Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Hvis du ikke vet hvor du skal, havner du ofte et helt annet sted


ERFARING. Dersom du vil ha drømmejobben etter studiene, må du skaffe deg relevant deltidsarbeid, skriver Rønnaug Tveit fra Karrieresenteret ILLUSTRASJON: INGER SOMMERFELT ERVIK

Tekst: RØNNAUG TVEIT (DAGLIG LEDER VED KARRIERESENTERET)

Hvis du ikke vet hvor du skal, havner du sannsynligvis et helt annet sted. Dette svaret fikk Alice i Eventyrland da hun ba om hjelp til å finne veien. «Hvor skal du da?», spurte hjelperen. «Jeg vet ikke», svarte Alice. Og som man spør, får man svar ...

Det er ikke bare Alice i Eventyrland som ikke vet hvor hun skal. I saken «Vet ikke målet med studiene» i forrige ukes Studvest avslører et knippe ferske studenter at de ikke helt vet hvorfor de har valgt det studiet de har valgt, og at de heller ikke har tenkt på hva de skal bruke utdannelsen til.

Dette er ikke det minste rart, det er faktisk ganske normalt. Å velge utdanning og fag blant hundrevis av muligheter er en kjempeutfordring. «En mur av muligheter», kalte en student det en gang, og det tror jeg mange ferskinger kjenner seg igjen i.

Men hvor lenge kan man virre rundt uten å vite hvor man skal eller hva man vil med studiene? Når bør du høre varselklokken ringe, ikke fordi det ringer ut, men fordi du har sovet i timen? Hvis du nærmer deg slutten av bachelorgraden uten å ha skjenket livet etter studiene en tanke, er det på tide å våkne. Særlig hvis du har tenkt å avslutte med en lavere grad, og særlig hvis du kommer fra de mer generelle fagene som ikke peiler deg inn på ett bestemt yrke. Hører du til dem som først siste semester på master skjønner at du snart skal forlate campus og bli lønnsmottaker, begynner det å brenne under føttene dine. Ikke fordi du ikke får jobb, men fordi du trolig havner et helt annet sted enn du hadde tenkt deg.

På Karrieresenteret vil vi ha studentene til å tenke jobb fra første dag, derfor står vi på stand ved semesterstart, deltar på karrieredager og snakker for studentgrupper så ofte vi kan. Men det aller beste tilbudet til enkeltstudenten er en individuell karriereveiledning der du får presentert ønskene og drømmene dine og ikke minst luftet tvil og tro rundt studier og fremtidsmuligheter.

Jeg blir litt oppgitt når Lise, 24 år, og snart ferdig med master, kommer på karriereveiledning to måneder før siste eksamen og vil drøfte jobbmuligheter.

– Ja, hva har du tenkt på selv da?

– Jo, kanskje noe med media, eller kanskje noe internasjonalt, sier Lise. I alle fall var det det Lisene sa veldig ofte for noen få år siden.

– Jammen så flott, da har du sikkert skaffet deg praksis fra Studvest eller andre studentmedier da, for det må du ha hvis du skal jobbe i media, sier jeg.

– Å? Nei, det har jeg ikke tenkt på, sier Lise - og ser mediatoget suse forbi.

– Internasjonalt da, har du jobbet frivillig i Røde Kors eller noe kanskje?

– Nei, jeg fikk aldri gjort det, men jeg har vært vakt på Kvarteret.

Der forsvant sannelig det toget også ut fra stasjonen ...

Hvorfor er det så om å gjøre å tenke jobb allerede fra starten av på universitetet? Kan man ikke bare få studere i fred og så ta det etter hvert? Jo da, selvsagt kan man det, men det blir sannsynligvis både kjekkere og lettere å komme gjennom studiene hvis du vet hvor du skal etterpå. De færreste vil vite nøyaktig hvilken jobb de skal ha, men å finne en retning eller to makter de fleste. Hvis du er interessert i å jobbe med informasjon når du er ferdig, innretter du deg litt annerledes enn studiekollegaen som heller vil jobbe med personalspørsmål. Kanskje du heller kan tenke deg en fremtid i et departement eller i en humanitær organisasjon? Hvordan skal du komme dit? Er det spesielle kunnskaper du må skaffe deg underveis? Ferdigheter du ikke får gjennom faget ditt? Kan du lære det på annen måte gjennom verv og frivillig arbeid? Kanskje gjennom en deltidsjobb? Hvis du vil jobbe som analytiker eller i forlag, hvilke deltidsjobber er det lurt å ha da?

På Karrieresenteret har vi mange spennende samtaler med studenter som kommer til oss fordi de tror de ikke kan, vet eller vil noe som helst. I løpet av veiledningen blir de klar over at de både har masse kompetanse og mange interesser. Vissheten om at du allerede har mye «innabords», gir også økt selvtillit. Det gir deg ekstra ballast når du skal ut og finne veien – og forhåpentligvis havner akkurat der du skal.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE LESARBREV