Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Ro, ro, ro din båt


Kunnskapsdepartementet gjør lurt i å unngå så åpenbare bortforklaringer som de nå serverer.

Det er ikke saken i seg selv vi reagerer mest på når statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Kyrre Lekve, tar årene fart og ror seg unna spørsmålet om den lenge lovede 11-måneders studiestøtten. Tidligere har vi også pekt på at 11 måneders studiestøtte ikke automatisk vil føre til at heltidsstudenten stiger opp av asken, og at det finnes mer presserende studentpolitiske problemstillinger. Det er fremgangsmåten, retorikken, og den evigvarende uærligheten som så enkelt kunne unngås, som vi misliker.

For ærlig talt: Når man lover 11 måneders studiestøtte som del av en valgkamp (og dette var det jo harmonisk enighet om på tvers av partigrensene), så bør vi kunne kreve at det har ligget vurderinger bak som forsvarer standpunktet. Og da er det svært vanskelig å svelge at det nå skal gjennomføres en levekårsundersøkelse for å etablere behovet for økt studiestøtte. Etter at regjeringen er innvalgt og har muligheten til å gjennomføre lovnader. Var ikke behovet etablert da man gikk inn for støtten? Eller skal vi tørre å spekulere i tomme løfter og tilsvarende flesk?

Uavhengig av det liker vi dårlig at Kunnskapsdepartementet åpner sin nye stortingsperiode med bortforklaringer som er så åpenbare og tynt skjulte. Vi kan ikke en gang lure oss selv til å tro at grunnen til at økt studiestøtte utsettes er et resultat av noe annet enn nedprioritering. Slengbemerkninger om hva støtten til studentene går til, overlevelse eller russisk kaviar på baguetten, smaker vondt all den tid overbevisningen om viktigheten av pengene var så sterk i valgkampen.

Undersøkelser har blitt gjort før. Studenter som møter uforutsette utgifter sliter, og det var da leieprisene var lavere. Konklusjonen den gang var forholdsvis klar, og man får ikke en ny konklusjon av stadig nye undersøkelser. Det minner mer om å dytte et problem foran seg, og late som om man gjør noe helt annet. Man kan stille spørsmålstegn ved hvilken effekt en ekstra måneds studiestøtte vil ha, men hvis målet er å få studentene bort fra arbeidsplassen i større grad er ikke ti måneder med lånekassepenger tilstrekkelig mye, nå eller i framtiden.

Mye av denne uviljen som bygges opp kunne ha blitt unngått ved å svelge kameler på en litt mer elegant måte. Å spekulere i studiestøttens viktighet, og studenters pengesløsing, er ingen begrunnelse for å utsette støtten. Tiden før og etter valget er ikke to forskjellige dimensjoner. Tora Aasland og hennes medhjelpere i departementet var uklare figurer for studentene i sist periode. Nå har de blitt klare – på at uvisshet og bortforklaringer preger politikken.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE LEIARAR