Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Synspunkt.

Forbrukerukultur


Tekst: ASTRID HAUGE RAMBØL

På svære plakater danser deilige damer i florlette sommerkjoler; et sikkert vårtegn. For utrolige 299,- kan du også bli eier av den blomstrede drømmen, masseprodusert og sydd av arbeidere i den tredje verden. For det er dessverre slik, at mens prisen på klær synker i forbrukersamfunnet Vesten, øker andelen skittent arbeid i resten av verden. Mens vi bytter ut klær og møbler etter humør og sesong, tilbringer millioner av arbeidere livet i et fabrikklokale, lønnet med urimelig lite penger og mangel på arbeidsrettigheter.

Som forbruker bør du tenke på hvor pengene dine går. Ønsker du å gjøre Reitan og gjengen enda rikere, er det bare å stikke innom nærmeste 7-Eleven, Rema 1000 eller Narvesen. Men hvis du heller vil støtte uavhengige, litt mer lokale initiativ, kan du kjøpe ditt daglige brød i mindre dagligvarebutikker, kafeer og bakerier.

I disse klimakrisetider bør vi gjerne tenke litt på hvor alle disse konsumvarene vi fyller livet vårt med kommer fra. Det er kjekt med norsk fisk, men ikke hvis den tok omveien om Kina for å bli sløyet og filetert av lavtlønnede arbeidere, for så å bli flydd tilbake til det vestlige markedet. Kanskje det er verdt å bruke en krone eller to på å kjøpe litt dyrere og kortreiste lokale produkter.

Det er vanskelig, om ikke umulig, å være en skikkelig miljøbevisst forbruker som er opptatt av hele produksjonsprosessen, ikke bare pris og vare. Når den fine sommerkjolen henger der og dingler til denne nette sum, tenker nok de fleste på om vi kan få modellens kropp og brunfarge med på kjøpet, fremfor om kjolen ble sydd av en trebarnsmor i India for et par kroner om dagen. Idealismen forsvinner fort i billigkjedenes glansede papir.

Men det finnes lyspunkter i tilværelsen for deg som ønsker å gjøre kontrasten mellom de storforbrukende miljøsvinene i Vesten og de hardtarbeidene, underbetalte arbeiderne i resten av verden litt mindre. Kjøp brukt, lokalt eller kvalitet du kan ha til du går i graven. Det handler om hvem du vil skal sitte og gni seg i hendene med dine penger på konto.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KOMMENTARAR