Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Kommentar.

Pressemobb av prinsessen


ILLUSTRASJON: NORA HJELMBREKKE

Da Märtha Louise i forrige uke uttalte at hun snakker med de døde, glemte pressen at religionsfrihet gjelder for prinsesser også.

Tekst: ASTRID HAUGE RAMBØL

For ureligiøse personer, som meg selv, er det like urealistisk at det finnes en gud som at prinsessen kan snakke med de døde, men det betyr på ingen måte at jeg har rett til å dømme henne for verken det ene eller andre. Det følte tydeligvis pressen at de hadde.

I flere dager herjet dømmende overskrifter og uinteressante meningsmålinger. «Det er tull og innbilning at prinsesse Märtha Louise kan snakke med døde mennesker», sa Anne Tingelstad Wøien i Stortingets kirkekomité. Hvem i all verden er hun til å bestemme hva som er mulig og ikke mulig på et felt der alt er umulig å bevise?

DET FINNES MANGE teorier om religion og livssyn, men et fellestrekk er at religiøse og overnaturlig fenomener ikke lar seg vitenskapelig bevise. Dermed er det viktigste ved religioner ikke hva som er sannhet og ikke, men hva den enkelte velger å se på som sannheter.

Hvis det skal være lov å henge ut Märtha Louise fordi hun tror hun kan snakke med de døde, må det være lov å henge ut alle som tror på Gud. Det bygger jo på det samme prinsippet: troen på det overnaturlige.

Likevel har det vært påfallende mange som har følt at de har hatt retten til å dømme og bedømme prinsessens overbevisning den siste tiden. Ansatte i statskirken går ut og sier at det strider mot den kristne tro, og helbrederen «Snåsamannen» sier at det er umulig å snakke med de døde. Har han monopol på å definere det overnaturlige?

INDIVIDUALISMEN herjer i den vestlige verden, også innad i den norske statskirke. Der man før var tvunget til å gjøre som den herskende moral bestemte, har den moderne tid åpnet opp for individuell tolkning av religioner. Folk kan velge og vrake, og stadig flere av landets innbyggere tilhører trossamfunn som tradisjonelt ikke har stått sterkt i Norge, og stadig flere har valgt bort religion.

Mangelen på homogenitet i norske trossamfunn betyr også at verdiene våre spriker i mange retninger. Heldigvis har vi Norges lover, som er felles for alle, både de som snakker med de døde og de som ber mot Mekka.

RELIGIONSFRIHET er en viktig lov i Norge. Derfor er det skuffende at en samlet presse tar seg rett til å definere hva som er «for sært».

Pressekonferansen som ble avholdt viste at vi har en tøff prinsesse og et pressekorps man kan bli flau av. Spørsmål etter spørsmål ble stilt i en desperat jakt på de beste overskriftene. Märtha Louise avsluttet med å spørre journalistene om de var «mobberne i skolegården», eller om de var dem som holdt tilbake, reflekterte og tenkte gjennom før de handlet. Det ble stille.

Pressen blir nok ekstra ivrig på grunn av prinsessetittelen, men hun har ikke mindre religionsfrihet av den grunn. Prinsessens overbevisning kunne heller blitt en debatt om hvorvidt statskirken mister fotfeste, og om den muligens bør skilles fra både kongehus og storting.

MANGE HAR KANSKJE mest lyst til å le litt av Märtha, som snakker med både engler, hester og de døde. Men det er ikke sunt for samfunnet av vi skal le og mobbe andres overbevisninger, uansett hvor forskjellig de er fra våre egne. Når det kommer til religion og livssyn er det ingen som eier sannheten.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KOMMENTARAR