Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Sportrettet.

Fascinasjon for navigasjon


VIL KJØRE I BERGEN. – Det er veldig dumt at det ikke arrangeres båtrace i Bergen. Forholdene ligger veldig godt til rette for løp her, sier Kathrine von Tangen. FOTO: IDA ANDERSEN

 
KATHRINE VON TANGEN:
Født 19. juni 1989.
Studerer interkulturell forståelse ved Norsk Lærerakademi (NLA) i Bergen.
Aktiv utøver innen kampsportgrenen Brasiliansk Jiu-Jitsu.
Debuterte i båtracing 2008 og har to sesonger bak seg.

Bak denne fasaden skjuler det seg et adrenalinavhengig fartsmonster. Vi har møtt racerbåtkjører Kathrine von Tangen.

Tekst: CHRISTER BAARDSEN

Mens andre soler seg på stranden eller drar på fisketur i jolla om sommeren, foretrekker Kathrine von Tangen adrenalinkicket man får når 150 hester sparker nådeløst fra og bølgetoppene hamrer inn over baugen.

– Det kunne ikke passet meg bedre å bo i en by hvor det lukter saltvann hele tiden. Det hender jeg kommer ned hit når jeg er litt stressa.

Studvest møter Kathrine på Zachariasbryggen. Det var hun som foreslo å møtes der.

– Jeg er nesten født oppi en båt på grunn av interessen til pappa, forteller hun.

BÅTGAL FAMILIE

Faren Lyder begynte med båtkonkurranser i 1969 og ble norgesmester i rundbane samme året. Da er det kanskje ikke så rart at begge døtrene er bitt av racerbåtbasillen. For søsteren Benedikte er den som sitter bak rattet når duoen kjører sammen i båten «Miss Coco», mens Kathrine sørger for å justere hastigheten og navigeringen.

Båten de kjører er i offshore-klassen V-150. Da kan de være to sammen i båten – i motsetning til rundebanegrenen hvor man kjører alene. Farten kommer fort opp i 60 knop – eller 110 km/t. Dermed er det lite som skal til før de plutselig befinner seg i vannet med båten over seg.

– Jeg stoler hundre prosent på søsteren min. Det må hun også gjøre med meg. Hun ser bare tre meter foran seg når hun kjører og er avhengig av at jeg navigerer riktig.

TEIPER RUNDER

Nettopp navigeringen er det som gjør at Kathrine ikke har så veldig hastverk med å komme seg bak rattet og bli «pilot» selv.

– Jeg har en enorm sans for å navigere, men det er også mye annet å passe på når vi kjører. Jeg må regulere farten og telle runder. Til det har jeg en strimle med teipbiter langs kanten på båten som jeg river av for hver runde. Det er nemlig fort gjort å glemme hvor mange runder vi har kjørt, men det er viktig å følge med. Vi blir nemlig disket om vi avslutter løpet og kjører ut av løypa før vi har fullført alle rundene.

KAMPSPORTUTØVER

Båtkjøringen foregår i sommermånedene. Ellers på året er det kampsport som gjelder. Kathrine har siden 2005 vært en aktiv utøver av Brasiliansk Jiu-Jitsu.

Der går det noen ganger hardt for seg. Hun sliter for tiden med en skade i hoften, men har tidligere brukket ribbein, tommelen og flere fingre.

– Det er mye belastning, men treningen er veldig viktig for å være fokusert og kommer godt med når vi kjører båt, forklarer hun – og forsikrer at hun aldri har blitt ordentlig redd ute i løypa.

– Til å være en ekstrem risikosport er det veldig trygt på grunn av alle sikkerhetstiltakene. Vi har hjelm, nyrebelte og beskyttelsesplate for ryggen, sier hun og smiler.

– Og vi har ikke gått rundt – ennå.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)Tøff jente! :)


Dødsrå dame ass... Og så er hun da også fra Bærum. Toppfolk!


Enig. Utrolig tøft med hobbyer som forurenser maksimalt! Veldig tidsriktig.


I neste Studvest: Møt Geert van der Haan, som jakter på pandabjørner og ødelegger sårbare vassdrag.


Jennifer seirvkr:Det har kommer inte lata bra Men dessa (mestadels) muslimer som klagar det ar ju knappast otroligt att de lander de av diverse anledningar lamnat saknar iaf majoriteten av manskliga rattigheter. Sa om nu manskliga rattigheter, framforallt religionsfrihet, ar sa hemskt ak tillbaka? Uppenbarligen betyder avsaknaden av manskliga rattigheter mer for dessa manniskor an jobb, mat pa bordet, fred, whatever.(Jag gar handelserna i forvag och doper redan nu om frivilligorganisationen Roda Korset till Roda Parallellogrammet.)


Fin hebuloer da :) Hores faktisk slitsomt ut, jeg hadde kjedet vettet av meg uten strom, ikke si det en gang liksom..  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA SPORTEN