Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Apropos.

Ove og mor


 

Tekst: ANNA KATHARINA FONN MATRE

En gang på nittitallet satt en gruppe refuserte forfattere med en liten Jon Fosse i magen og skrev ABC-bøker for barneskolen. De tok utgangspunkt i at de unge leserne satte pris på vers preget av repetisjon, gutter med ødipuskompleks og lite ytre handling. Bare ta en titt på denne teksten om bokstaven O.

O

Mor ser en rose,

Se, en rose, sier mor.

Ove vil se mer.

Vi ser en rose, mor, sier Ove.

I dette avsnittet fra Min ABC fra 1992 samtaler Ove og mor om en rose. Mor melder sin interesse, og Ove er ikke sen med å henge seg på. Han blir rett og slett så betatt at han vil se mer. Han blir stående lenge og måpe mens mor tenner seg en sigarett. Mor ser utover hagen og lurer på hvor det gikk galt. Når ble han slik en pusling? Av og til skulle hun ønske hun tilfeldigvis kunne glemme ham igjen på en handletur til Svinesund. Brenne alle broer.

Ove vil bare at mor skal like ham. Derfor gjentar han alt hun sier. Ofte flere ganger. Han kan se på henne at hun synes det er stilig. Men så går hun, og alt blir feil. Rosen er gul. Ove får plutselig et innfall. Han bøyer seg ned og brekker den tynne stengelen tvert av. Han kjenner et stikk i pekefingeren. Det blør.

Ove har det ikke lett. Det har heller ikke de stakkars skolebarna som strever med å sette bokstavene sammen til ord og setninger. Gang på gang prøver de å finne å finne en mening i den lille teksten. De vrir seg på stolen før de gir opp, lukker boken og hengir seg til TVen. Så klør ekspertene seg i hodet og lurer på hvorfor det går nedover med leseferdighetene til norske barn.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE APORPOSAR