Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

DIVA. Christ Martin Knappen nærmer seg sitt alter ego, Belinda Glava. FOTO: FINN ARNE MELHUS

Skeive i slapsen


 

TRANGT OM PLASSEN. «Mer sminke, ellers kommer du til å se syk ut på scenen.» Chris Martin Knapper er i forvandling. FOTO: FINN ARNE MELHUS

«SHOWET FOR DE VULGÆRE.» Etter et lite strømpebukseuhell er Belinda igjen i gang med forvandlingen. FOTO: FINN ARNE MELHUS

ILDSJEL. Kristian Nicolai Stakset-Gundersen vil gjøre Bergen mer attraktivt for «distriktshomser.» FOTO: FINN ARNE MELHUS

«LOVE ME TONIGHT.» Kveldens vinner, Belinda Glava, forhekset publikum med lettkledde israelske dansere og gnistrende sceneshow. FOTO: FINN ARNE MELHUS

TØY OG BØY. Fra Carte Blanche til bakrommet på The Sailor er veien kortere enn man skulle tro. FOTO: FINN ARNE MELHUS
Glava, glam og glamour. Gay Event Bergen vet hvordan de skal få en trist og grå uke i januar til å glitre.

Tekst: SILJE MARTINSEN

– Er dere ikke fra BA, Se og Hør eller et annet sladreblad så vil jeg ikke stille. Da er det ikke nok glamour!

Trillende latter. Vi befinner oss på bakrommet til The Sailor, byens eneste utested hvor mannlige servitører serverer drinker iført utringet seileruniform. Om en time er det klart for første delfinale i Parodi Grand Prix. Men bak scenen er det allerede hektisk aktivitet.

SKEIV FESTIVAL

Det er dagen før festivalen «Skeiv i slapsen» braker løs. Vi har avtalt å møte arrangør Stine Winsterne på Café Opera. Nok en gang ser det ut til at værgudene har vært i tvil om de skal sende regn eller snø ned over Bergen by. Resultatet blir en mellomting: sludd.

– I sommer bestemte vi oss for å gjøre noe gøy ut av den værsituasjonen vi har her i Bergen om vinteren, forklarer hun, og himler med øynene over de grå fillene som faller ned fra himmelen på utsiden av kafévinduet.

Resultatet av avgjørelsen har blitt en vinterfestival med variert program.

– Målgruppa vår er nok byens «skeive», men på programmet vil det være noe for alle. Gay Event Bergen ønsker å berike byens kulturliv, derfor er det viktig for oss å være en del av samfunnet, ikke på siden av det.

DIVAEN

På The Sailor har ryktet lenge svirret i korridorene. Snart skal kveldens desidert største diva gjøre sin entré. Og plutselig kommer hun, Berlinda Glava. Eller rettere sagt; det er Chris Martin Knappen som kommer. For selv om den lilla øyenskyggen, de store hvite perleøredobbene og de røde markerte leppene allerede er på plass, er det en del som gjenstår før Belinda er klar for scenen.

– Oh Shit, strømpebuksen har allerede raknet.

Midt i rommet står dragartisten kun iført hvit herretruse og med de solbrune strømpebuksene på knærne. For mange et bisart syn, men på bakrommet vies hendelsen lite oppmerksomhet.

– Dette er virkelig showet for de vulgære, gliser en av de ansatte før han haster videre.

Skaden blir raskt skjult ved hjelp av svarte nettingstrømper. Høyhelte sko blir snørt fast, og Chris tar noen prøvende steppetrinn.

GRAND PRIX-KULTUR

Noen vil kanskje påstå at ved å ha dragshow, Grand Prix og dildoparty på programmet er man med på å bekrefte de fordommene som finnes mot homofile, men arrangør Winsterne er uenig.

– De fleste homofile skiller seg ikke ut fra den gjennomsnittlige bergenser når det gjelder oppførsel eller levemåte. Den eneste forskjellen er at man har en annen legning. Men så er det noen som liker å vise at de er homofile. Min mening er at folk skal få lov til å oppføre seg så homofilt som de bare gidder.

– Det er en kultur blant homofile å like Grand Prix. Det gjelder både for guttene og jentene. Men det er viktig å forstå at det ligger mye humor og selvironi bak fascinasjonen.

GLITTER OG SPRAY

Svart BH, gullkjole og tilslutt blond parykk: Forvandlingen er over. Chris har blitt Belinda.

– Jeg trenger mer volum, kvitrer Belinda, og forsvinner inn i en sky av hårspray.

Hun er ikke den eneste som tyr til kjemikalier for å få frem den riktige Grand Prix-looken. Medlemmene i gruppen Alcotrass har allerde sprayet seg selv, bakrommet og Studvests utsendte med glitrende gullspray. Ikke rart at seileren med sigarett i munnviken får streng beskjed om at dette er et røykfritt lokale. Lufta kjennes tykk av lett antennelige gasser, og brannfaren må være overhengende.

FORDOMMER OG STEREOTYPIER

De fleste arrangementene er lagt til de tre utestedene for homofile i Bergen, Fincken, the Sailor og Kremm Bar. Men på onsdag braker det løs på Kvarteret.

– Med gameshowet «Vil du bli homofil?» skal vi leke med både fordommer og stereotypier.

Stine Winsterne vet selv godt hvordan det er å ha fordommer.

– Resten av styret i Gay Event Bergen er homofile menn, og før jeg begynte hadde jeg, som alle andre, en viss forestilling om hvordan de homofile er. Men fordommene mine forsvant fort. Konklusjonen er vel at både homser og lesber er som folk flest.

UGLEZ

– Jeg synes det er positivt at homofile i Bergen har fått et større tilbud. Men personlig er jeg ikke så begeistret for slike homofestivaler. Det kan bli litt voldsomt, forklarer Ragnhild Rieber-Moen.

Hun er leder for studentgruppen UgleZ. Organisasjonen skal fungere som en møteplass både for dem som fortsatt skjuler sin legning og som et nettverk for dem som har stått frem. Møtene er annenhver fredag på Kvarteret, og aktivitetene er blant annet sosialt samvær med spill og film, og foredrag. UgleZ er et tilbud for alle studenter ved Universitetet og høgskolene. Dermed skulle man tro at det var en stor organisasjon, men det har vært litt problemer med rekrutteringen.

– De fleste som er med går på Universitetet. Forrige halvår var vi bare ti stykker, men vi håper flere vil bli med dette semesteret.

DISTRIKTHOMSER

Kristian Nicolai Stakset-Gundersen er trener for idrettslaget Bergen Beans, leder for Gay Event Bergen og er med å arrangere festivalen.

Han mener det helt klart har skjedd en utvikling i det homofile miljøet i Bergen de siste årene.

– Da jeg kom til Bergen for tre år siden var Fincken det eneste utestedet for homofile, nå finnes det tre. Også når det gjelder andre aktiviteter er det et mye større tilbud enn før. Dette tror jeg kan være med på å få flere «distriktshomser» til å velge Bergen fremfor Oslo.

Kristian legger ikke skjul på at enkelte synes at miljøet blir litt for lite, og velger å flytte inn til Oslo.

– Man skal ikke ha bodd her så lenge før man har fullstendig oversikt over miljøet. Men det problemet finner man nok i Oslo også. For å si det litt tabloid, så er nok ikke gresset grønnere på den andre siden.

MED MANN PÅ GARDEBALL

– Ein bisschen Frieden, ein bisschen Sonne.

En flerstemt versjon av Vest-Tysklands Grand Prix-bidrag fra 1982 ljomer ut fra bakrommet. Konferansier Ulrik Bø Bersvendsen går hvileløst frem og tilbake ute i korridoren. Han ser ikke ut til å legge merke til sangen. Oppmerksomheten er rettet mot pappkortene hvor han har skrevet ned fakta og historikk om Grand Prix.

Det er ikke første gangen denne mannen er i rampelyset. I 2003 valgte han å ta med en mannlig kavaler på gardeballet.

– Jeg vet ikke hvorfor det ble så mye oppstyr. Det var ikke første gangen det hadde skjedd, men det var første gang det ble lagt merke til.

Men oppstyr ble det, med flere avisoppslag og debatt i mediene.

– Grunnen til at jeg gjorde det var fordi ingen i garden visste om min legning. Derfor måtte jeg høre mye på det vanlige garderobesnakket. Da ballet nærmet seg, bestemte jeg meg for å ta litt igjen og gi dem et lite sjokk. Selv om de andre tok det greit, var det ikke alle som heltvisste hvordan de skulle reagere, avslutter Bersvendsen før han vender tilbake til memoreringen.

«LOVE ME TONIGHT»

Belinda Glava har entret scenen og fremfører en teatralsk versjon av fjorårets finalebidrag fra Hviterussland «Love Me Tonight». Med seg har hun to israelske dansere som vanligvis holder til på Carte Blanche. Ikledd dressbukser og sløyfe danser og smyger de seg sensuelt rundt stjernen. Mange har tatt turen innom The Sailor og stemningen i salen står i taket. Det klappes og plystres. Nummeret avsluttes med fyrverkeri. Det gnistrer fra scenen. Om det var fyrverkeriet, de lettkledde danserne eller Belindas utstråling som gjorde utslaget er vanskelig å si. Men det holdt i hvertfall til en finaleplass.

– Love me tonight, and I'll love you forever. It's no sin, it's no crime, that I want you mine.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN