Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Leder.

Lange linjer


I Bergen har Studentersamfunnet i en årrekke satt opp debatter om de store spørsmålene, og NHH-Symposiet for 2011 følger i samme spor. Et av satsingsområdene for neste års symposium er et studentråd som skal diskutere hva som blir Norges største utfordringer i 2020. For utenforstående har det aldri virket som om studentene i Sandviken har manglet det man mildt sagt kan kalle mot og vilje til å bruke store ord, men det er prisverdig at både Samfunnet og NHH-Symposiet er villige til å ta de store debattene.

Her har politikerne, som maksimalt har en tidshorisont på fire år, noe å lære. Når de store spørsmålene diskuteres, er nemlig de politiske partiene ofte plassert på sidelinja. I stadig flere spørsmål er det private tenketanker som Civita, Manifest og Minerva som setter agendaen. Mens de politiske partiene i stor grad er opptatt av dagsaktuelle problemstillinger, har de store linjene og diskusjonen rundt disse blitt overlatt til aktører utenfor politikken.

Når ressurssterke tenketanker fører debattene i stedet for demokratiske politiske partier, er vi fort på ville veier. Dette kan gjøre det vanskeligere for vanlige folk å påvirke politikken og dermed ta grep om sin egen livssituasjon. Det gjør også at partiene opptrer som stadig likere. At det er langt til Brussel har ofte vært et av EU-skeptikernes hovedargument, men avstanden til storting og bystyrer blir også stadig lengre når færre fatter interesse og debatten føres utenfor åpne, demokratiske organisasjoner.

Det er sannsynligvis mange årsaker til at «folk flest» viser synkende politisk interesse, men én av dem er utvilsomt at partiene mangler en klar, langsiktig visjon for sin politikk. Det er selvsagt nødvendig å ta de hverdagslige problemstillingene på alvor, men man skaper ikke politisk engasjement dersom politikken består i å bestille konsekvensutredninger og å være aktiv på Twitter. Uten visjoner dør engasjementet og interessen, og politikken kan på sikt miste sin legitimitet.

Gratulerer med 70!

Bergens historisk sett kanskje viktigste studentorganisasjon, Aktive Studenters Forening (ASF), fyller 70 år i år, og arrangerer jubileumsuke fra 13. til 19. september med en rekke konserter. ASF har i løpet av sin levetid blant annet rukket å starte BSI, UKEN, Hulen og avisa du nå leser. At de har hatt en stor innflytelse på Bergen som studentby er derfor hevet over enhver tvil. Studvest vil med dette gratulere jubilanten, og håper på 70 nye, gode år!Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE LEIARAR