Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Kronikk.

Åndelig latskap?


STUDENTERS ROLLE. - Opp gjennom tidene har studentene vært i front og satt agendaen for de store diskusjonene. Hvor er dagens studenter, spør Gudbrand Johannes Qvale. FOTO: HÅKON FREDE FOSS

Har vi som er studenter det for godt? Er vi ruset på olje og sløvet av velferdstaten?

Tekst: GUDBRAND JOHANNES QVALE (LEDER AV NORGES HANDELSHØYSKOLES STUDENTFORENING)

At vi nordmenn er priviligerte, er en kjent sak. Norsk levestandard har økt betraktelig de siste tiårene, og Norge har i lang tid ligget blant verdens beste land å bo i på FNs ranking. Vi som er studenter er så absolutt ikke noe unntak, snarere tvert imot. Naturligvis kan vi ønske oss økte utbetalinger fra Lånekassen, bedre boligstandard under studiene og så videre. Men hva med det vi har?

PRIVILEGIER

Bare det å være student er et privilegium i seg selv. Vi får en mulighet til å utvikle oss, utdanne oss, skape vår egen fremtid. Vi får månedlige utbetalinger til kost og losji, vi er frie og franke og stort sett er vi unge og friske. Alt ligger til rette for oss, servert på sølvfat. Hvordan forvalter vi disse mulighetene?

Det er et trist faktum at det er urettferdighet i den verden vi lever i. Ikke alle er like priviligerte som oss, med de muligheter vi er tildelt. Nettopp derfor er det viktig å være seg bevisst disse privilegiene. Urettferdigheten blir mange ganger verre dersom vi forsømmer våre muligheter. Å være privilegert gir oss også ansvar. Vi skal forvalte de mulighetene og ressursene andre ikke får.

Den fysiske latskapen er en kjent problemstilling, å la kroppen forfalle av latskap. Men hva med den åndelig latskapen og unnfallenheten? Hva skjer når de innspillene vi får til kritisk tenkning stort sett kommer fra tabloide VG-forsider og fordummende realityserier som Paradise Hotel?

STUDENTROLLEN

Studenterrollen har endret seg. Opp gjennom tidene har studentene vært i front og satt agendaen for de store diskusjonene. Eksemplene er mange, fra frihetskamper under totalitære regimer til rettigheter for minoriteter. Hvor er dagens studenter?

I forbindelse med de respektive jubileene over Ibsen og Hamsun, ble det påpekt flere ganger at ungdom i stor grad ikke har noen relasjoner til disse forfatterne. Da tenketanken Civita gjennomførte en undersøkelse for noen år tilbake om relativt voksen ungdoms kjennskap til diverse totalitære regimer og statsledere, var resultatene nedslående. Samtidig ser vi at lavkvalitetsprodukter, etter min mening produsert kun med tanke på pris, uten hensyn til kvalitet og yrkesstolthet, tar større og større markedsandeler. En kan påstå at dette er resultatene av markedsetterspørsel og trender av tiden. En slik påstand faller imidlertid igjennom, for markedet og tiden – det er oss. Vi må ta valg om hvor vi vil – bevisste valg.

GI OG FÅ

Hvor vil jeg? Jeg ønsker en mer helhetlig tankegang og bevisstgjøring av våre liv og roller. Naturligvis trenger man ikke være student for å ta bevisste valg eller bruke mulighetene sine, men for studenter burde det være et minstekrav. Vi må arbeide hardere, sette oss mål, kreve av oss selv fremfor å kreve mer tilretteleggelse. Livet er ingen dans på roser!

Vi må vi være klar over at våre valg får konsekvenser. Det gjelder naturligvis også de valg vi ikke tar. Vi må ikke godta at vi ikke vet, vi må være nysgjerrige og vitebegjærlige. De som ikke har lest Bjørneboes Under en hårdere himmel vil gå glipp av nye vinklinger i sitt syn på norske NS-medlemmer. De som utelukkende spiser Grandiosa vil aldri ta del i norsk matkultur. De som ikke stiller spørsmål, får heller ikke svar. I mine øyne vil dette være en hemsko for utvikling, av oss selv og samfunnet vi lever i.

Enhver mann og kvinne er sin egen lykkes smed. En må se mulighetene, anerkjenne dem, og bruke dem til det beste for seg selv og de som ikke har de samme mulighetene. Som det sies, det er når vi gir at vi får. Når vi får, må vi også gi. Gitt de privilegiene vi har og forvalter, er vi ikke bare egne lykkes smeder. Vi har også del i ansvaret for samfunnet.

Fremtiden, det er oss. Men det betinger.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KRONIKKER