sin. FOTO: SEAN MURRAY

SPENSTIG VIDEO. Det blir mange luftige svev å se når den ferske videoen ruller over tv-skjermen de nærmeste dagene. FOTO: SEAN MURRAY

NY ERFARING. Ina Remme har danset siden hun var 12 år, men aldri vært koreograf for en musikkvideo før. I bakgrunnen står Sandra Jecmenica og instruerer fotograf Elin Berntsen. FOTO: SEAN MURRAY

NYE SPARK. Med hjelp fra bandmedlemmene i Kakkmaddafakka, håper Matias å sparke igang karrieren sin med videoen «Brand New Kicks». FOTO: SEAN MURRAY

FAMILIEVENN. Trond Viggo Torgersen har vært en venn av familien Tellez i en årrekke. Han var derfor ikke vanskelig å be da han ble spurt om å bidra i videoen. FOTO: SEAN MURRAY
RELATERTE ARTIKLER:
Bildeserie: Sparker mot stjernehimmelen (17/10-07)
Matias Tellez (04/05-08)
STUDVEST FØLGER TEMAET:
MUSIKK
Trond Viggo Torgersen, Kakkmaddafakka og Julian Berntzen dukket opp da Matias Tellez spilte inn musikkvideo i Nygårdsparken.

Tekst: ROLF FRØYLAND

Koreograf Ina Remme spretter dansende frem og tilbake med ryggen til et rullende kamera. Gjennom kameralinsa kan man se fem, noe forvirra, unge menn som virrer sidelengs frem og tilbake.

Ina sparker i luften, løfter armene og teller så høyt stemmen bærer. Men guttene er ikke helt fornøyde.

– Du teller ikke i takt! sier en av dem bestemt.

– Du trenger ikke danse. Bare tell!

Det er torsdag formiddag i Nygårdsparken. De velkjente regnskyene har endelig bestemt seg for å ta turen til en annen del av landet, og været viser seg fra sin beste side.

Like nedenfor trappetrinnene ved fontenen står Bergens nye stjerneskudd Matias Tellez (18) og gliser bredt inn i kameraet. Rundt seg har han fire medlemmer fra bandet Kakkmaddafakka. Eller rettere sagt: fire sprellemenn fra Kakkmaddafakka.

Det er bare tre dager siden (1.oktober) Matias Tellez slapp debutalbumet sitt «Tamias Mellez». I dag er det innspilling av hans første musikkvideo «Brand New Kicks».

Året er 1994. Matias er fem år og sitter sammen med de to brødrene sine i stua hjemme på Melkeplassen, en ti minutters kjøretur utenfor Bergen sentrum. De ser på barne-TV, men klarer ikke å unngå å høre på foreldrene som spiller musikk i bakgrunnen.

Foreldrene er opprinnelig fra Chile, men valgte å flytte til Norge og Bergen før Matias ble født. De ble raskt en del av det chilenske miljøet i byen, og var ikke sene med å spille konserter på diverse latinamerikanske treff.

Musikken kom på mange måter inn med morsmelka for Matias. Fra han ble født har han hørt på sin syngende mor, akkompagnert av faren på gitar. Og nå bestemmer Matias seg. Dette er noe han også vil gjøre. Han vil lage musikk.

Året etter er han i gang med fiolintimer på Bergen Offentlige Musikkskole i sentrum.

– Er dere klare? Nå må vi ha fokus!

Ina peker mot himmelen og fester blikket på guttene. Foran henne flakser det ti armer og ben, capser flyr opp i lufta, og de hvite sneakers-skoene får bare en sjelden gang kontakt med steinhellene under seg.

– Kan alle se på dansen min? Den var jævlig bra, utbryter Axel Vindenes, vokalist og frontmann i Kakkmaddafakka.

– Løse håndledd og jokk, jokk, jokk, gliser han.

Og så er de igang igjen. Bare denne gangen er dansen en smule mer vulgær enn tidligere.

Guttenes stramme dongeribukser får virkelig røynt seg nå. Og sammen med de gedigne t-skjortene og hettegenserne de er kledd opp i, er det bemerkelsesverdig hvor god stor bevegelighet de fem sprellemennene klarer å oppnå.

Koreografen er i hvert fall mektig imponert.

– De er blitt utrolig flinke, forklarer hun.

– Jeg hadde de hjemme i kollektivet mitt for å øve på dansen for to dager siden. Det ble litt krangling om en snusboks, men ellers oppførte de seg veldig bra.

Det er Sandra Jecmenica som er innspillingsleder og regissør til videoen, men på grunn av godt vennskap fra film- og TV-produksjon-studiet ved Universitetet og Bergen Student-TV, har Ina fått anledning til å hjelpe til som dansekoreograf og innspillingsassistent.

Sandra var også med og produserte videoen til Kakkmaddafakkas «Cool» – en musikkvideo som for øvrig fikk spilletid på selveste MTV.

Matias og medhjelperne får to minutter pause. De setter seg ned på en benk og begynner å gomle i seg kjeks.

