Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Krig for fred


R2P-prinsippet skal hindre at omverdenen blir passive tilskuere til krigsforbrytelser og folkemord. Nå kan Mali bli nok en konflikt for norske soldater.

Tekst: OLAV SLETTEBØ

For åtte år siden vedtok verdens statsledere det historiske prinsippet ”Responsibility to protect” (R2P).

Kort sagt er det en forpliktelse til å aksjonere mot stater som enten grovt forsømmer plikten til å beskytte sine innbyggere, eller selv står bak omfattende grusomheter mot befolkningen. Det er imidlertid ikke en forpliktelse til å invadere. Militær intervensjon er ansett som siste utvei, og slik bør det selvsagt være.

Kommisjonen bak R2P-prinsippet formulerte i 2001 seks kriterier som bør oppfylles før militære virkemidler tas i bruk. Et av dem er å kartlegge mulige konsekvenser. Vil en intervensjon kunne lykkes med å beskytte menneskeliv, og er det grunn til å tro at konsekvensene av intervensjonen er bedre enn å ikke gripe inn?

Som regel er det ikke godt å si. Når en alvorlig konflikt bryter ut, som i Libya i 2011, har man sjelden tid til å bestille konsekvensutredninger i øst og vest.

Suksess i Sierra Leone Da britiske tropper i 2000 gikk inn i borgerkrigen i Sierra Leone demonstrerte de at en humanitær intervensjon av relativt liten størrelse kan ha vesentlig effekt. Operasjonen bidro til at Foday Sankoh, leder for opprørsgruppa RUF, ble tatt. RUF var svært beryktet, og er blant annet kjent for å ha tvunget nyvervede barnesoldater til å drepe sine egne foreldre.

Det er relativt bred enighet om at aksjonen i Sierra Leone var vellykket. Når det gjelder utfallet av de større intervensjonene det siste tiåret, er fagfolk mer uenige. De to langvarige krigene i Irak og Afghanistan er i alle fall ikke solskinnshistorier.

Som kjent erklærte George W. Bush allerede i mai 2003 at Irak-krigen var "mission accomplished". Den skulle vise seg å vare til 2011, og ble svært blodig, ikke minst for sivilbefolkningen.

Kan bli langvarig Espen Barth Eide uttalte mandag at Norge vurderer å sende soldater til Mali for å støtte de franske soldatene i det som kan bli en langvarig konflikt. President Francois Hollande sa at aksjonen kommer til å være så lenge som nødvendig. Frankrike har en lang tradisjon med å gripe inn i tidligere franske koloniområder: Siden 1960 har landet gjennomført over 40 militæraksjoner i Afrika.

At Frankrike ikke ønsker et kupp fra ekstreme islamister i Nord-Afrika, er lett å forstå. Men generelt er det vanskelig å sette fingeren på nøyaktig hva som skal til for at en militær intervensjon blir iverksatt. Hvorfor ble flyforbudsonen i Libya vedtatt mens de enorme lidelsene i Syria har pågått i snart to år med Vesten som passive tilskuere?

En forklaring er at man er mer tilbøyelig til å intervenere der man venter beskjeden motstand. I Syria er det neppe realistisk å tro på en hurtig løsning selv med en FN-støttet intervensjon.

Mulig forebygging Det er mulig, men ennå for tidlig å si, at R2P-prinsippet vil kunne forebygge alvorlige krigsforbrytelser. Resonnementet er enkelt: Statsledere som risikerer militær inngripen fra omverdenen, vil være mindre tilbøyelige til å begå overgrep mot egen befolkning. Det blir i deres egen interesse å overholde et minimum av internasjonale spilleregler. Dessverre for det syriske folk ser dette ikke ut til å ha vært tilfelle for Bashar al-Assad og hans krets.

Vanskelig debatt Diskusjonen om vestlig deltakelse i fjerne krigsområder er vanskelig, og til tider preget av etterpåklokskap. Sikkert er det i alle fall at den kommer til å prege det politiske bildet i 2013.

Generalmajor Robert Mood var leder for FNs observatørstyrke i Syria og har kjent borgerkrigen på kroppen. På fredag skal han diskutere militære intervensjoner og R2P-prinsippet med Jan Egeland, tidligere visegeneralsekretær i FN. Møtet er i regi av Studentersamfunnet, og har tittelen "Krig for Fred".

La oss håpe de har noen gode nyheter.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KRONIKKER