Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Ansikt til ansikt


GODT KJENT. Datarock har høstet applaus i både innland og utland. Det samme gjorde de på by:Larm. FOTO: ERLEND ROSJO

 

LASER OG LIGHTSTICKS. Klubbkonseptet Indierave fra Stockholm fikk mang en ny og gammel raver til å svinge seg på dansegulvet på lørdagsnatta. FOTO: ERLEND ROSJO

FOR REAL. Bergensbandet Real Ones svingte publikummet med sine fioliner, cowboyhatter og banjoer på by:Larm. FOTO: ERLEND ROSJO

JUBILEUMS-ARTIST. - Jeg synes musikerene i Norge bare blir flinkere og flinkere til å finne sin egen greie, sier plateaktuelle Sondre Lerche. FOTO: ERLEND ROSJO

SPY:LARM: - Denne byen, det de klarer her, det er hjelt unikt, mener vokalist i bandet MT Six, som opptrådde på by:Larms motarrangement, Spy:Larm på Lørdag. FOTO: ERLEND ROSJO

FOKUS PÅ MUSIKKEN. - Jeg har prøvd å ikke tenke så mye på hva by:Larm kan "føre med seg", men heller konsentrert meg om musikken og hva jeg vil formidle, sier Susanne Sundfør, som til vanlig studerer kunsthistorie ved Univeristetet i bergen-. FOTO: ERLEND ROSJO

FORNØYDE. Gutta fra Syme var svært fornøyde etter spillingene på by:Larm, og satser nå på å ta både Europa og resten av verden med storm. FOTO: ERLEND ROSJO

TRONDHEIM. Første by:Larm gikk av stabelen i Trondheim 1998. Ti år senere arrangeres festivalen, som har vokst seg til et av Norges viktigste kultur-arrangementer, nok en gang i den vakre vinterbyen. FOTO: ERLEND ROSJO
BY:LARM
By:Larm er Skandinavias største musikk-kongress, der hovedfokuset er å presentere nye norske band i etableringsfasen.
Ble arrangert for første gang i Trondheim i 1998.
Forflytter seg fra år til år, har til nå vært arrangert i Tromsø, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Trondheim.
Et todelt arrangement, med en festival- og en konferansedel.
Konferansedelen består av bl.a foredrag, seminarer og debatter, foregår på dagtid, og er forbeholdt norsk og utenlandsk musikkbransje.
Festivalen består av konserter med nye norske band i startfasen, foregår på kveldstid og er åpen for alle.


Kilder: by:Larm

ÅRETS BY:LARM
10 års jubileum

Årets by:Larm: 8.-10. Februar i Trondheim.
Det ble bygd opp en hel «musikkby» i Trondheim Øst, for å huse arrangementets 10-årsjubileum.
Den gamle ubåtbunkeren Dora, området Svartlamon og Trikkestallen, dannet tilsammen 11 scener, derdet ble arrangert 200 konserter, med plass til 5000 publikumere.
På seminarene og konferansene fantes også bygg:Larm, der det settes fokus på utbygging basert på kulturliv.

STUDVEST FØLGER TEMAET:
MUSIKK
Handshaking og promotering. Fisk og fyll. Publikummere, bransjefolk og artister minglende på årets kaldeste og kuleste festival. Studvest var med på by:Larm- 10 år i Trondheim.

Tekst: HENRIETTE KVÆRNENG JOHANSEN og ANETTE MARGRETHE BASSO

– Er det så mange bransje-folk her at vi ikke får alle henda opp i været? roper Jonas Skybakmoen, vokalist i Johndoe, et av årets jubileumsband.

Et av Norges mektigste kulturarrangementer fyller ti år. Festivalarrangørene har rustet opp den gamle, tyske ubåtbunkeren Dora, og inviterer til en festival der ølen aldri blir lunken, og ørret-wraps og laksepølse kan fortæres for by:Larms egne mynter, «ørner». Her skal 200 konserter finne sted for 5000 publikummere - blant disse Norges fremste aktører innen musikk, media og næringsliv.

– by:larm kommer til å stå som den kuleste festivalen i 2007, påstår presseansvarlig Behnam Farazollahi.

FLY:LARM

– Se på det her a, ler Tarjei Strøm fra Ralph Myerz og peker innover i flyet på Norwegians morgenrute Bergen-Trondheim.

Her har Alexandria Quartet benket seg med moro som hovedmål, The Royalties håper de finner en god manager som kicker på greiene deres, Real Ones har satt på cowboy-hattene, Blind Stereo er spente på hotellrommene, Matias Tellez stiller med egen plate og Datarock har dratt på seg boblejakkene.

Styrter dette flyet blir halve kulturlivet i Bergen utsletta. Vi krysser fingrene og flyr inn i larmen.

FØRST UT: KULDA

Vi står og tripper ved inngangsgitterene utenfor Dora. Natten biter hardt ifra seg. Slipp oss inn. Inn i varmen. Minuttene stikker i fingertuppene. Når vi omsider blir sluppet inn føles det ut som vi blir truffet av en snøball med grus i, fulltreffer, midt i trynet. Det er ikke noe varmere her. Kjedelig for dem som dro på seg en tilfeldig jakke over et fresht antrekk – jakka må forbli på. Temperaturen inne er like knusende kald som ute.

Kledd i sprakende farger, skrift, abstrakte og konkrete bilder gir de tre meter tykke murveggene oss i det minste en sterk visuell varme. Fortrollet av graffitikunstnernes verk, gedigne lamper og videovisning på veggene forviller vi oss inn i musikkens verden. Og mens festivalfolket sprer seg utover i det 4000 kvm store bygget, er konsertene i full gang og festivalfølelsen stiger i takt med temperaturen.

– Æ SKAL ROCKE

Dagen etter ankommer vi festivalområdet, kloke av skade i nyinnkjøpte, identiske boblejakker. Det er 15 minus ute, hakket varmere inne, og det er tid for møtet med en av by:Larms mest forhåndshypa artister, tjue år gamle Susanne Sundfør.

På vei inn i konsertlokalet Verkstedhallen, nabobygget til Dora, treffer vi på en feststemt Trond Giske, med et festivalprogram fullt av ringer, kryss og små notater. Kulturministeren har fått mange konsertanbefalninger av kompiser innrømmer han.

Han har vært på by:Larm de tre-fire siste årene, og har kun superlativer på lager.

–By:Larm er Norges viktigste møteplass for uetablerte musikere, fastslår Giske.

– Her er det mye nytt - det definitive stedet å oppdage ukjente band, konstaterer Giske.

Vi rekker akkurat å spørre ham hva han skal videre, før han går med flagrende frakk ut i kulda.

– Æ ska rock by:Larm, sier han på klingende trøndersk og ler.

ENGEL I OPPOSISJON

– by:Larm er ikke den amatør-festivalen den i utgangspunktet startet opp som, sier Einar Engelstad bestemt.

Bergens fremste musikkjournalist, best kjent som «Engelen», har vært på by:Larm alle ti årene, og bekrefter at festivalen aldri har vært større enn i år.

At det kun er positivt nekter han blankt for. Mens festivalens intensjon i utgangspunktet er å løfte fram ukjente og uetablerte band, viser det seg at det festivalen fronter stadig flere etablerte musikere, mener BT-skribenten.

– Vi snakker fremdeles om amatørmusikere, men av den typen som gjerne har en fot delvis inne i bransjen allerede. Den mest hypa «nykommeren» har som oftest vært på by:Larm året før, og da gjerne uten spesielt mye omtale og oppmerksomhet, for så å bli hypet opp som «ny artist» året etter.

Engelen har allikevel ingenting å innvende om en av årets by:Larm-favoritter, Susanne Sundfør.

– Jeg var nettopp på konserten hennes. Dette kommer til å stå igjen som årets beste konsertopplevelse, forteller den trofaste by:Larmeren entusiastisk.

Vi forserer igjen snø og kulde, og går over til ubåt-bunkeren. Innenfor står A-HAs Magne Furuholmen og nikker til musikken som siger ut fra en av konserthallene. Han sier seg enig med Engelen.

– Det virker som det har blitt flere etablerte musikere, og det er synd. Det skal jo være for artister som er helt i startgropa, og kun har kommet hit på grunn av «word of mouth». Ikke et sted for produsenter som vil komme og pushe navnet til bandet sitt, sier han klart og tydelig.

Vi beveger oss lenger inn i hallene. Som Engelen sa, det er «ikkje mykje lys, og ikkje mykje varme», men for en stemning. Rundt oss vagger musikkbransjen og andre musikkentusiaster i store jakker og tykke luer.

MORGENSTEMNING OG FUGLEKVITTER

Tross glassaktige øyne og sovesveis er det en morgenblid Sondre Lerche som møter oss på by:Larm-hotell Britannia.