– Vi skylder ham en tjeneste, sier Axel om hvorfor han og resten av Kakkmaddafakka bidrar med sine dansetrinn i musikkvideoen.

– Ja, de skylder meg en tjeneste. Eller hvorfor skylder dere meg en tjeneste? svarer Matias.

– Du var jo med å produserte plata vår. Men egentlig gjør vi dette for å hjelpe Matias med å få litt kjendisfaktor inn i videoen – og noen med bra kropp, forklarer Axel.

Det er snart fire år siden Matias Tellez og guttene i Kakkmaddafakka først traff hverandre.

– Jeg ble først kjent med Jonas (Nielsen) gjennom Elisabeth, som var kjæresten min på den tiden. Og så var vi på nattspilling – eller datamaskinspilling – med Axel.

– Det heter LAN og er sånn nerdegreier, skyter Axel inn.

– Ja, men da fant vi i hvert fall ut at vi begge spiller gitar. Og så ble jeg forelsket i en jente i klassen til Axel – så begynte vi å henge og spille sammen, forklarer Matias.

– Du kom til meg for å spørre om råd om hun dama, sier Axel, og fortsetter:

– Det var på den tiden du kjørte den emo-stilen du hadde før, med buttons, svart hår og var svært prepubertal.

Matias smiler skjevt og himler med øynene.

– Svart hår har jeg jo ennå. Jeg kan ikke noe for mitt svarte hår.

Det ropes fra kamerafolkene, og guttene må i arbeid igjen. Men Axel føler ikke han har fått sagt nok om Matias' fortid.

– Matias nappet også øyenbrynene på den tiden – og så brukte han svart eyeliner og svart leppestift, hvisker han, før han presser en ny kjeks inn i munnen og tusler mot de andre.

Da Matias var 12 år begynte han å bli lei av fiolinen sin. På skolen hadde han også lært seg å spille piano, uten at han følte det var det helt riktige.

Samtidig satt en kamerat hjemme hos seg selv og klimpret på en kassegitar. En dag fikk Matias høre ham spille «Blackbird» av The Beatles. Og da var det gjort. Matias skulle lære seg gitar.

– Jeg sa til far at han skulle lære meg «Blackbird», forteller han.

Faren var derimot ikke like entusiastisk for sangvalget, og mente han først burde lære seg en enklere sang.

– Men jeg sa: nei, den sangen skal jeg lære meg.

Et par uker etterpå spilte han «Blackbird» på gitar.

To år senere ble han tilbudt sin første plateproduksjon.

– Uten at jeg visste det spilte eksen til moren til min ekskjæreste noen av sangene mine på en fest.

På samme fest var plateprodusent Hans Petter Gundersen. Han likte umiddelbart sangene til Matias, og krevde å få høre mer fra den unge artisten. Ikke mange dager etterpå satt de to i studio og laget Matias' første plate. Og plutselig satt unggutten med musikkmateriale nok til to albumutgivelser – uten at han var helt fornøyd med resultatet.

– Det var alt for voksent. Alt for finpusset, sier han.

Det ble derfor bare en EP-utgivelse den gangen.

Trond Viggo Torgersen ankommer Nygårdsparken, og nå vrimler det plutselig av mediefolk rundt Matias og gjengen. Trond Viggo er en gammel venn av Tellez-familien, og var derfor ikke vanskelig å be da han ble spurt om å promotere artisten Matias Tellez.

– Matias har gått på skole med barna våre og tråkket rundt i huset vårt siden han var liten, sier barne-TV-legenden, etter at NRK, BA og Student-TV har fått tatt sine bilder og skrevet ned noen ord.

– Jeg skal visst sitte på en benk, gi ham en ting og en klem. Egentlig gjør jeg bare det jeg blir fortalt å gjøre.

Regissør Sandra forteller at det er Matias selv som står bak idéen.

– Poenget er at Matias skal gå rundt i Nygårdsparken og utveksle ting med forskjellige personer. Innimellom vises det dansescener med Kakkamaddafakka, forklarer hun.

Utenom Trond Viggo Torgersen bidrar også Julian Berntzen og Hans Petter Gundersen med sin tilstedeværelse. De er begge gode venner av Matias.

– Jeg vet ikke hvor man kan se videoen ennå. Det blir vel å sende den ut til de forskjellige TV-stasjonene, sier Matias.

Uansett hvilken mottakelse videoen får, er 18-åringen på god vei mot den drømmen han satte seg i 1994. Denne uka reiser han til Oslo for å holde releasekonsert på Mono. I Tigerstaden venter det også enda flere pressefolk som vil ha sin bit av gutten fra Melkeplassen.

– Det er dette jeg har lyst å gjøre siden jeg var liten. Men drømmen er ikke ferdig før jeg får nådd ut så langt som mulig. Jeg har lyst til å nå ut til flere mennesker enn i Norge, sier han og tenker seg litt om.

– Men albumet kommer jo ut i Japan i november. Det er kanskje et skritt videre?Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN