Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Synspunkt.

En historie om kåtskap


Aldeles yre av glede over en potensiell skandale, overser media gjerne fatale presseetiske vurderinger. Er nyhetsverdien viktigere enn integriteten?

Tekst: GURO HOLM BERGESEN

En NRK-ansatt benyttet lørdag morgen like greit jobben sin som journalist i Østlandssendingen til å komme med et direkte angrep på sin arbeidsgiver, og i tillegg publisere en tekst om forholdene innad i NRK. Hun sa selvfølgelig opp på dagen, og sørget med dette for å havne på forsiden av de største nettavisene, deriblant VG. Som den tabloidrytteren VG er, flekket de like godt opp en forside med overskriften «NRK-programleder sa opp på direkten: – Som å hoppe fra tier’n», ironisk nok illustrert med et bilde av Pia Beathe Pedersen sittende på en brygge med en pils og et stort glis.

Hovedessensen i Pedersens oppsigelse var «jeg har det vondt fordi NRK er slemme og jeg er snill», og ble presentert med pedagogisk radiostemme i kjent NRK-stil. Pedersen er både trist og lei fordi de ansatte i NRK blir så dårlig behandlet, og håpet at noen kan ta tak og bedre forholdene for de ansatte.

Med slør for øynene og de små grå på ferie, plukker altså dagspressen opp dette stuntet og publiserer både radioklippet og teksten hun la ut på Østlandssendingens nettsider. Helt ukritisk tillater man da at en enkeltperson misbruker sin stilling i en statlig bedrift til å ytre personlige meninger- ei heller stilles det spørsmål ved journalistens agenda.

Når, hvis noen gang, kan et slikt stunt forsvares? Er budskapet så prekært at en kan godta Pedersens stillingsutnyttelse? Det kan se ut som Media-Norge enes om at det viktigste i denne debatten er dårlige ansettelsesforhold, hersketeknikk og dårlig ledelse, og at nyhetsverdien i dette forsvarer at de som hører på Østlandssendingen en lørdag morgen ikke får dagens nyheter som forventet, men en førti år gammel kvinnes klagesang.

At tematikken i Pedersens utspill er både viktig og aktuelt er unektelig et argument i forsøket på å legitimere valg av formidlingskanal, men ikke på langt nær en form for rettferdiggjøring. Hvor er de andre journalistenes kritiske røst? Hvor er det redaksjonelle ansvaret for å stille spørsmål ved at en så subjektiv oppfatning kan passere som en opplest og vedtatt sannhet? Og ikke minst, hvor er Pia Beathe Pedersens selvinnsikt?

Som en pubertal attenåring med de hormoner og lyster tenåringer ofte har, valgte Pedersen å misbruke sitt medium og sin arbeidsgiver i et anfall av kåtskap og eksponeringsbehov. Det kan se ut til at hun har operert etter ideen om at målet helliger midlene. Det er bare synd at hun glemte både presseetikk og sunn fornuft i farten.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KOMMENTARAR