Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

EINSTØING. Denne dverghamsteren deler ønsket om å få være i fred med handre artsfrender. Den oppsøker bare hunnen hvis den skal parre, og begynner å slåss i selskap med andre hanner. FOTO: SEAN MURRAY

Reportasje.

Hotell Tropehagen


 

SØT, MEN KÅT: For denne karen er slektsskap ingen hindring for en omgang i halmen. FOTO: SEAN MURRAY

VALIUM, KANSKJE? Marsvinet er nervøst anlagt, og tror du er et rovdyr dersom du kommer for brått på. FOTO: SEAN MURRAY

SKAL DET VÆRE EN PINNE? Den er ganske artig å se på, har reist ganske langt og kan bli din for kun kroner 39. FOTO: SEAN MURRAY

TRENINGSNARKOMAN. Er ordet som best beskriver denne bisarre blandingen av ekorn og marsvin. Degusen er dessuten ekstremt sosial og selges helst som par. FOTO: SEAN MURRAY

RED LIGHT DISTRICT. Et hyggelig et, vel og merke. I Tropehagen Zoo kan du velge og vrake mellom bilige og dyre dyr. FOTO: SEAN MURRAY
NOEN SOM PASSER FOR DEG?
Degusen kommer opprinnelig fra Chile, hvor de lever i flokker på 10 til 100 dyr. Den er beslektet med chinchillaen, men beskrives best som en krysning mellom ekorn og marsvin. Den er sosial og aktiv, og man bør kjøpe flere enn én.

Tarantula Blue Femur er en av 900 arter av familien Theraphosidae. Tarantellen er et rovdyr som spiser levende sirisser. Å bli bitt gir en giftig reaksjon som et vepsestikk. Denne er relativt hissig, og regnes som en mer spennende husdyr enn den beslektede Rød Chile.

Hamsteren har tilhørighet flere steder i verden, blant annet i Russland og Kina. Den er en nærsynt aleneboer. Hamsteren har fått sitt navn fordi den hamstrer mat i kinnposene sine. Om vinteren kan den gå i dvale.

Pinnedyr kalles også spøkelsesinsekt. Det ligner en pinne og er en mester i kamuflasje. Det er beskrevet mer enn 2 500 arter av blad- og pinnedyr i verden, men ingen i Norge. Hvorfor kjøpe et pinnedyr? %u2013 De er artige å se på, ifølge medarbeider i Tropehagen Zoo, Inger-Lise Larsen.

Marsvinet er et flokkdyr som har sin opprinnelse i Andesfjellene. Det er kosete, pratsomt, og barnevennlig, og kommer i både korthåret og langhåret variant. Marsvinet trives i tosomhet, som degusen.

Kilder: Wikipedia og de ansatte på Tropehagen Zoo

RARE SMÅDYRFAKTA
Visste du at...

marsvinet og kaninen er de verste allergisynderne på grunn av at de flasser en del i pelsen.

rotter er faktisk ekstremt sosiale og kosete dyr.

undulatene kan læres opp til å snakke, kanarifuglene er derimot tausere, og har en helt annen type sang.

degusen sørger hvis den mister en venn.

smågnagere kan kommunisere på tvers av arter: Mus og hamstere er ofte observert tittende på hverandre gjennom sprinklene i Tropehagen Zoo.

gullfisken er den mest populære fisken.

kaninen er mer beslektet med hovdyrene enn med gnagerne.

det er ikke lov å avle nye dyr i dyrebutikk, alle må kjøpes hos oppdrettere.

den største tarantellen, Goliath, kan ha en omkrets på 33 cm, og kan spise hele mus.

Pratmakeren, einstøingen, den treningsnarkomane, den sosiale, den homofile, slåsskjempen, koseklumpen, den sexgale – nei, ikke gjestene på Hotel Cæsar, men det er sannelig ikke langt unna.

Tekst: PIA MARTINE WOLD

Kjedebutikker; svette burgere; smakløse fjortiser; glorete gardinstoff; stygge økonomisko til en hundrings; gangstere; hamstrende barnefamilier med plagsomme unger; røyklukt; kjøttlukt; kafeteria fylt med lunkne karbonadesmørbrød og de ensomme pensjonistene som tygger dem med gnissende gebiss. Det er rett og slett mye rart på Bergen Storsenter. En god blanding av hva livet har å by på; som et eget lite økosystem innringet av Bergens mest bråkete trafikkmaskin.

Midt i mellom alt dette rare ligger Tropehagen Zoo. Et slags «Red Light District» for verdens smådyr. Her kan man kjøpe seg selskap; og utvalget byr på noe for enhver smak – og lommebok. Her er billige pinnedyr til 39 kroner per stykk og nervøse marsvin til 350 for én eller 500 for to (de trives best i tosomhet); Levende reker til å spise opp fiskeavføringen i bunnen av akvariet hjemme; Illsinte, snakkende undulater; Selskapssyke rotter; Giftige edderkopper og sirissene som blir spist av dem. Alle sirlig plassert i sin respektive, kjønnssegregerte bopel – små bur som fyller hylle på hylle i et innbyrdes hierarki.

Møt degusen, som for den nette sum av kun kroner 375 kan bli din til odel og eie. Han har bodd i dyrebutikken siden august 2007, og er sammen med sin bror og bursamboer den av dagens beboere med lengst fartstid.

– Jeg liker best å tilbringe dagene og nettene i løpehjulet, sier krabaten, som lider av treningsnarkomani.

Degusen ligner mest på en bisarr blanding av marsvin og ekorn. En ekte bastard med andre ord. Unni Cecilie Andersen, daglig leder og menneskenes representant i dette artsmangfoldet, er en slags hotellsjef for beboerne i Tropehagen Zoo. Hun forteller at degusbrødrene ofte løper i hjulet sitt hele dagen.

– De er ekstremt sosiale og liker best å sove oppå hverandre, røper Andersen.

Og riktig nok – etter å ha byttet på å løpe i hjulet fascinerende lenge, kapitulerer den ene og slenger seg galant på ryggen, hvorpå den andre gir seg hen i en het omfavnelse som ender med tung søvn. Søskenkjærligheten er sterk.

– Hvis den ene dør, sørger den andre, tilføyer Andersen med et smil.

Søtt og riktig så «sjarmig» synes de fleste forbipasserende. Naboene i underetasjen er imidlertid ikke like enige i beskrivelsen av degusens sjarmerende vesen.

– Det er noe homoerotisk over disse naboene i toppetasjen, hevder dverghamsteren med en bekymret mine, og tilføyer:

– Det er ikke sjelden jeg titter opp gjennom sprinklene og ser dem snuse på hverandres rumper!

Dverghamsteren har, i motsetning til degusen, marsvinene og kaninene, buret sitt helt for seg selv. Men den behøver ingen sympati av den grunn. Som sin litt større artsbroder hamsteren, er den nemlig ikke særlig glad i selskap. I sosiale sammenhenger, har den faktisk kriminelle tilbøyeligheter:

– Det kan bli slossing dersom flere hamstere bor i samme bur, advarer dyrebutikkens gnagerekspert Inger-Lise Larsen.

Hamsteren er en einstøing, må vite. Kanskje kan det ha med det bulimiske forholdet til mat å gjøre – i sin opptatthet av å stappe så mye mat som mulig inn i kinnposene sine, ser den muligens på andre hamstere som konkurrenter.

– I wanne be all by myseeeeelf, piper det fra den lille trehytten, der dverghamsteren har rullet seg ut fra sagmuggen, og klatret opp stigen for å være i fred for nysgjerrige øyne.

Nede på bakkeplan, i de største burene, finner vi marsvin og kaniner. Førstnevnte sliter litt med angst for tiden, og piler nervøst inn i treboden sin når man forsøker å hilse. Etter hvert stikker en snute ut:

– Å, unnskyld, jeg trodde du var et rovdyr, piper marsvinet.

Marsvinet avkrefter kjapt ryktene om sitt utenomjordiske opphav, og forteller at «hjem, kjære hjem» ikke er Mars, men Andesfjellene.

– Men jeg har ikke hjemlengsel, altså, jeg er egentlig ganske glad i både barn og luksus – som mat rett fra kjøleskapet. Faktisk gjenkjenner jeg kjøleskapslyden når jeg først har fått mat derfra én gang. Og da hyler jeg til jeg får salat! fniser flokkdyret.

På andre siden av korridoren maser seks gutte- og jentekaniner om oppmerksomhet. De er alle rundt ni uker, og går godt sammen – enn så lenge.

– De blir som regel solgt før de er så gamle at de begynner å slåss, forteller gnagerekspert Larsen.

Hun opplyser at kaninene må selges ganske fort – eller kastreres. Hvis ikke kan det raskt oppstå ikke-barnevennlige seanser i kaninbingen.

– Da vil de begynne å avle som, vel… som kaniner, humrer Larsen.

Men ennå er det ingen orgie å spore i kaninkolonien. Og heldigvis går det mot sommer, hvilket betyr høysesong for kaninsalg, ifølge Larsen. Incestuøs kaninsex unngås av den grunn med stor sannsynlighet.

Noen andre som imidlertid er svært aktive på den fronten, er pinnedyrene. I en egen hylleseksjon, vegg-i-vegg med den pelskledde hissigproppen Tarantula Blue Femur, hotellets dyreste dyr, formerer de seg i fleng.

– Vi er tvekjønnede, nemlig, sier pinnedyret stolt.

Hun er – som 99 prosent av alle pinnedyr – kvinne.

– Vi trenger ingen menn her, slår hun fast, og forteller at hun fint kan klone seg selv.

Kanskje er det like greit, hun er ikke særlig pen. Men trass i all den heftige reproduksjonsaktiviteten, har pinnedyrmor en stor sorg i livet.

– Hver gang hotellpersonalet rengjør her, eller bringer room service, tar de med seg eggene våre, sier hun med en molefunken mine.

– Det må vi, hvis ikke får vi alt for mange pinner her, er hva medarbeider Larsen har å si til sitt forsvar.

For slik er reglene på et hotell: Det kommer alltid nye gjester. Noen er alltid på vei ut døra. Og dét er hva denne multikulturelle samlingen fra alle verdens hjørner har til felles – i «Hotell Tropehagen» kan de ikke bo for alltid.

På vei ut av butikken høres samstemt disneysang fra undulater, kaniner, marsvin, hamstere, dverghamstere, gullfisk, rovfisk, levende reker, taranteller, pinnedyr og kanarifugler:

Et hjem for oss – et hjem hos deg?Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN