Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Apropos.

Nynorsk? Ja, takk


 

Tekst: KRISTINE NÆSS THORSEN

Jeg er fascinert av nynorsk. Jeg vet ikke helt hvordan eller hvorfor jeg har et så spesielt forhold til sidemålet mitt. Egentlig er det helt ulogisk. Jeg har tross alt blitt prakket på skriftspråket siden ungdomsskolen, og avlagt flere sidemålseksamener hvor jeg måtte slå opp i ordboken på annet hvert ord. Nynorsk var nemlig ikke særlig prioritert i norskundervisningen, verken av elever eller lærere. Men jeg har alltid likt sidemålet mitt, og merker jeg blir provosert når noen kritiserer skriftspråket eller klager på at de har et dårlig forhold til nynorsk.

Forsvaret og beundringen min for nynorsk kommer nok av at jeg liker å skrive, og synes det er interessant med norske ord og uttrykk. Bokmål er flott og det er bokmål jeg behersker, men nynorsk gir meg en positiv utfordring, og jeg oppdager stadig nye og spennende formuleringer.

Samtidig er det noe familiært ved nynorsk. Skriftspråket er mer lik stavangerdialekten min enn bokmål, på samme måte som bokmål er nærmere dialekter på Østlandet. Det er liksom noe nært og kjært med nynorsk. Dessuten synes jeg det er viktig å støtte mindretallet. Det er tross alt bare ti til femten prosent av befolkningen i Norge som bruker nynorsk som hovedmål, og en gjennomsnittlig bokmålsbruker er ikke særlig begeistret for nynorsk.

Derfor mener jeg det er viktig at man lærer dette andre norske skriftspråket, slik at det fortsetter å eksistere og ikke blir enda fjernere fra folk. Norsk kultur mister et viktig element dersom ingen bruker sidemålet.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE APORPOSAR