Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Tema.

Med historien på sin side


1966 OG 2010. Synnøve Glambek Bøe og Gøran Thengs er ledere fra vært sitt tiår. Mye har forandret seg men begge er enige i at det viktige har vært og er det gode humøret og de sosiale sammenkomstene. FOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

 

FOTO: STUDVEST
RELATERTE ARTIKLER:
ASF 70 ÅR (08/09-10)
STUDVEST FØLGER TEMAET:
ASF
Aktive Studenters Forening har utfordret og beriket kulturlivet i Bergen i 70 år.

Tekst: LISA MARIA BREISTEIN SØLVBERG

DET ER IKKE lov å danse offentlig. Og offentlig inkluderer blant annet hus som kan sees fra offentlig vei. De fleste organisasjoner er egentlig forbudt. Styret i sangforeningen trues med å bli skutt. Ingenting er usannsynlig. Slik er situasjonen i Bergen. Og under slike forhold vokser Aktive Studenters Forening (ASF) fram. Året er 1940.

70 ÅR SENERE er det fortsatt en organisasjon ved navn ASF. Situasjonen er dog litt annerledes. To minutter etter avtalt intervjutid kommer en halvstresset, men smilende ASF-leder anno 2010 inn dørene på Kafé Chaos. Det er enda såpass tidlig at kaféen ved SV-fakultetet ikke er fylt opp av kaffetørste studenter. ASF-lederen, Gøran Thengs, retter på The Strokes-t-skjorten, tar en slurk av den nytraktede kaffen og begynner å fortelle. Og han forteller godt, om organisasjonen som opptar det meste av hans tid om dagen. Aktive Studenters Forening. 70 år.

MEN FOR Å begynne med begynnelsen igjen... Vi må spole tilbake en god del tiår, en må forbi 90-tallet med Internett-spredning, Kosovo-krig og Sovjet-oppløsning. Forbi 80-tallet med MTV-lansering, pastellfarger og Berlinmur-fall. Forbi 70-tallet med Watergate-skandale, diskomusikk og Gudfaren-filmer. Forbi 60-tallet med hippiebevegelse, feministframvekst og The Beatles. Forbi 50-årene med Koreakrig, satelitten Sputnik og inntoget av rock'n'roll. Situasjonen fra 1940 er det Sveinung Melkild, ASF-veteran, som beskriver.

– Det viser den totale galskapen under okkupasjonen, og det var ikke før etter krigen at det ble noen skikkelig ASF, forteller Melkild.

Og selv om mye av det originale ved organisasjonen henger igjen i dag, viser det han forteller at det har skjedd en del endringer siden 40-tallet.

– ASF var et enkelt og demokratisk samfunn, fortsetter ASF-veteranen.

Det blir en kort pause i telefonsamtalen.

– Eller, egentlig var det ikke noe særlig demokratisk. Jeg ble for eksempel valgt til formann på et møte der jeg ikke var til stede, og jeg kan ikke huske at vi hadde noen styremøter, sier Melkild, og humrer.

Men han forklarer at det var et vesentlig samlingspunkt. For i sin tid var ASF det første ikke-faglige forumet for bergensstudentene, med en tredobbel målsetning: Gi studentene mer kunnskap gjennom foredrag og debatter, bidra til å bedre det sosiale samværet, og framskynde beslutningen om å stifte et universitet i Bergen.

– Det var et veldig interessant forum med seriøse debatter, men jeg tror ikke folk tok det inn over seg på noen måte. En gang skulle Arnulf Øverland lese noen av sine egne dikt, og jeg måtte reise på biblioteket og låne boken. Da han åpnet den knitret det fælt, for det var ingen som hadde lest den før. Vi klarte å redde oss inn igjen ved å si at alle hadde den hjemme. Det var jo mye tull, innrømmer Melkild.

I 1960, etter 17 år i ASF, orket ikke Melkild mer fattigdom som student, og begynte læreryrket. Samhold, moro og kultur tror han er ordene som best beskriver hans periode i foreningen.

TILBAKE TIL NÅTIDEN. Sett utenfra er ASF en ren konsertarrangør som drives frivillig av rundt 55 aktive medlemmer. Innenfra er ASF en aktiv, sexy, fandenivoldsk organisasjon, og en sammensveiset gjeng, på tvers av generasjoner. Ifølge lederen.

– Det er den sosiale tilhørigheten som binder oss sammen, mener Thengs.

– Og hvordan kan en kjenne igjen en ASF-er?

– Den typiske ASF-er er den som går sist hjem fra nachspiel.

ASF har utviklet seg til å bli en konsertarrangør, og en har droppet tilbud som studieveiledning, debatter og foredrag. Bookingprofilen er klar, og ikke alle tilbakemeldinger og kommentarer blir tatt like seriøst.

– Vi får mye bra tilbakemeldinger på programmet fra musikkjennere. Om det virker bra for kjennerne, driter vi litt i resten. Vi har jo en klar bookingprofil som fokuserer på mange ikke-kommersielle band, men en må jo i 2010 være litt kommersielle. Men vi driter i det om noen foreslår å booke Bjørn Hellfuck for eksempel, det kan du sitere meg på, forteller Thengs, og smiler.

– Er dere for dårlige til å ta til dere tilbakemeldingene dere får?

– Vi er nok ikke de mest tilbøyelige til å ta imot kritikk, innrømmer lederen.

Selv er han svært fornøyd med høstens booking.

– Dette semesteret er det beste så langt jeg kan huske. Bookingen i jubileumsuken er fantastisk, mener ASF-lederen.

DA THENGS FLYTTET til Bergen var han usikker på hvilken organisasjon han skulle bli med i. På grunn av en kompis og interesse for musikk endte han opp i ASF. Og hadde han hatt tid, tror han det ville blitt flere organisasjonsverv.

– Jeg var med i bookinggruppa i foreningen og fikk god kjennskap til driften, noe som utviklet seg til en større ansvarsfølelse for foreningen som helhet, kan du si, forklarer Thengs.

Ansvarsfølelsen resulterte i at han ble leder, og når organisasjonen i tillegg har 70-årsjubileum tar det mye tid.

– Jeg jobber vel et par timer hver dag, men all tenkingen kommer jo i tillegg. Og jeg tenker på ASF hele tiden, sier lederen.

Selv om musikk opptar mye av hverdagen hans i dag, har det ikke alltid vært sånn.

– Jeg fikk sansen for musikk tidlig i tenårene, men er ikke fra noen musikalsk familie og spiller heller ikke noe instrument selv. Jeg er nok ikke blant dem som tror at musikk kan redde verden på noen direkte måte, men som holdningsskaper og deltaker i viktige samfunnsspørsmål kan musikk bidra til å bedre verden, forteller Thengs.

– Hvorfor velger dere å satse såpass mye på ikke-kommersielle band og artister?

– Jeg tror personlig at markedet ikke av seg selv skaper den beste musikken. Og om en bare velger kommersielle band og artister tror jeg mye verdifull musikk ville forsvunnet fra kartet. ASF prøver alltid å gå i null eller tjene litt på et arrangement, derfor kan vi satse på de mindre kommersielle, men samtidig velge musikk som trekker folk.

Selv om Thengs er svært fornøyd med driften, innrømmer han er det er ting de kan bli bedre på.

– Vi kan bli langt bedre på å promotere konsertene våre utenfor bykjernen. Der er vi rett og slett dårlige. Det er jo ikke alle som bor i Nygårdsgaten... Vi har tenkt å prøve å forebedre oss på det framover, forklarer ASF-lederen.

DAGLIG LEDER AV Brak, interesseorganisasjonen for det rytmiske musikkmiljøet i Hordaland og Sogn og Fjordane, mener det er helt klart at Bergen som kulturby trenger ASF.

– Det er en verpeplass for kultur, og rekruttering og arbeidsplass for de som vil jobbe videre innen kultur. De serverer begge sider av bordet, for å si det sånn, mener Brak-leder Jørgen Skauge.

Skauge forklarer at ASF er av Braks mest aktive medlemmer, og at de derfor er svært viktige for organisasjonen. Han er svært imponert over at ASF har holdt i 70 år.

– Det er en stor bragd å holde så lenge. Engasjementet har holdt seg, og de har topp stemning innad, det har mye å si. Jeg tror de har funnet nøkkelen til å overleve - de kan selge for fullt hus og samtidig ta med nye band.

Det er ikke bare Brak som har gode ord å si om ASF.

– Vi på Hulen elsker ASF, forteller Solgunn Slåtto, leder for Hulen.

Og det er tydelig at hun mener det.

– Vi har funnet ut at alle dorgene (driftsorganisasjonene på Kvarteret, jour.anm.) er brødre og søstre av ASF, men Hulen er elskeren, forklarer Slåtto og ler.

Hulen-lederen mener ASF har hatt en svært stabil drift, og synes dette kom spesielt godt fram da Kvarteret stengte i 2007.

– De hadde nesten samme frekvens på konserter under oppussingen, og det er utrolig viktig. Det viser at de fint klarer å stå på egne bein, mener Slåtto.

FOR SYNNØVE GLAMBEK BØE, leder for ASF i 1966, var organisasjonen svært viktig.

– Jeg traff min mann i ASF og organisasjonen var midtpunktet i det sosiale liv. Det var et veldig levende organ. Vi hadde møter med mange kulturinnslag på onsdagene og fest på lørdagene, forteller Glambek Bøe.

Det beste minnet hun har fra ASF-tiden er rivningsfesten da de skulle starte «Klubben».

– Vi fikk lov til å knuse og ødelegge møblene, alt av hærverk var lov. Det er det kjekkeste jeg husker, sier den tidligere ASF-lederen og ler.

Kjell Arne Hagen, leder for ASF i 1983-1984, har også mange morsomme historier fra tiden i foreningen. Han mener derimot at ingen av dem tåler offentligheten. Hagen var også leder i Hulestyret, og drev derfor mye med konsertene ASF arrangerte på Hulen.

– ASF hadde primært ansvaret for driften på onsdagene, og det var et rimelig godt tilbud vi gav til studentene. Det var mye new wave og punk, og mange nye band vi knapt hadde hørt om, forteller Hagen.

Onsdagskonsertene var ifølge den tidligere ASF- og Hulestyret-lederen godt besøkte.

– Uansett om det var et punkeband fra Fyllingsdalen eller et nytt band fra England, var det verdt å komme på Hulen, sier Hagen.

ASF booket flere band som ikke var kjent på den tiden, blant annet DeLillos og DumDumBoys.

– Og siden ingen hadde hørt om bandene måtte vi lage en beskrivelse på plakaten. Jeg husker at DeLillos var «naiv rock fra Oslo vest» og DumDumBoys var «heavy rock fra Trøndelag», sier den tidligere ASF-lederen.

ETTER KVARTERET ÅPNET igjen i februar i år har ASF flyttet tilbake dit. Og Kvarteret-leder Lars Arnesen mener det er et godt forhold dem imellom.

– ASF og Kvarteret er naturlig knyttet sammen, vi har et sterkt forhold, og i sterke forhold er det heller ikke til å legge skjul på at det krangles en gang i blant. Likevel, stort sett i vårt 15 år gamle partnerskap har vi kommet oss unna med usedvanlig få uenigheter, en trend jeg håper vil fortsette inn i ASF sine neste 70 år, sier Arnesen.

– Og hva tror du er grunnen til at de har holdt i 70 år?

– De har vært nyskapende, de har opp gjennom tidene stått for et tilbud som ingen andre har tilbudt, forklarer Kvarteret-lederen.

Byråd for kultur, kirke, idrett og eierskap, Harald Victor Hove, er enig i at ASF har bidratt med mye kultur til byen.

– De har vært engasjert for ting som gir en merverdi, og de har vært utfordrere, bidragsytere og grensesprengere. Folk burde lære av det ASF har bidratt med, for de har endret mye, mener byråden.

Samtidig mener han at en organisasjon med en slik bakgrunn har et ansvar de ikke må glemme.

– De har nå beveget seg til å bli en konsertarrangør, men det er viktig å huske historien, for det er en historie som forplikter. ASF må fortsette å utfordre, og ikke sovne hen, mener Hove.

– Og nå?

– Nå venter vi bare på «the next great thing», mener byråden.

TILBAKE PÅ CHAOS. Kaffen er drukket opp, kafeen begynner å fylles av studenter. ASF har vært viktig for studentene fra 1940 og tiårene framover. Uten hadde vi nok blitt snytt for mye studentkultur i Bergen. Men trenger vi ASF i 2010?

– En kan være student uten ASF, men jeg mener at en som menneske og student blir rikere av god kultur. En kan gjerne kalle det en motkultur, vi har jo et litt misjonerende budskap når vi fronter musikken, mener nåværende ASF-leder.

Kultur eller motkultur - 70 år er over to generasjoner og et firesifret antall konserter. Og en såpass levende organisasjon kan ikke ha eksistert så lenge uten å ha satt spor etter seg. Og spor er til for å følges.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE TEMA