Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Kronikk.

Røde Kors feirer 75-års blodgivertjeneste


Tekst: AUDUN INGVARTSEN og DISTRIKTSLEDER I HORDALAND RØDE KORS

Det er 75 år siden Røde Kors opprettet en formidlingssentral for blodgivere her i Norge. I motsetning til mange andre livsviktige legemidler kan blod verken kjøpes eller fremstilles kunstig. Det må gis. Uten blodgiverne ville legene stått maktesløse ved for eksempel store ulykker, transplantasjoner og kompliserte fødsler. Før Røde Kors opprettet formidlingssentralen for blodgiver, fant sykehusene stort sett en blodgiver blant familiene til de som trengte blodtilførsel.

Det har vært mye mystikk rundt blod og blodet har vært tillagt mange egenskaper. Blant annet har folk drukket blod fra dyr for å få dyrets styrke og hurtighet. Blod ble ofret til guder, og ved å bade i eller drikke det, trodde man at blod kunne kurere sykdommer.

Det er usikkert hvem som fikk den første blodoverføringen, kanskje var det pave Innocentius VIII som på sine gamle dager i 1492 fikk blod fra tre unge gutter for å bli yngre. Det gikk ikke bra for noen av dem. Senere ble det gjort mange forsøk, men de var stort sett mislykkede inntil nobelprisvinneren Karl Landsteiner identifiserte blodtypene i 1901. Da begynte en å gi blodoverføring mer regelmessig, noe som skapte behov for blodgivere. Det ble etter hvert etablert formidlingssentraler for blodgivere i flere land. Men fremdeles gikk det av og til helt galt med blodoverføringen, inntil Rhesussystemet ble oppdaget i 1940. Dette resulterte i at det ble tryggere å få blod, som igjen skapte et større behov. Blodbanker tilnærmet slik vi kjenner dem i dag ble etablert. Og den første i Norge var på Ullevål Universitetssykehus i 1948. Siden den gang har utviklingen vært formidabel, og mange liv er blitt reddet av blodoverføringer.

I Norge har behovet for blod økt de siste årene, mens antall givere har gått ned. Til sammen har Norge ca 94 000 aktive blodgivere, men årlig slutter 15 prosent grunnet flytting, alder, sykdom og andre årsaker. Ikke bare må vi erstatte disse, vi trenger enda flere!

Et felles blodgiverarkiv for hele Norge Røde kors arbeider for et felles nasjonalt blodgiverregister i hele landet. Et slikt register vil lette jobben med å gi blod for eksisterende blodgivere, samt gjøre det lettere å verve nye blodgivere. I dag drives sykehusene som forskjellige helseforetak med egne blodbanker og blodgivere. Det fins ikke noe felles blodregister som gjør at blodgivere kan gi ved andre blodbanker enn der de er registrert.

For å avhjelpe blodgiversituasjonen har Røde Kors Blodprogram finansiert to blodbusser i Norge. Den ene har fungert med godt resultat i Hordaland i flere år. Den andre, som ble lansert 1. oktober i år, håper vi skal bli like vellykket.

For Røde Kors som frivillig organisasjon, er det å rekruttere blodgivere en viktig oppgave. Vi oppfordrer derfor alle medmennesker til å gi blod dersom de har mulighet til det. Man kan registrere seg på www.GiBlod.no.

En dag kan det være deg eller en av dine som trenger blod.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KRONIKKER