Lerche har steget i gradene siden han opptrådte som solo-artist på by:Larm for første gang i 2001.

– At jeg har kommet meg så langt er vel egentlig ikke by:Larms fortjeneste, men for all del, jeg synes det er kjempefint å være tilbake her.

Selv har Lerche ikke hatt tid til stort annet enn intervjuer, men synes det er viktig å se de uetablerte bandene om man har sjansen.

– Det er moro å være her å se bransjefolkene i aksjon, for de er ofte her like mye for å promotere seg selv som å promotere band. Det er mye nettverking på by:Larm, bekrefter han.

Han anbefaler nye band å ha is i magen.

– Selv om en søker respons på det en gjør, så er ikke dette helgen du burde skrive under på kontrakt. Det er viktig å tenke seg godt om, ellers kan du lett havne i feil leir, sier den plateaktuelle bergensartisten.

SPY:LARM?

Det har blitt lørdag og klokken har passert elleve. Det er siste kveld, tusenvis av kroner har blitt til «ørner» og folk har vært på vorspiel. Temperaturen har steget ute, ovner har blitt installert inne - festivalfolket er varme i trøya.

Litt lenger oppi gata foregår et arrangement med nesten likt navn, men med et ganske annet fokus og helt annen stemning.

– Fuck by:Larm; Spy:Larm! Fuck by:Larm; Spy:Larm!

Vokalist Trond Teigland i det bergensbaserte punk-rock bandet MT Six skriker til sitt publikum, før han slenger seg ut fra scenen og opp i taket, hvor han blir dinglende, brølende opp-ned fra bjelkene resten av sangen. Ingen forvirra eller stressa sikkerhetsvakter å se, kun et heiende publikum, som fornøyd lar seg rive med i den pure anarkist-ånden som råder.

Vi befinner oss på UFFA – Ungdom For Fri Aktivitet sitt hus. Her arrangeres spy:Larm som et motarrangement til det de selv kaller en kommersiell, reklame-mettet bransjefest.

Her røykes det inne, folk rusler rundt i nagler og kjøper en glassøl i baren.

Av alle mennesker står også tidligere by:Larm-artist Karin Park på den lille scenen.

Hun spilte i punk-band da hun var liten, og har nå spilt med MT Six i et år.

– Fuck by:Larm?

Karin nikker litt ja-nei-aktig før hun vifter spøkefult ut med armene:

– Ja, fuck by:Larm! Det her er langt mer avslappende, ler hun før hun legger til:

– Dessuten er det digg å stå litt på sidelinjen.

Trond Teigland, med dødningshoder på bukseselene og tatoveringer på armene, sitter i sofaen med groupies hengende rundt seg.

– Hvorfor ”Fuck by:larm – spy:Larm”?

Teigland innrømmer at det kanskje ikke stikker så dypt.

– Jeg mener egentlig ikke så utrolig mye om det. Hadde spilt på by:Larm om det var aktuelt, sier han, før han tilføyer:

– Men her har du folk som er ekte og ærlige, så hvis jeg skulle valgt mellom by:Larm og spy:Larm hadde det selvfølgelig blitt spy:Larm.

ANSIKT TIL ANSIKT

I 2007 er egen MySpace-side like selvfølgelig som visittkort, musikk legges ut på nettet, en kan chatte med potensielle arbeidsgivere, og om en ikke får platekontrakt kan man opprette sitt eget plateselskap.

– Så, hva skal man egentlig med by:Larm?

– Det er viktig med en arena hvor musikere møter bransje ansikt til ansikt. Det er alltid behov for et samlingspunkt og et sted å gjøre avtaler, selv for etablerte artister, sier presseansvarlig Behnam Farazollahi.

Vanlige publikummere og bransje-folk snubler og springer om hverandre. Sondre Lerche sliter med en overlykkelig fjortiss som liksom ikke vil gi slipp, Atle Antonsen blir prikket på skulderen, folk vinker, vil ha bilder. Noen slåss, de fleste har en konsert de må se, noen roper, alle trenger.

I de sene nattestimer spiller Datarock på U-02, Doras største scene. Hallen er stappfull. Foran synger og danser fansen til de velkjente sangene.

Bransjefolk, etablerte artister, et kommersiell reklame-gilde eller ei. Vi lar oss rive med av stemningen og synger med på avslutningslåta: «This is the time of your life».

BILDETEKSTER:Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN