Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Symptomatisk perfeksjonisme


 

SIMULTANKAPASITET. Programleder Kjetil H. Dale spiser frokost samtidig som han lar seg intervjue. Kamerateamet fra TV2 Nyhetskanalen gjør seg klar til neste livesending fra Symposiet. FOTO: BERIT BYE

FORNEMT FØLGE. Rektor Jan I. Haaland og den fornøyde lederen for NHH-Symposiet Kjetil Anfinnsen, flankerer Kronprinsen på vei til lunsj. FOTO: BERIT BYE

FACETIME. Det er viktig å knytte kontakter. På Symposiet hadde man sin gyldne sjangse i kaffepausene. FOTO: UNKNOWN

OPPFRISKING. Sara Sørlie legger en siste hånd på verket mens duftlys og blomster gjør sitt beste for å skape luksus selv på toalettet. FOTO: BERIT BYE

KOKKEKUNST. Wachira Putim lager sushi til deltakerene som slapper av i loungen. FOTO: UNKNOWN
Man leker ikke konferanse på Norges Handelshøyskole. En armada av frivillige studenter sto i giv akt da næringslivet ankom det 13. NHH-Symposiet.

Tekst: JOHAN LIE HAMMERSTRØM

Klokken er ni om morgenen ute i Sandviken. Det ligger en underlig forventningsfull stemning over det store NHH-bygget. Ikke en eneste morgentrøtt økonomistudent er å se utenfor. Vi skrider inn gjennom hovedinngangen,

– Velkommen til NHH-Symposiet, bare dra nøkkelkortet ditt her så blir du registrert, lyder det fra en av de fem identisk kledde resepsjonistene bak skranken.

Det brenner i duftlys, på veggene henger det sitater fra berømte personer, kombinert med bilder av kreative næringslivsledere. Det kastes papir, slipset er på snei og idéene syder i de uttrykksfulle fjesene som henger langs veggene. Rundt hvert eneste hjørne står tre-fire studenter i hvite skjorter, svarte bukser eller rett og slett full dress. De står og venter på ett eller annet. Ingen sier noenting til hverandre, de bare står og venter i springfjærposisjon.

STARTSKUDDET

Plutselig velter det inn med folk. Menn i dress og frakk angriper de fem resepsjonistene som resolutt skrider til verket. Registrerer, tar frakker, og deler ut nøkkelkort. Nikker og smiler. Snart er hele NHH fylt til randen av folk fra næringslivet som står og mingler i små grupper. Nå og da synes en forvirret student i anorakk inne i mengden, han blir kontant ledet til biblioteket av sine medstudenter i dress. I dag er det ikke skole, i dag er det næringsliv i praksis. I et hjørne sender TV2s økonomiseksjon live fra Symposiet. Nord-Europas største konferanse for arbeidslivet drevet av studenter hviler utelukkende på skuldrene til 275 frivillige: Sympsjonærene.

Foreløpig ser det bra ut. Programleder i TV2 Nyhetskanalen, Kjetil H. Dale, er akkurat ferdig med den første live-sendingen sin og står og justerer på ørepluggen sin mens kameramannen gjør seg klar til neste innslag.

– Det er et knallbra temavalg, med all uroen på børsene er dette veldig relevant, sier Dale fornøyd om Symposiets tema: risiko og uforutsigbarhet.

– Jeg ante ikke at det var studenter som arrangerte dette før i går jeg. Til å være et så høyprofilert arrangement er dette veldig profesjonelt, sier han før noen børskurser skal oppdrives.

BLÅTT BLOD

Ute i resepsjonen er den røde løperen rullet ut og støvsuges iherdig av skolens vaktmester. Han jager bort enhver som kommer i nærheten.

– Ikke tråkk på løperen min!

Utenfor inngangen har politiet laget ring rundt skolen. Noen studenter med squashracketter får streng beskjed om å flytte syklene sine til et annet sted.

Så dør all samtale ut. Alle hoder retter seg mot inngangen i forventningsfull andakt. En svart limousin svinger opp foran døren. Fotografene stimler sammen. Kronprinsen trer inn i resepsjonen.

– Hei, eeeh..... Daniel, sier resepsjonisten som tar imot Kronprinsens frakk.

– Hei, sier Kronprinsen og går ut ifra at Daniel kan navnet hans fra før.

Det er stille som i graven, alle i rommet kan høre samtalen. Kronprinsen smiler bare forsiktig og setter kursen mot dagens første forelesning. Den spøkelsesaktige stemningen letter i det det lille følget har forlatt rommet.

– Jeg skal aldri vaske denne hånden igjen, sier Daniel Drangsholt smilende.

Han viser stolt fram hånden som nettopp har ristet en kongelig hånd til sine medresepsjonister.

LEDEREGENSKAPER

– Hvem er det som er ledere her?

Nesten halve salen strekker en hånd i været.

– Hvem er det som vil bli ledere her?

Noen humrer litt og strekker hånden i været.

– Hvem er det som innbiller seg at de er ledere?

– Neida, jeg bare kødder med dere, sier Dagbladets sjefsredaktør Anne Aasheim fra talerstolen og vekker mer latter fra den fullstappede salen.

Det er god stemning etter det første foredraget. På vei til lunsj passerer Knut Arild Hareide jentekoret Sangria, og flasher et smil slik bare en eks-miljøvernminister kan, til de syngende jentene. I en liten lounge sitter næringslivsledere blant palmer og hører på fransk jazz mens de nyter fersk sushi, tilbredt på stedet. Det eneste som bryter litt med stilen er den store flatskjermen som viser et lysbildeshow borte i et hjørne. Nå og da passerer et bilde av fulle NHH-studenter over skjermen, men ingen ser ut som om de stusser av det.

Bak alle de minglende lederne og koldtbordene med gratis smultringer er inngangen til biblioteket. Der inne sitter det noe så sjeldent som studenter. Ann-Cathrin Aasen sitter nedgravd i masteroppgaven sin.

– Det var litt underlig stemning i dag, vi måtte gå inn bakveien for å ikke komme i veien, sier hun.

Mens NHH-Symposiet er arrangert av studenter, har de imidlertid ikke anledning til å delta. Her er det næringslivet som har prioritet.

HOVMESTERENS SKÅL

Det har blitt kveld. Deltakerne har skiftet fra dress til dress. Det er duket til bankett i aulaen. Med over 440 påmeldte gjester er rekorden fra tidligere Symposier sprengt. Bak en diger miksepult bakerst i salen sitter en lydtekniker og spiser litt mat i skjul.

– Det har faktisk gått over all forventning, det oppsto noen småkriser, men folk visste hva de skulle gjøre, sier Trygve Wiese-Haugland mellom to munnfuller wok.

Han avslutter sin improviserte middag og gjør seg klar til første underholdningsinnslag. Direksjonsmusikken tar scenen og serverer korpsversjonen av «Copacabana» til trampeklapp fra salen. Utenfor bankettsalen står en klynge med kelnere og ser opp mot en mann i svart dress som har tatt trappen til hjelp for å kunne se alle. Hovmester Jarand Olsen forkynner kveldens taktikk til sitt mannskap.

– Nå må vi bare få ut hovedretten raskt. Kommer dere til enden av et bord, så ikke snu, forsett rundt.

Det hele minner om det norske landslaget i håndball under en time-out. Kelnerne bryter klyngen og småspringer mot sine poster i en lang kjede av hvite skjorter. Hovmesteren blir stående i døråpningen og speide. Nå og da forsvinner han inn i salen og retter på noe han ikke liker. Stopper servitørene og spør om alt går greit på det og det bordet. Har folk fått nok å drikke? Har de fått for mye å drikke? Ingenting skal overlates til tilfeldighetene.

– HEELT FANTASTISK

Lederen for NHH-Symposiet avslører hemmeligheten bak den tilsynelatene prikkfrie gjennomføringen av arrangementet:

– Det er rett og slett et hierarki. Alle har sitt ansvarsområde og sin egen gruppeleder, sier Kjetil Anfinnsen mens han vekselvis hilser på, eller blir gratulert, av folk som går forbi.

Etter å ha jobbet opp mot dette i ett og et halvt år erkjenner han at han skal flate helt ut når det hele er trygt over. Forrige Symposium brakte inn 782 000 kroner til studentforeningen, med forutsigbare budsjetter ligger det an til å gå like bra i år.

Noe må da knirke? På vei hjem fra banketten får en kvinnelig gjest overlevert jakken sin i resepsjonen.

–Hvordan har dagen vært?

– Jeg synes det var heeelt fantastisk, suverent både faglig og teknisk, proklamerer seniorkonsulent Siv Carlsson før hun forsvinner inn i en drosje.

Det er bare å gi seg. Perfeksjonismen har seiret.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)Dag arild hareide? han heter da ikke det..


My problem was a wall until I read this, then I smsahed it.  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN