Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Tema.

Studentenes redningsmat


ET SIKKERT VALG. Du kommer hjem fra forelesning. Sulten er ekstrem, valgene er mange, men minuttene er få. Tiden spm går fra du plukker pizzaen UT av fryseren til du kan putte den INN i munnen er minimal. Du skal jo tross alt rekke å lese. FOTO: LINE ANDREASSEN SILSETH

 
MER OM DENNE SAKEN:
Tolv på gaten
Pizza Grandiosa

Grandiosaen ble lansert av Nora 11. februar 1980.
I dag produseres den av Stabburet.
Det finnes ni forskjellige varianter av pizzaen: Original, Ekstra Tynn, Kjøttdeig & Løk, Taco, Lørdagspizza, Full Pakke, Pepperoni, Speltpizza og Pizzasnurrer.
I tillegg finnes den ordinære varianten i 2-pakk og porsjonspakning.
Ifølge Stabburet er det solgt ca. 340 millioner Grandiosaer siden lanseringen i 1980.
Sangen «Respekt for Grandiosa» som ble lansert sammen med Lørdagspizzaen lå på toppen av VG-listen i åtte uker.

Pimp your Grandis!

Nybegynner: Ta av plasten. Stek og spis.
Middels: Legg på noen skiver tomat, mais og ekstra ost. Krydre etter egen smak.
Avansert: Legg på brokkoli, tomat, champignon, mais, løk, ekstra ost. Ha på pepper og tacosaus når den er ferdig.

Grandiosa har på mange måter blitt den norske nasjonalretten. Studentene er blant dem som oftest finner frem pizzahjulet ved middagstid.

Tekst: KRISTOFFER ANTONIO SKINLO

Grandiosa. En sikker vinner i tidsklemmen. I dagens samfunn møter vi stadig nye utfordringer når vi skal få med oss alt. En film skal sees på TV. En fest skal attendes. En pensumbok skal leses. Gjerne til den påfølgende dagen. Tiden strekker ikke til. Hva gjør du da?

Jo, finner nærmeste frysedisk. Her finner du et respektabelt utvalgt av billig hurtigmat, og et frossent stykke Italia er tilgjengelig like rundt hjørnet.

Fem minutter på å varme ovnen, tolv minutter inni og åtte minutter på å fortære. Vips, så er hele måltidet unnagjort på 25 minutter. Hva mer kan man ønske seg?

EKSAMENSSALG

Studenter har ikke alltid tid til å lage seg skikkelig middag når eksamensstresset nærmer seg. Spesielt når mors kjøttkaker ikke lenger står klare når man kommer hjem.

– Salget på Grandiosa er generelt høyere i november og desember enn ellers i året. Det skyldes nok at mange ser på Grandiosa som et kjapt måltid i en travel tid med blant annet førjulsstress og eksamenstid, forteller Inger Marie Ingdahl, informasjonsleder i Stabburet.

Ingdahl sier at målgruppen deres er folk flest, men merker at produktene er spesielt populære blant studenter. En av de to største salgsukene de siste årene var fra 17. november til 23. november i fjor, noe som svært sannsynlig er eksamensrelatert.

– Den uken solgte vi mer enn 700 000 pizzaer. Det er 50 prosent over normalsalget, sier hun.

ANBEFALER IKKE GRANDIS

Ingvild Oftedal, masterstudent i klinisk ernæring, har forståelse for at folk velger kjapt fremfor sunt, men anbefaler likevel at studentene tenker mer over hva de spiser under eksamensforberedelsene.

– Grandiosa og annen frossenpizza inneholder mye raske karbohydrater. Dette fører til at blodsukkeret får en rask stigning, men at det faller igjen ganske fort. Da vil konsentrasjonen synke, og det blir vanskelig å huske det som en prøver å lære seg. Jeg anbefaler å velge mat som inneholder langsomme karbohydrater, som grovt brød og grønnsaker. Da vil blodsukkeret holde et jevnere nivå, og konsentrasjonen holde seg på topp lenger, sier Oftedal.

– En hel Grandiosa inneholder svært mye energi, gjerne mer enn det dobbelte av det en voksen person trenger til middag. Frossenpizza er dessuten fattig på vitaminer, mineraler og kostfiber, som er helt nødvendig for at kroppen skal fungere optimalt, legger hun til.

– ÉN FROSSENPIZZA I SEKUNDET

Da Stabburet lanserte Pizza Grandiosa 11. februar 1980, var ingen forberedt på det som var i ferd med å skje. Norge var i ferd med å få en ny nasjonalrett. Der fårikålen tok flere timer å lage, var Grandisen en rask suksess, til tross for at det tok 13 år før salget virkelig tok av.

Ifølge Stabburets hjemmesider spises det i Norge mer enn én frossenpizza i sekundet, ca. 50 millioner i året. Det er mye, selv for et selskap som har ni varianter Grandiosa, seks varianter Big One og fem varianter Pizza Originale i stallen. Grandiosaen er allikevel mest populær, og blant studentenes livretter. Ernæringsstudent Oftedal mener likevel at det går an å gjøre pizzaen litt mer levelig.

– Det er lurt å planlegge middagsmåltidet i god tid, gjerne dagen i forveien. Da blir det lettere å ta sunne valg, i stedet for å kjøpe seg noe enkelt og usunt når man er sulten. Dersom man likevel velger frossenpizzaen, blir måltidet mye sunnere hvis man har en blandet salat på siden, sier Oftedal.



Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)



Forslag til alternativ til Grandisen:
Findus god gammeldags fiskegrateng e.l. frossenfisk produkt. Tar litt lenger tid i ovnen, men er vel litt sunnere. Mens den står i ovnen kan en ta oppvasken, sette på en klesvask, gjøre litt sånne ting som gjerne har lett for å falle ut i eksamenslesingen. Eventuelt kan en lese mens en venter på maten. Tar gjerne sånn 40-50 min.


Folk må få øynene opp for First Price-torskefileten. Den koster 40kr og du har gjerne nok til tre-fire middager. Tradisjonell norsk husmannskost rules.




bønner, linser og ris fra eksotisk torg. billige middag resten av studietiå!

åsså kjøbe du litt kjøtt av og til på tebjuid.


Nudler


Holy Toledo, so glad I clkiced on this site first!



  SØK I STUDVEST:

SISTE TEMA