Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Hva skal du lese i vår?


ILLUSTRASJON: LINN JEANETTE FYLKESNES

 
ANBEFALES: 5 FRA MARTA NORHEIM
Sofi Oksanen: Utrenskning
Magda Szabò: Pilatus
Herta Müller: Pustegynge
J.M. Coetzee: Sommer
Torgrim Eggen: Jern

ANBEFALES: 5 FRA JON KÅRE TIME
Mazdak Shafieian: Antwerpen
Maria Reinertsen: Ligningen for lykke
Joseph O'Neill: Nederland
Joe Sacco: Fotnoter i Gaza
Harald Eia og Ihle: Født sånn eller blitt sånn

Lite norsk, masse krim og prisvinnere i hopetall. Slik blir bokvåren 2010.

Tekst: ANNA KATHARINA FONN MATRE

Forlagenes vårlister spres i disse dager som propaganda i krigstid, og det skal mye tid og krefter til for å orientere seg i det litterære landskap. Litteraturkritiker i NRK Marta Norheim og bokansvarlig i Morgenbladet Jon Kåre Time har imidlertid full oversikt og deler av sin visdom.

– HELSEKOST OG SAKPROSA

Mens bokhøsten var preget av store norske navn som Roy Jacobsen, Ingvar Ambjørnsen, Erlend Loe og Herbjørg Wassmo, er vårens lister mindre preget av norske utgivelser. Det synes Jon Kåre Time er synd.

– Forlagene burde styre flere viktige utgivelser til våren. Bokhøsten er for tett befolket, sier Time.

Han er syrlig i sin karakteristikk av vårens gjengangertema.

– Det er mye krig og elendighet, litt religion. Og helsekost, oppsummerer han.

Marta Norheim er enig, selv om hun ser litt lysere på sakene.

– Det er mest utenlandsk og sakprosa i vår. Det er ofte slik det ser ut på våren. Noen har en gang sagt at våren er den nye høsten. Det er ikke sant, sier hun.

Hun trekker frem Stig Sæterbakkens essaysamling Dirty Things som noe å glede seg til på sakprosafronten. Også Ane Farsethås Herfra til virkeligheten om samtidslitteratur er noe bør man også få med seg, skal man tro Marta Norheim. Og det skal man jo.

FRA ØSTFOLD TIL SAMELAND

Til tross for dystre spådommer om laber norsk innsats denne våren, finnes det imidlertid lyspunkt også innen skjønnlitteraturen. Torgrim Eggens endetidsroman Jern er ett eksempel. Handlingen i boken er lagt til et gårdsbruk i Østfold, hvor en gruppe mennesker har samlet seg for å gjøre seg klare for verdens undergang.

Jon Kåre Time har store forventninger til Jan Roar Leikvoll og boken Fiolinane, som kommer ut på Samlaget i mars. Fiolinane forteller historien om en ensom ung mann i kamp for å overleve, og hans eneste holdepunkt i livet er bestefaren.

Elisabeth Yndestad debuterer med dikt fra gatemiljøet i Bergen i samlingen Forvillelsen. Magne Hovdens første bok er Sameland, en feelgoodroman om to venner som lurer japanske turister på Finnmarksvidda.

MYE UTENLANDSK

Våren er altså høysesong for oversatte bøker, og det er mye bra å finne på årets lister. Ungarske Magda Szabos bok Pilatus handler om en gammel dame som forlater landsbyen sin etter at ektemannen dør. Hennes nye liv i byen gjør imidlertid at hun stivner helt hen, og en dag bestemmer hun seg for vende tilbake til hjembyen.

– Jeg har lest et par bøker av henne, og hun har stor kunnskap om de litt merkelige sidene ved folk, sier Norheim.

John Irving er et av Gyldendals store navn i vår, og hans tolvte roman Siste natt i Twisted River kommer på norsk i slutten av mai. Irving har en stor fanskare i Norge, men Marta Norheim hører ikke til denne.

– Jeg har liksom sluttet å være begeistret for ham. Han har dokumentert at han er en god forfatter, men det er lenge siden han har gitt ut noe interessant, sier hun.

Da er hun mer positivt innstilt til japaneren Hakura Murakami, som i vår kommer med to nye bøker. Den ene handler om jogging. I den andre, romanen Elskede Sputnik, møter vi 22 år gamle Sumire som er forelsket i en 17 år eldre kvinne. Murakamis siste store roman IQ84 må vi imidlertid vente enda en stund på. Den holder på å oversettes nå.

Ellers kan Anna Gavalda-fans glede seg til en ny gladroman i midten av mai. De som likte Aravind Adigas Hvit tiger, bør få med seg Mellom attentatene, hvor han konsentrerer seg om finanskrisen i USA.

KONGEN PÅ KNAUSEN

Så var det han som man ikke synes å komme utenom for tiden. Bokvåren i egen høye person, mister Karl Ove "Maraton" Knausgård, er stadig frisk og rask. Det er flaut å snakke om, men umulig å fortie. Heldigvis forteller Marta Norheim at også hun begynner å bli lei kjøret.

– Det er veldig mye Knausgård. Det er sjelden en roman utgis i små porsjoner på denne måten. Det er i grunnen et genialt triks. Jeg håper ingen hermer, for da blir det uutholdelig, sier Norheim. Hun innrømmer likevel at debatten rundt bøkene er mangfoldig.

– Vi må bare henge med. Vi har ikke noe valg, sier hun.

Knausgårds siste tre bind i Min Kamp kommer på løpende bånd utover våren, samtidig som litteraturkritikerne skriver så blekket spruter i håp om å bli nevnt i siste bind. Den selvbiografiske sjangeren er definitivt blitt en trend, og småknauser popper opp over alt.

– Vi ser helt klart en selvbiografisk tendens i norsk litteratur, men slik har det jo vært i flere år, sier Norheim, som trekker linjer til Sør-Afrika og nobelprisvinneren J.M. Coetzee.

NOBEL OG NORDISK RÅD

– Det er fort gjort å tenke på Coetzee når man leser Knausgård. Han skriver selvbiografisk, gir et negativt bilde av seg selv hvor han ikke duger til noe, og han har et komplisert forhold til far.

I vår kommer hans tredje bok i selvbiografisk form - med en ny vri. I Sommer - scener fra et provinsielt liv er hovedpersonen faktisk død, og fortelleren får andre til å skrive om hvordan hovedpersonen var.

– Coetzee er vekslende i kvalitet, men når han er på sitt beste, er han blant de aller beste i verden, sier Norheim.

Hun trekker også frem fjorårets nobelprisvinner Herta Müller som noe å glede seg til. Hennes seneste bok Pustegynge kommer i norsk oversettelse i mai. Boken tar utgangspunkt i deportasjonen av etniske tyskere fra Romania til sovjetiske arbeidsleire mot slutten av krigen, og har fått meget god omtale i internasjonal presse.

På listen over prisnominerte står også et nordisk bidrag.

Utrenskning har jeg faktisk lest fra før. Sofi Oksanen er finsk med estisk mor. Hun er nominert til Nordisk råds litteraturpris og en utrolig spennende forfatter, sier Norheim.

KRIMVÅR

Det blir krim til påske også i år. Sanger og skuespiller Øystein Wiik debuterer i vår med krimboken Dødelig applaus fra operamiljøet i Oslo. I Sverige ligger Hypnotisøren, skrevet under pseudonymet Lars Keppler, for tiden på besteselgerlisten, og boken er spådd å nå liknende høyder i Norge.

Fra Nederland kommer den internasjonale bestselgeren Tulipanviruset av Daniëlle Hermans, som tar oss med tilbake til tidenes første børskrakk, nemlig krakket i tulipanmarkedet i Nederland i 1637.

Tom Kristensen satser på sommermarkedet og kommer med sin nye thriller Dypet først i juni. Boken spinner rundt dykkermiljøet i Nordsjøen og inneholder både trusselbrev, sabotasje og gamle hemmeligheter.

Uthevet sitat:

Det er mye krig og elendighet, litt religion. Og helsekost., Jon Kåre Time, bokansvarlig i Morgenbladet

Noen har en gang sagt at våren er den nye høsten. Det er ikke sant., Marta Norheim, litteraturkritiker i NRKDebattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE TEMA