Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

LUFTIG. Elevene må fullføre seks godkjente linehopp fra 3500 fot, før de får ansvaret for selv å utløse skjermen fra enda større høyder. Flyet (t.v.) er oppkalt etter en kalkun ved navn Malvin. FOTO: UNKNOWN

Vindfulle høyder


 

BLIR BEDRE OG BEDRE. En skulle kanskje tro at det første hoppet er det mest sinnsyke, men ifølge Kim Johansen bli det bare råere og råere for hvert hopp. - Dere må bare begynne med dette her, forteller han med beina vel nede på jorden igjen. FOTO: UNKNOWN

– IKKE TRÅKK PÅ TRÅDENE. Kim Johansen sier klart ifra når en klønete Studvestjournalist tråkker på en av trådene til skjermen Kim er iferd med å pakke. FOTO: ASLAK NORMANN

TIL SKREKK OG ADVARSEL. En uheldig sjel glemte en gang å løsne sikkerhetskroken før han kastet seg ut av flyet, noe som resulterte i at han ble slept etter flyet i 3500 meters høyde. FOTO: ASLAK NORMANN

DRILLING. - Gi skjermen en dom! Yngve Fjellstad holder opp bilder av fallskjermer og elevene skal bestemme om de er flyvedyktige eller ikke. FOTO: ASLAK NORMANN

KALDT. Det er 20 minusgrader i den høyden Øyvind Grødal og de andre elevene kaster seg ut fra vingen til Malvin. Ifølge han selv merkes det bare på tennene. FOTO: ASLAK NORMANN
STUDVEST FØLGER TEMAET:
BSI
– Gjør klar! Stille i døren! Okej! Det kreves lang trening før medlemmene i BSI fallskjerm får tilbringe 60 sekund i himmelen.

Tekst: ANDERS MATHIAS JOHANSEN

– Frem med pikken!

Midt på gulvet i et lite brunt trehus, blant de store industribyggene på Flesland Lufthavn, står syv ferske fallskjermelever med armene i været og ser opp i taket mens de teller høyt.

– Det er som om dere skal klemme fast en tusenlapp mellom skinkene. Den skal dere fortsatt ha der når dere kommer ned, instruerer instruktørene.

Noe av det første man lærer på fallskjermkurs med Bergen Fallskjermklubb er hvordan man skal posisjonere kroppen i fallet. Instruktør Kjetil Follesø forklarer hvor viktig det er å være symmetrisk når man er i luften.

– Har dere sett de små vindmøllene barn går rundt med på 17. mai? Sånn kommer dere til å snurre rundt i luften hvis dere ikke er symmetriske når dere faller, sier han og elevene nikker ivrig.

De syv nye håpefulle er blant ca. 20 fallskjerm hoppere som utdannes av BFK årlig, til å drive med det som i disse kretser omtales som det kuleste man kan gjøre i hele verden.

– Vi som driver med dette her skjønner ikke at alle ikke melder seg på dette kurset, sier kursleder Morten Prante.

FALLSKJERMNERDER

Det er en sen onsdag ettermiddag når vi tar turen ut til Flesland for å se hvordan det går til når nye fallskjermhoppere skal utdannes i regi av BSI. Det er mørkt, vått og kaldt og lyden og lukten fra jetfly preger atmosfæren rundt det lille huset på Flesland.

– Jeg elsker den lukten, sier Phillip Nordås og lukker øynene. I sofaen på Bergen Fallskjermklubbs hovedkvarter sitter han og seks andre fallskjerminstruktører og spiser grandiosa, mens de følger nøye med på elevene som instrueres av kursleder Morten Prante.

– Vi er ca. 110 medlemmer i klubben, hvorav rundt 20 er veldig aktive. Vi er vel det du kan kalle fallskjermnerder, forteller Phillip.

– Det er nesten bare studenter som er medlemmer her. Folk studerer alt fra teatervitenskap til realfag. Men ingen bryr seg egentlig om hva du studerer. Det er et utrolig bra miljø her, sier Kjetil Follesø.

– Nå er det gjort! Dere kommer til å selge bilen på grunn av dette her, sier Phillip til elevene.

DRILLING

Når kursleder Morten Prante spør elevene om hvorfor de vil begynne med fallskjerm, er svarene stort det samme.

– På grunn av kicket! sier Ørjan Vinjå, og de andre nikker.

– Jeg har villet det her helt siden jeg var bitte liten, også så jeg at det var studentrabatt, sier Øyvind Grødal.

Ørjan og Øyvind er to av syv kursdeltakere som nå er i ferd med å ta fatt på tre dager med fallskjermteori og drilling. En skriftlig eksamen må til slutt bestås, før de endelig kan begynne hoppingen. Elevene trenger først 6 godkjente linehopp, før de deretter begynner med frittfallshopp, som kan vare fra fem sekunder til et helt minutt. Her lærer de hvordan en kan styre i luften, ta saltoer, hoppe i formasjoner og lignende. Og ifølge instruktørene i sofaen er det nettopp da det virkelig begynner å bli gøy.

– Jeg husker nesten ingen ting fra mitt første virkelig lange frittfall. Det eneste jeg kunne se var en liten hvit flekk langt der nede. Det er alt jeg husker. Men jeg tror jeg hadde det gøy. De hørte meg skrike helt ned på bakken i alle fall, sier Phillip.

NÅR TING GÅR TIL HELVETE

– Gi skjermen en dom! Med en gang! Flyr den, eller flyr den ikke? Spør Morten.

– Flyr! Prøver Kim Johansen.

Elevene blir drillet i hva som må gjøres når fallskjermsnorene tvinner seg, noe som ifølge instruktørene ikke er uvanlig. Bilder av fallskjermer blir holdt opp og elevene skal kikke seg over skuldern fra fallposisjon og bestemme om de er flyvedyktige, eller om tauene har tvinnet seg. Ved hjelp av inndrillet rutine skal elevene, dersom uhellet er ute, kunne tvinne opp skjermen uten å tenke.

– Det viktigste man lærer på dette kurset er hva man skal gjøre når alt går til helvete, forteller Phillip og legger til at det ikke er for mye tid til å nøle når man hopper i fallskjerm. Alt må skje på rutine. I tillegg gjelder det å ha innøvd hvor man finner snorene. Ikke minst til reserveskjermen.

– Før var det dramatisk å måtte løse ut en reserveskjerm. Da var det vanlig at man spanderte en kasse øl på han som pakket skjermen. Men i dag er det veldig strenge sikkerhetsregler knyttet til pakkingen av reserveskjermene, så nå skal det være veldig trygt, forteller Kjetil.

I VÆRGUDENES HENDER

Etter tre dager med drilling, er det på tide å sette teori i praksis. Det er en uhyggelig tidlig lørdag morgen når vi tar turen ut til Flesland igjen. Skyene ligger faretruende lavt lavt og det blåser surt. Værdamene lovte bra vær, men værgudene har tydeligvis andre planer denne lørdagen. På klubbhuset er det bare to personer til stede. Det er ingen elever å se. Når vi kommer inn står Kjetil og tar bilder av en fallskjerm.

– De ligger fortsatt litt lavt, sier Kjetil mens han strekker på nakken for å få et glimt av skyene gjennom vinduet.

– Det er ikke uvanlig det her. Ofte blir vi bare sittende og vente mens vi ringer meteorologtjenesten på flyplassen med jevne mellomrom, forteller Kjetil.

Det er bare å innse at utfallet av denne dagen er i værgudenes hender. Vi drikker kaffe og Kjetil viser oss fallskjermvideoer mens vi venter. Men til slutt må vi gi opp, og vi blir fortalt at et nytt forsøk vil bli gjort igjen i morgen.

VÆRDAMER OG TRENGSEL

Det er et ganske annet syn som møter oss når vi ankommer klubbhuset i kirkelig tid dagen etter. Det kryr av mennesker med fallskjermdrakter i alle slags farger. I tillegg har flere pressefolk møtt opp for å følge en 85 år gammel mann i hans første tandemhopp, og se og hør har spandert tandemhopp på to av værdamene fra tv 2. Inne på klubbhuset er det trangt og man må trå varsomt for å ikke tråkke på de mange fallskjermene som blir pakket overalt på gulvet.

– Takk til alle som ofret i går, sier en av de mange fallskjermhopperne som gjør klubbhuset trangt og uframkommelig.

– Hver gang vi holder oss edru på lørdagene for å være i slag til å hoppe på søndag, så blir det stygt vær. Og hver gang vi drikker, blir det fint vær. Så derfor er det viktig å ofre noen øl på lørdagen, slik at man får godværet på søndagen, forklarer han.

Phillip er dagens HFL, eller hopp faglig leder, og har det tilsynelatende stressende ansvaret for hvem som får hoppe, når og hvor høyt.

– Så det blir ikke noe 10 000-løft i dag? Spør Yngve Fjellstad litt skuffet, og Phillip forklarer så godt han kan at det ikke er tid, siden det er så mange som skal hoppe.

KALKUNEN MALVIN

– Er jeg på femte løft eller? Spør Øyvind. Han og de andre elevene har sakte men sikkert plukket opp fallskjermspråkets spesielle sjargong, og det er ikke lenger lett å skille dem fra instruktørene.

– Ikke tråkk på tauene! Det er ikke bra, sier Kim litt strengt idet en klønete journalist snubler over noen fallskjermtau.

Etterhvert er det elevenes tur til å hoppe, og vi blir med ut til landingsområdet for å se hvordan dette skal gå. Yngve Fjellstad er HL, eller hopp leder, og er ansvarlig for sikkerheten i landingsområdet.

– Det vi driver med koster jo en del penger. Jeg har vært en del i utlandet og hoppet i det siste for eksempel. Men man får et helt annet forhold til penger etter man begynner med det her. Man prioriterer helt anderledes, forteller han mens vi speider etter flyet til Bergen Fallskjermklubb, som visstnok er oppkalt etter en lite flyvedyktig kalkun ved navn Malvin.

På grunn den store pågangen fra ivrige hoppere, får ikke Studvest anledning til å følge elevene opp i flyet. Dermed flyr tankene tilbake til en av filmene instruktør Kjetil viste oss den regntunge lørdagen i forveien. Hopperne klatrer ut på vingen til Malvin en etter en og gjør seg klare til å gjøre noe som burde stride mot all fornuft. Nemlig slippe taket.

– Gjør klar! Stille i døren! Okej!

Hopperne slipper taket og detter som en stein fra den knall blå himmelen mot den grønne jorden langt der nede.

– Selve det å hoppe ut av flyet er ikke det verste. forteller Øyvind.

– Det er når døren åpner seg det er verst. Da vet man at det er ingen vei tilbake.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN