Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
SiB.

Full strekk for gruppetimene


PILATESFEBER PÅ SIB. Treningsformen som ifølge opphavsmannen Joseph Pilates skal gi en helt ny kropp etter 30 økter, har trukket fullt hus på SiB Sentrum hele høsten. FOTO: ØYVIND ZAHL

 
MER OM DENNE SAKEN:
Fem på pilates
PILATES
- ble utviklet av tyske Joseph Pilates (1880-1967).

- er en type styrketrening med stabilitet og kroppskontroll som mål.

- fokuserer på mage- og ryggmuskulaturen som stabiliserer ryggsøylen.

- har lenge vært populært blant dansere, fordi det gir lange og smidige muskler.

- er i dag den raskest voksende treningsformen i Storbritannia, og på sterk fremmarsj verden over.

Kilde: Wikipedia

Kropp og sjel-trening som pilates er i vinden som aldri før, men den mest populære gruppetimen er en som lover hardkjør og svettedråper.

Tekst: TRACEY LAVALETTE

– Det blir som oftest fullt, og noen ganger må man booke plass på internett dagen før for å komme med, forteller pilatesinstruktør Benedicte Vaage.

Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) fører statistikker over hvor mange som er på hver enkelt gruppetime, og har nå oversikt over hvilke grupper som har vært de mest populære i høst. Pilates er den best besøkte timen på SiB Sentrum.

– Du trenger ikke være myk og sterk fra før av for å trene pilates, men kommer fort i form av det, sier gruppetreningsansvarlig hos Studentidretten ved SiB, Stacey Douglas.

AVSTRESSENDE

Vaage tror de gode deltagertallene har sammenheng med en internasjonal dreining mot trening som har fokus på både kropp og sjel.

– Treningsformer som fokuserer på puste- og avspenningsteknikker, økt balanse og styrket kjernemuskulatur er en trend i hele den vestlige verden nå, mener Vaage.

Pilates kan være spesielt effektiv trening i den hektiske eksamensperioden.

– Hvis du lærer deg pusteteknikken som brukes i pilates, vil hjernen din begynne å sende ut signaler når du er stresset som roer deg ned, forteller Douglas.

Til våren vil to pilatestimer forsvinne fra SiB Sentrum, mens det nye treningssenteret Alrek vil få tre timer i uken. SiB Sentrum vil få en nitti minutters pilatestime, og Douglas håper på å også kunne få satt opp en time på Studentsenteret.

-Der er det større kapasitet, med plass til åtti stykker. Det bør komme minst tjue-tretti personer på hver time for å kunne forsvare at den er på timeplanen, men det mener jeg kan gå, tror Douglas.

SVETT ER HETT

Den desidert mest besøkte av alle SiBs gruppetreningstimer er aerobictimen "Rød svett" på Studentsenteret, som ifølge statistikken har klart å lokke til seg en fullsatt sal hver uke. Fargekoder angir intensiteten på timene. Røde timer er de hardeste, men med lavere krav til koordinasjonsevne enn de gule og blå.

– De røde timene er de mest populære, både innenfor spinning og aerobic. Ellers har styrketimen EP (Eleiko-pump) jevnt over veldig høye deltagertall, og den er en sterk nummer to, sier Douglas.

Der et klart flertall av jenter som benytter seg av gruppetreningstilbudet, men Douglas ville gjerne sett flere herreføtter på step-kassene.

– Vi prøver å få gutter inn i salen, men det er ikke så lett. De fleste vil helst trene for seg selv.

TIDSPUNKT ER VIKTIG

Både tidspunkt, instruktør og musikk spiller inn når folk velger timer. Selv om folk ofte får sine yndlingsinstruktører, og velger timer deretter, fremhever Douglas betydningen av tidspunkt:

– Mandag og tirsdag ettermiddag er de dagene folk flest er gira på å trene, og instruktørene vil helst ha timer da.

I ukedagene er aerobic mer besøkt enn spinning, men i helgene er det omvendt. Det kan ifølge Douglas ha noe med de skiftende helge-instruktørene å gjøre.

– Kundene er ikke like opptatt av instruktører på spinning som på aerobic. På spinning er musikken viktigst for mange. Vi hadde en instruktør som spilte heavy metal hele timen - det går bare ikke. Men hun sluttet med det, og da likte folk timene hennes mye bedre.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA SPORTEN